שתף קטע נבחר

אומץ וגאווה: מצעד גאה ראשון באוגנדה. צפו

הקהילה הגאה באוגנדה שבמזרח אפריקה נאבקת בהומופוביה, באלימות ובחוק שמאיים להעניש הומואים וכל מי שפועל למענם. אף על פי כן היא הצליחה להוציא לפועל מצעד צבעוני באנטבה. המשתתפים שרו והחזיקו שלטים: "אפריקני וגאה. זו לא בחירה"

בצל הומופוביה מאיימת, על רקע ניסיונות חקיקה שמאיימים להעניש הומוסקסואלים וחרף מעצרים, חגגה הקהילה הגאה באוגנדה את אירועי הגאווה הראשונים בתולדותיה. בסוף השבוע שעבר צעדו פעילים בעיר אנטבה, ערכו מסיבות ופסטיבל סרטים. כמה נעצרו על ידי המשטרה אך שוחררו כעבור זמן קצר.

 

המצעד באנטבה. "מוזיקה בקעה מכלי הרכב" (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan ) (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )
המצעד באנטבה. "מוזיקה בקעה מכלי הרכב"(צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )

 

"הילדים מיהרו למקום. המבוגרים בהו במתרחש, המומים, חלקם משועשעים" (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan ) (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )
"הילדים מיהרו למקום. המבוגרים בהו במתרחש, המומים, חלקם משועשעים"(צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )

 

הפעילים באוגנדה נאבקים זה מספר שנים בניסיון לחוקק חוק שמטיל עונש כבד על הומוסקסואלים. בתחילה ביקשה הצעת החוק לגזור עונש מוות על הומוסקסואלים, אך לאחר לחץ בינלאומי ואיום בהפסקת הסיוע למדינה המזרח-אפריקנית, נוסחה הצעת חוק חדשה בנושא. בגרסתה החדשה של הצעת החוק לא מופיע עונש המוות אך הוא עדיין אוסר על "קידום" זכויות להט"ב וקובע ענישה לכל מי ש"מממן או מסייע להומוסקסואליות".

 

עם או בלי חוק, בשנה שעברה נרצח אחד הפעילים הבולטים של הקהילה, דייויד קטו. הוא הוכה למוות בפטיש בשכונתו בפאתי קמפלה. על רקע האלימות בשכונה, המשטרה מיהרה לקבוע שמדובר בשוד, אולם חבריו הפעילים טוענים כי זהו פשע שנאה. כמה חודשים לפני כן פרסם עיתון מקומי כתבה ארסית על הומואים. על השער התנוססה תמונתו של קטו ופעיל נוסף, תחת הכיתוב "לתלות אותם".

 

פעילים אחרים סיפרו אז ל"ניו יורק טיימס" על איומים על חייהם ועל רדיפה. חלק מהם הפנו אצבע מאשימה לאוונגליסטים מערביים שפועלים במדינה.

 

אך על פי הדיווחים מהשטח החודש, נראה שהאווירה במצעד הגאווה הראשון הייתה חגיגית ולא מפוחדת. בבלוג של כתבת ה"ניו יורקר" אלכסיס אוקאוו נכתב:

 

"כשהמצעד החל, בשיירה של צועדים ומכוניות שמהן בקעה מוזיקה, אנשים החזיקו שלטים בסגנון 'אפריקני וגאה. זו לא בחירה'. ילדים מהאזור מיהרו למקום והמבוגרים בהו במתרחש, המומים, חלקם משועשעים. הצועדים קראו 'אנחנו כאן' (בכוונם לאלו שטוענים כי אין הומואים באפריקה), רקדו ושרו במקהלה שהייתה נוגעת ללב ומלהיבה בעת ובעונה אחת, תחת מטר של סרטים ודגלים".

 

"הצעדים קראו 'אנחנו כאן'" (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan ) (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )
"הצעדים קראו 'אנחנו כאן'"(צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )

 

מלאני נתן, כותבת שעומדת בראש ארגון למען זכויות אדם וזכויות להט"ב, כתבה באתר Advocate:

 

"לא ניתן להפריז בחשיבותו של אירוע הגאווה הזה. העובדה שהפעילים האמיצים האלה הצליחו להוציא זאת לפועל באווירה של רדיפה היא ניצחון אדיר לקהילה. נראות כמו זו משקפת את המורשת של דיוויד קטו המנוח. היא יוצאת נגד הייבוא של שנאה אוונגליסטית אמריקנית והיא עוזרת להבטיח את תבוסתה של הצעת החוק של בהטי (הצעת החוק המטילה עונש על הומוסקסואליות – ג"ג)".

 

"הריגת הומואים לא פותרת דבר" (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan ) (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )
"הריגת הומואים לא פותרת דבר"(צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )

 

"מטר של דגלים וסרטים" (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan ) (צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )
"מטר של דגלים וסרטים"(צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan )

 

הפעילים הגאים באוגנדה זכו גם לגיבוי ממזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון שביקרה בתחילת החודש במדינה וחלקה להם שבחים.

היא העניקה לקואליציה של ארגוני זכויות אדם את העיטור השנתי של מחלקת המדינה וכינתה אותם "השראה ומודל לחיקוי" לפעילים ברחבי העולם.

 

"הן הממשלה והן האזרחים האוגנדים צריכים לצאת נגד אפליה, הטרדה ואיומים על כל אדם, בלי קשר למקום שממנו הוא בא, לאמונתו או למי שהוא אוהב", אמרה קלינטון וציינה כי העלתה את הנושא בפגישתה עם הנשיא יוורי מוסווני.

 

התמונות צולמו על ידי דייויד רובינסון, באמצעות מלאני נתן. כל הזכויות שמורות. הארגונים SMUG ו-FARUG באוגנדה אישרו את השימוש בהן. הן פורסמו לראשונה באתר The Advocate

One time permission for Ynet to use photos by David Robinson © 2012 c/o Melanie Nathan. All Rights Reserved. SMUG and FARUG of Uganda have approved use of images contained herein. Photos originally appeared in an Article in The Advocate , by Melanie Nathan

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעיל במצעד. "ניצחון אדיר לקהילה"
צילום: David Robinson c/o Melanie Nathan
קלינטון שיבחה. "השראה ומודל לחיקוי"
צילום: AFP
מומלצים