שתף קטע נבחר

דלקת בדרכי השתן: מיץ חמוציות באמת עוזר?

50% מהנשים יחלו בדלקת בדרכי השתן במהלך חייהן. מהם תוספי התזונה שיכולים למנוע את היווצרות הדלקת, האם שתיית מיץ חמוציות באמת עוזרת ולמה שתיית מים מרובה עלולה לגרום דווקא להחמרה?

50% מהנשים יחלו במהלך חייהן דלקת בדרכי השתן. הסימנים הראשונים שמצביעים על הימצאות הדלקת הם: צריבה, תכיפות ודחיפות במתן השתן, תחושת אי נוחות וכאבים עמומים בבטן התחתונה.

 

הסיבה הנפוצה לזיהום היא הימצאות חיידקי Escherichia coli בדרכי השתן התחתונות ובשלפוחית השתן, שמגיעים לשם דרך פי הטבעת. "הקרבה האנטומית בין פי הטבעת לבין השופכה, היא זו שיוצרת לא מעט בעיות", מסבירה ד"ר רוקסנה קלפר, נפרולוגית ילדים, מנהלת השירות לנפרולוגיה ילדים, בית החולים דנה דואק, המרכז הרפואי תל אביב.

  

עוד כתבות בנושא דלקות וזיהומים ב-ynet:

 

גורמי הדלקת

"רוב גורמי הזיהום שגורמים להיווצרות הדלקת מקורן בפלורה של המעי הגס, אבל יש גם גורמים נוספים, כמו למשל, גורמים גנטיים", מסבירה ד"ר קלפר. "רבות מן הנטיות לפתח דלקות בדרכי השתן הן מולדות".

 

היא מוסיפה כי מחקרים של השנים האחרונות מצביעים על כך ש-8% מהבנות עד גיל 10 תחלנה בדלקת, בעשור השני של החיים המספר כבר מזנק ל-20% ומהעשור השלישי של החיים ומעלה, מדובר כאמור ב-50%. גם גברים עלולים לחלות בדלקת בדרכי השתן, אבל אנטומית קשה יותר לחיידקים להגיע לשופכה מאשר אצל נשים.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מוסיפה כי הדלקת מופיעה בשיעורים גבוהים גם אצל נשים בגיל המעבר, בגלל שינויים הורמונליים שעלולים לגרום לדלקת, שינוי באוכלוסיית החיידקים שבנרתיק והיחלשות בגמישות הסוגרים.

 

 
היוגורטים מכילים חיידקים טובים שמתיישבים במעי הגס (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
היוגורטים מכילים חיידקים טובים שמתיישבים במעי הגס(צילום: shutterstock )

 

טיפול מניעתי: תזונה בריאה ותוספי תזונה

כשמדובר בזיהום חיידקי חמור הגורם לחום גבוה ולכאבים במותן, מומלץ מאוד לפנות לטיפול רפואי בדחיפות. לדברי ד"ר קלפר, זיהום חמור כזה יכול לגרום לנזק בלתי הפיך לכליה. "במצב כזה, בדרך כלל הטיפול יהיה מבוסס על אנטיביוטיקה".

 

אבל לפני שמגיעים למצב כזה, כדאי לשקול טיפול מונע קבוע. גם במקרה של סימנים המצביעים על תחילת הדלקת, כדאי לשקול להתחיל בטיפול מונע מיד. 

 

  • תוסף המבוסס על הסוכר מנוז - פמינוז- מונע את כניסת החיידקים לדרכי השתן ולשלפוחית השתן. החומר מדמה מבנה של קולטנים לחיידקים ובעצם "מרמה" את החיידקים וגורם להם להיקשר אליו ולא לקולטנים. אחרי שזה קורה, החומר פשוט מופרש מהגוף באמצעות השתן.

 

לדברי קטרון, למרות שהוא מבוסס על סוכר, הוא לא בעייתי לסוכרתיים, כי הוא לא מעלה את רמת הסוכר בדם.

 

  • מיץ חמוציות. "בשנים האחרונות נעשתה סדרה של מחקרים קליניים ברמות שונות שהוכיחו כי שתיית מיץ חמוציות פעמיים  ביום יכולה למנוע דלקת בדרכי השתן". לדברי ד"ר קלפר, אמם לא נמצאה במחקרים מובהקות סטטיסטית בכך שהמיץ משפיע על הדלקת, אבל מדובר בהחלט בקשר בין הדברים. החומר הפעיל שבחמוציות אינו מאפשר לחידקי ה- E. COLI להיצמד לדפנות דרכי השתן ולכן הם נשטפים החוצה בזרם השתן.

 

  • יוגורטים טבעיים. כל היוגורטים הטבעיים, כולל גיל ואשל, מכילים חיידקים טובים שמתיישבים במעי הגס שהוא המאגר של כל החיידקים הרעים ומשנה שם בעצם את מאזן הכוחות. מסבירה ד"ר קלפר. "לכן צריכה של היוגורטים הללו יכולה לתרום רבות למניעת דלקות בדרכי השתן". 

 

  • ויטמין C. מחזק את מערכת החיסון, מגביר את ייצור כדוריות הדם הלבנות ומקצרת באופן ניכר את משך הדלקת בדרכי השתן. ויטמין C יוצר סביבה חומצית המקשה על החידקים להתרבות.

 

  • תכשירים פרוביוטיים. קטרון, מסבירה כי פרוביוטיקה (חיידקים טובים), משפרת את מאזן החיידקים במעיים ומקשה על התפתחות E.COLIi. פרוביוטיקה מומלצת למניעה וגם במהלך הדלקת, בגלל שהיא עוזרת להחזיר את מאזן החיידקים הטובים.

 

  • אוריקל. מדובר בתרופה ללא מרשם, שמפחיתה את הכאב והצריבה. היא מפחיתה את חומציות השתן וכך מקלה על הסימפטומים. נמכרת כאבקה שיש לערבב אותה בכוס מים ולשתות שלוש פעמים ביום.

 

  • סדורל. תרופה הניתנת באמצעות מרשם המקלה על תחושת הצריבה והסימפטומים. היא עלולה לגרום לשתן להאדים, אך מדובר בתופעת לוואי לא מזיקה.

 

התנהגות מונעת דלקות

ד"ר קלפר מסבירה כי יש כמה התנהגויות חוזרות שלנו שיכולות אולי לא לגרום לדלקת, אבל לזרז את בואה.

 

לא להתאפק. המון ילדות וגם נשים בכל הגילאים מתאפקות מלתת שתן. מאוד לא מומלץ לעשות את זה, בעיקר עבור נשים שמועדות ללקות בדלקת באופן גנטי. "כשמתאפקים, השתן נמצא בתוך כיס השתן וכך נוצר כר פורה עבור החיידקים לשגשג".

 

לשתות רק כשצמאים. למרות המיתוס הידוע כי צריך לשתות הרבה, גם כשלא צמאים, ד"ר קלפר מפריכה את המיתוס כמעט לגמרי. "הגוף שלנו בנוי נכון מבחינת הרצון לשתות כשצריך. אם אנחנו שותים יותר ממה שהגוף שלנו זקוק לו, אנחנו יוצרים עומס על הכליות ומדללים את היכולת שלהן לפעול נגד הדלקות".

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחקרים שמצביעים על היעילות של חמוציות להילחם בדלקות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים