שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי ליבואנים: מודיעין לא חלק מישראל

האיחוד עידכן את רשימת היישובים המוגדרים כ"שטחים בשליטה ישראלית" כך שתכלול גם את "שטח ההפקר" הנמצא מחוץ לקו הירוק. המוצרים המיוצרים בישובים שברשימה אינם זכאים להטבות לפי הסכם הסחר החופשי בין ישראל לאיחוד. לפי בדיקה ראשונית באזור החדש שנכלל אין ייצור המיועד לאירופה

לידיעת תושבי מודיעין-מכבים רעות: חלקכם אינו תושבי ישראל. כך קבע אתמול (ב') האיחוד האירופי ברשימה המעודכנת שפירסם ליבואנים בתחומו. הרשימה, שקיימת כבר שנים רבות, כללה עד היום יישובים המוגדרים כ"שטחים בשליטה ישראלית" על ידי האיחוד, כאשר מדובר בעיקר ביישובי רמת הגולן ויהודה ושומרון.

 

 

מאז 2005 כל מוצר שמיוצר בישראל ומיועד לייצוא לאיחוד האירופי חייב לשאת כתובת מדוייקת של מקום ייצורו, כולל מיקוד ושם העיר או איזור התעשייה. כעת החליטו באיחוד לצרף גם איזורים מסויימים במודיעין ומכבים רעות (מיקוד 71724, 71728 ו-71799) ליישובים שאינם חלק מישראל, ולכן המוצרים המיובאים מהם לא זכאים להטבות המוגדרות בהסכם שיתוף הפעולה בין ישראל לאיחוד האירופי.

 

במשלחת של נציבות האיחוד האירופי בישראל מסבירים כי חלקים ממודיעין ומכבים רעות נמצאים במה שמוגדר על ידי האיחוד כ"שטח הפקר", או במילים אחרות נמצאים מחוץ לקו הירוק.

 

מכבים רעות מודיעין מהאוויר (צילום: לע"מ) (צילום: לע
מכבים רעות מודיעין מהאוויר(צילום: לע"מ)

 

בלי השפעות מרחיקות לכת

ב-1995 נחתם בין ישראל לאיחוד האירופי הסכם הסדרת יחסים כולל, ובמסגרתו קיבלה ישראל גישה כמעט מלאה לשווקים האירופיים תוך השוואת מעמדם למוצרים מקומיים של האיחוד.

 

התוצרת הישראלית נהנית מפטור ממכסים בכניסה למדינות האיחוד. עם זאת, כבר בתחילת התהליך הוחרגו מספר יישובים כגון קצרין, אלפי מנשה, גבעת זאב ומעלה אדומים מהרשימה משום שהם נמצאים בשטחים שהאיחוד האירופי לא מכיר בהם כישראלים.

 

מבחינה כלכלית נראה כי לא תהיה להחלטת האיחוד האירופי השלכה מרחיקת לכת על כלכלת ישראל, שכן מדובר על איזור תעשיה מצומצם.

 

למרות זאת, גורמים ביישוב מודיעין-מכבים-רעות, שאוחד בשנת 2003 לעירייה אחת הכוללת את שלושת הישובים, זעמו על ההחלטה וחששו מפגיעה בתדמית שתרחיק מעבר של חברות לאיזור התעשיה במקום, הכולל ברובו מרכזים לוגיסטיים של חברות. "זאת החלטה מטופשת, שיש לה משמעות סמלית, ויכול להיות שתרחיק חברות מלהגיע לאזור התעשיה המתפתח כאן", אמרו.

 

ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, אמר היום בעקבות הדברים כי "מדובר בהחלטה שגויה שאינה תואמת את המציאות בשטח. מודיעין-מכבים-רעות היא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל, מתגוררים בה למעלה מ-80 אלף תושבים והיא נחשבת לאחת הערים המתפתחות והמובילות בישראל. לכן ההחלטה הזו איננה מקובלת ומצערת העובדה שזו הגישה של האיחוד האירופי כלפי ישראל בכלל והעיר בפרט".

 

עוד אמר כי "אני נמצא בקשר עם אנשי משרד החוץ ואף שוחחתי בעניין עם ראש הממשלה. הנושא מטופל בדרגים הגבוהים ביותר ואני סומך עליהם וכל הדרג הדיפלומטי של ישראל. אני מזמין את נציגי האיחוד האירופי לביקור וסיור בעיר על מנת להעמיד אותם על טעותם".

 

משרד החוץ: חלק אינטגרלי ממדינת ישראל

במכון היצוא אמרו בתגובה לפרסום האיחוד כי "כארגון שמטרתו לקדם את היצוא הישראלי, אנו שוללים כל הגבלה הפוגעת בייצואנים ישראלים באשר הם. גם אם מדובר בצעדים המכוונים לאזורים בהם מספר היצואנים קטן יחסית".

 

גורמים הקשורים ברגולציית הייצוא בישראל אומרים ל-ynet כי למעשה, מדובר בהגברת אכיפה שנבעה מלחצים של גורמים פרו-פלסטיניים על האיחוד על מנת לפגוע בכלכלת ישראל. השינוי מדבר על הגברת האכיפה גם על הצד של היבואנים באיחוד: עד כה תעודות המשלוח של הסחורה מישראל הכילו מיקוד לגבי האזורים שבהם יוצר המוצר, ומספרי מיקוד מסוימים לא נהנו מהסכם סחר-חופשי בין ישראל לאיחוד. כעת, כאמור, האיחוד פירסם את רשימת המיקודים והעביר את האחריות גם על היבואנים.

 

לדבריהם, בפועל מפעלים באזורים בתוך הקו הירוק, כדוגמת מפעלים באזור התעשייה ברקן, נהנו מהטבות פטור מכס לפי הסכם הסחר החופשי. כעת צפויה החמרה בעניין זה כלפיהם. מבחינת הישוב מודיעין-מכבים-רעות, לפי בדיקה ראשונית אזורי המיקוד החדשים שפורסמו לא כוללים את אזור התעשייה, ומדובר בחלקים שאין בהם מסחר ויצוא לאירופה.

 

במשרד החוץ אמרו בתגובה לדברים כי "לכל מי שמכיר ומבין את המציאות אין כל ספק, כי היישובים מודיעין, מכבים ורעות הם חלק אינטגרלי ממדינת ישראל, ואין שום ספק באשר לעתידם. לכן, האיחוד האירופי מתעלם מהמציאות, כשהוא כולל בתחום המחלוקת נושאים ומקומות שכלל אינם מצויים בה. לגבי שאר היישובים הנמצאים ברשימה, הגישה האירופית, אף שאינה חדשה, איננה לרוחה של ישראל, ומתנהלת לגביה הידברות דיפלומטית מתמשכת בין הצדדים".

 

עוד נמסר כי "יצוין שעל ידי הפרסום החד צדדי של רשימת הישובים באינטרנט, קטע האיחוד האירופי באופן שאינו מקובל תהליך של מו"מ עם ישראל סביב נושא זה. פעולה זו מעוררת תחושה של מחטף, ולפיכך הביעה שגרירות ישראל למוסדות האיחוד האירופי בבריסל מחאה רשמית על המהלך".

 

שר ההסברה והתפוצות, יולי אדלשטיין, הוסיף: ״אם מודיעין אינה חלק מישראל, אז האיחוד האירופי אינו חלק מהמציאות. מסתבר שמבחינת האיחוד, תל-אביב ואיתמר, מודיעין ובית-אל, נמצאות כולן בשטח לא לגיטימי. מי שמחרים - סופו שיחרימו אותו. אני מקווה שהאיחוד יפשפש בתפישותיו ובהתנהלותו ויפסיק פעם אחת ולתמיד לכרסם בריבונותה של ישראל״.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מודיעין
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים