שתף קטע נבחר

רוזי אודונל חשה ברע ולא ידעה שחטפה התקף לב

הקומיקאית רוזי אודונל התעלמה מהחולשה, הכאבים בחזה והבחילות, וכמעט איבדה את חייה. נשים רבות בכל העולם לא מודעות לתסמינים שמבשרים - התקף לב בפתח. מדריך מיוחד כיצד לזהות שמדובר בהתקף לב - ואיך חשוב לפעול

רוזי אודונל, הקומיקאית האמריקנית, לא ציפתה שכך יסתיים עוד יום בחייה: זה קרה בשבוע שעבר, בזמן שסייעה לאישה להיחלץ מהרכב בו נתקעה בסמוך לניו יורק היא חשה כאבים בחזה, חולשה ובחילות. כמו הרבה נשים במצבה, גם היא התעלמה מהסימנים, ושבה לביתה לנוח.

 

כשהתחושה לא עברה היא החלה לחפש באינטרנט מחלות המובילות לתסמיני הבחילות והחולשות, שרמזו כי ייתכן והמדובר בהתקף לב. היא נטלה אספירין לשיכוך הכאבים ולמחרת הגיעה לקרדיולוג שלה. האחרון הפנה אותה בבהילות לחדר המיון.

 

עוד על התקפי לב:

מחקר ענק: כולסטרול "טוב" לא מגן מהתקף לב

המצעד: 20 המזונות שמונעים כולסטרול והתקף לב

מחקר: איזה סוג דם מעלה הסיכון להתקף לב?

 

אודונל הועברה לחדר הצנתורים כשהרופאים נדהמים לגלות חסימה של 99% בעורק ה-LAD, המספק דם ללב. במילים אחרות, אודונול לקתה באוטם שריר הלב, המוכר כהתקף לב. אם הייתה מתעכבת עוד קצת, כך מסרו לה הרופאים, הנזק היה חמור עוד יותר, וייתכן שהיא לא הייתה יוצאת מהאירוע בשלום.

 

"אני ברת מזל", כתבה אודונול בת ה-50 בבלוג שלה. "חיפשתי באינטרנט את תסמיני התקף הלב אצל נשים, שכללו בחילות וחולשה, וראיתי שהם עשויים לכוון להתקף לב. בנות, לימדו את הסימפטומים, הקשיבו לקול שבפנים, אותו קול ממנו אנחנו מתעלמות בקלות, וחייגו למוקד חירום".

 

אצל נשים הסימפטומים נסתרים

במאמר שפורסם לפני שנים אחדות בכתב העת "הרפואה" טענו קרדיולוגים כי על פי הנתונים מערכת הבריאות מתעלמת שלא במכוון מהאחוז הגבוה של נשים עם מחלות לב וכי תהליך בדיקת כאבי החזה, אבחון מחלה, טיפול ושיקום הם שונים בין גברים לבין נשים.

 

תהליך בדיקת הנשים המתלוננות על סימפטומים המרמזים על בעיה לבבית זהה אמנם לשני המינים וכולל בדיקת אק"ג, בדיקת דם לאיתור אנזימי לב המעידים על התקף ובעת הצורך צנתור. אלא שאותם סימפטומים קלאסיים הבולטים אצל גברים הלוקים בליבם, פעמים רבות נסתרים בגוף האישה ואינם נותנים בהן את סימניהם.

 

אצל נשים התקף הלב נוטה להתבטא ביתר "רכות" וכולל לעתים רק חולשה או תחושת בחילות ומיחושים קלים בחזה. בדומה למקרה של אודונל, נשים גם נוטות פעמים רבות להמתין עד לפניה לרופא על התסמינים ו"לסבול בשקט".

 

כרבע מכלל מקרי אוטם שריר הלב מתרחשים בנשים, אלא שהן נוטות להיבדק פחות, מגיעות לטיפול מאוחר יחסית, לעתים מאוחר מדי, ואינן מקפידות על שיקום שאמור למנוע סיבוכים נוספים בהמשך.

 

בעשור האחרון נרשמה הפחתה ניכרת בתמותה בעולם כולו ממחלות הלב הטרשתיות, בזכות הטיפולים הקרדיולוגים המודרניים ובהם צינתור, תרופות ממיסות קרישים, תרופות המפחיתות רמות שומנים בדם ואמצעי הדמיה משוכללים. אלא שמספר הנשים המאובחנות, רק הולך ועולה.

 

סחרחורת. סימפטום לא אופייני להתקף לב בנשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סחרחורת. סימפטום לא אופייני להתקף לב בנשים(צילום: shutterstock)

 

43% לא חשות כאבים בחזה במהלך ההתקף

מחקר שערך האיגוד הקרדיולוגי בשנת 2002 גילה כי קיימת עליה בשיעור התקפי הלב בישראל. בשנת 2000 אובחנו 10,770 איש כסובלים מהתקף לב, ושנתיים אחר כך גדל מספרן ל-12,000 מקרים, מתוכם 26% הם של נשים, הלוקות בהתקף לב בגיל 70 בממוצע. מנגד, הגיל הממוצע להתקף לב ראשון אצל גברים עומד על 62 שנים.

