שתף קטע נבחר

אקוודור: ניתן מקלט מדיני למייסד ויקיליקס

אחרי חודשיים שבהם הסתתר בשגרירות אקוודור בלונדון, הודיעה קיטו כי תיתן מקלט לג'וליאן אסאנג', האיש שהביך את ארה"ב כשפרסם מאות אלפי מסמכים סודיים שלה. הוא מבוקש בשבדיה על עבירות מין, קרוביו: "נוקמים בו". בריטניה: לא ניתן לו לצאת

אקוודור הודיעה בצהריים (יום ה') כי החליטה לתת מקלט מדיני למייסד אתר ההדלפות "ויקיליקס", ג'וליאן אסאנג', שברח לפני חודשיים לשגרירות אקוודור בבריטניה ומאז הסתתר שם. שר החוץ של אקוודור, ריקרדו פטינו, הכריז על ההחלטה יום אחרי שממשלת בריטניה איימה לפרוץ לשגרירות אקוודור בלונדון ולעצור את אסאנג'.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

בריטניה נחושה להסגיר את אסאנג' לשבדיה, שם הוא נאשם באונס ובתקיפה מינית. אסאנג' עלה לכותרות בשנת 2010 - הוא טלטל את וושינגטון כשאתר ההדלפות שלו פרסם מאות אלפי מסמכים סודיים של צבא ארה"ב ודיפלומטים אמריקנים, הנוגעים למלחמות באפגניסטן ובעיראק ולקשרים המדיניים בין ארה"ב למדינות שונות. פרסום המסמכים הסב מבוכה רבה לממשל האמריקני.

 

אסאנג'. "לא יזכה למשפט הוגן בארה"ב אם יגיע לשם" (צילום: AP) (צילום: AP)
אסאנג'. "לא יזכה למשפט הוגן בארה"ב אם יגיע לשם"(צילום: AP)

 

"אקוודור החליטה להעניק מקלט מדיני לג'וליאן אסאנג' בעקבות בקשה שהועברה לנשיא", הכריז פטינו במסיבת עיתונאים בבירה קיטו. הוא אמר כי ביטחונו האישי של אסאנג' נמצא בסכנה, כי תיתכן הסגרה שלו למדינה שלישית ללא ערבויות מתאימות וכי ראיה משפטית מלמדת שהוא לא יזכה למשפט הוגן אם יועבר בסופו של דבר לארה"ב.

 

"זו החלטה ריבונית שהחוק הבינלאומי מגן עליה", אמר פטינו, "אין היגיון בהנחה שהיא מהווה הפרה של היחסים עם בריטניה". גם אם אסאנג' יזכה רשמית למקלט מקיטו, יש לו סיכוי קטן לעזוב את שגרירות אקוודור בלונדון מבלי להיעצר. בימים האחרונים הועלו השערות שלפיהן הוא ייסע לנמל התעופה בלונדון במכונית דיפלומטית, יוברח במטען של דיפלומט או אפילו ימונה לדיפלומט מטעם אקוודור כדי להעניק לו חסינות. אולם עורכי דין ודיפלומטים מעריכים כי התרחישים האלה אינם מעשיים.

 

מפגינים נגד בריטניה מחוץ לשגרירותה בקיטו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד בריטניה מחוץ לשגרירותה בקיטו(צילום: AFP)

 

נשיא אקוודור, רפאל קוראה, רואה בעצמו אויב של התקשורת "המושחתת" ושל ה"אימפריאליזם" האמריקני, ונמנה עם אנשי הגוש השמאלי של מנהיגי מדינות דרום-אמריקה. בראיון שהעניק לתוכנית הטלוויזיה של אסאנג' בחודש מאי התבדח

איתו קוראה ואמר לו: "הצטרפת למועדון הנרדפים".

 

שר החוץ של אקוודור פטינו כינה את האיום של ממשלת בריטניה להיכנס לשגרירות אקוודור "ברוטלי", והודה כי הדרך היחידה שבה יוכל אסאנג' לנסוע לאקוודור תהיה שבריטניה תאפשר לו לנסוע בחופשיות לשדה התעופה.

 

בעקבות מעצרו בבריטניה והדרישה להסגירו לשבדיה, טענו בסביבתו של אסאנג' כי מדובר בקמפיין של הכפשות נגדו, וכי הוא נועד לסגור חשבון עם האיש שפגע בכבודה של ארה"ב.

 

בתגובה להחלטת אקוודור מסר משרד החוץ הבריטי: "אנחנו מאוכזבים מאוד מהצהרת שר החוץ של אקוודור, שלפיה ארצו תתן מקלט פוליטי לאסאנג'. לפי החוק הבריטי, אחרי שמר אסאנג' מיצה את כל אפשרויות הערעור, הרשויות הבריטיות מחויבות להסגיר אותו לשבדיה. אנחנו נבצע את ההסגרה הזו".

 

בהמשך אמר שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, כי לבריטניה אין כוונה לפרוץ לשגרירות כדי לעצור את אסאנג', אולם היא גם אינה מתכוונת לאפשר לו לצאת מהמדינה. הוא ציין כי ייתכן שהסכסוך סביב העניין יימשך זמן מה. בעקבות החלטת אקוודור, זימנה שבדיה את שגרירה אקוודור בקיטו לשיחת נזיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'וליאן אסאנג'. "מתן המקלט הוא החלטה ריבונית"
צילום: AP
מומלצים