 

אחוז הנשים הלוקות בהתקף לב עולה עם הגיל. עד גיל 50 כ-11% מהתקפי הלב הם של נשים, בעוד שמעל גיל 75 40% מהמקרים מתרחשים אצלן. ההשערה היא כי ההורמונים הנשיים, ובהם האסטרוגנים, הם המגינים על הנשים. ככל שמתקרבים לגיל הבלות יורדת רמת האסטרוגנים בדם, ודרך מנגנונים שונים כמו עליית רמות שומנים, סוכרים והשמנת יתר, מגבירות הנשים את סיכונם ללקות באוטם שריר הלב.

 

מחקר שערכו השנה חוקרי אוניברסיטת ארקנסו בארצות הברית ופורסם בכתב העת הנחשב Circulation מצא כי 43% מהנשים הנבדקות ששרדו התקף לב לא דיווחו כלל על כאבים בחזה במהלכו. מהמחקר עלה עוד כי לעתים קרובות סימפטומים שאינם קשורים לבעיות לב עשויים לסייע לאבחון מוקדם של התקף לב.

 

בסקר שנערך בקרב 500 נשים ששרדו התקף לב דיווחו 70% על עייפות לא רגילה בשבוע שלפני ההתקף - בעוד שפחות מאחת מכל שלוש דיווחה על תחושה לא נוחה בחזה. כמעט מחצית מהנשים דיווחו על קשיים בשינה ומעל שליש מהן דיווחו כי חשו חרדה בצורה לא רגילה.

 

עורכת המחקר, פרופ' ג'יין מקסוויני, אמרה כי היעדר הכאבים בחזה הוא ככל הנראה אחת הסיבות לכך שנשים מתעכבות בדרך לקבלת טיפול רפואי בזמן התקף הלב. "זו אחת הסיבות לכך שנשים אינן מאובחנות כהלכה ואינן מודעות למחיר הגבוה שגובות מחלות הלב מנשים", הסבירה. "התרגלנו לשמוע שהתקפי לב כרוכים בכאבים בחזה, אך הדבר לא תמיד נכון בנשים".

 

גם בכל הנוגע למועד קבלת הסיוע הרפואי נמצאות הנשים בפיגור ניכר לעומת הגברים. ד"ר ג'ין קווין וקתלין קינג מאוניברסיטת רוצ'סטר בניו יורק בדקו 41 נשים ו-59 גברים אשר סבלו מהתקפי לב. המחקר התבסס על תסמיני החולים ועל עיכובים שחלו בטיפול הרפואי. מהמחקר עלה כי הגברים המתינו כשלוש שעות בממוצע עד שקראו לעזרה, בעוד שהנשים המתינו ארבע שעות או יותר. נתוני האיגוד הקרדיולוגי הישראלי מחזקים את הממצאים ומגלים כי אצל גברים עומד זמן ההמתנה הממוצע על 105 דקות מרגע התסמינים הראשונים ועד לקבלת הסיוע הרפואי, בעוד שנשים מגיעות לטיפול רק כעבור 120 דקות בממוצע.

 

גם אחרי התקף הלב לא עומדות הנשים בשיקום לו הן זקוקות. בשנת 2003 ערכו מומחים ישראלים סקר שגילה כי רק 17% מהנשים שלקו בהתקף לב מגיעות לשיקום לב.

 

 

מה חשוב לעשות ברגע האמת 

הסימנים הקלאסיים: לחץ בחזה המקרין לצוואר, ללסת לכתף או זרוע שמאל, מלווה בחולשה, קוצר נשימה וזיעה קרה ללא מאמץ.

 

הסימנים הלא-אופייניים: חולשה, בחילות, כאבים המוקרנים לבטן, כאבי שיניים, סחרחורת, כאבי גב.

 

איך מונעים: מעל גיל 45 מומלץ לבצע אחת לשנה עד חמש שנים בדיקת אק"ג, ובדיקות דם הכוללות רמות שומנים וכולסטרול. אחת לשנה מומלץ לבצע בדיקת לחץ דם במנוחה. על פי המלצת הרופא המומחה מומלצת גם בדיקת ארגומטריה, במיוחד לפני פעילות ספורטיבית, בהתאם לגיל ולגורמי הסיכון. באחרונה פורסמו מספר מאמרים בעד מתן אספירין וסטטינים למניעת התקפי לב במיוחד לבעלי גורמי סיכון כמו השמנת יתר, היסטוריה משפחתית של מחלות לב, סוכרת ועישון - אולם עדיין אין הנחיות גורפות ומוסכמות.

 

מה עושים: בכל מקרה שבו אדם אינו חש בטוב ומגלה את אחד הסימנים שהוזכרו - הזעיקו את מד"א ללא עיכוב (בטלפון 101). צוות ניידת טיפול נמרץ יערוך בדיקת אק"ג ובדיקות נוספות, ובעת הצורך יבהיל את החולה לבית החולים. עד להגעת מד"א הורו לחולה לשבת או לשכב בהתאם לנוחיותו, מבלי להתאמץ. אין לאפשר לחולה לגשת לשירותים – כל מאמץ, גם קל ביותר, עלול להחמיר נזק אפשרי ללב.

ד"ר איתי גל הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוזי אודונל. "בנות, לימדו את הסימפטומים"
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים