שתף קטע נבחר
צילום: index open

פותחים שנה עם ארוחה טבעונית עשירה

במקום דבש, קרם שקדים ותמרים, במקום דגים, סלט רימונים ועדשים, במקום בשר, דלעת ממולאת. השפית ציונה מלמן מלמדת אתכם שאפשר לפתוח שנה עם ארוחה בריאה וטבעונית, ומציעה 10 מנות נפלאות

ראש השנה הוא חג שבו כל המשפחה האהובה מתאספת לסעודה עם שולחן ערוך ובו מנות מכל טוב. המנות הנפוצות הן מדגים, בשר, תפוחי אדמה וכמובן קינוחים ומתוקים על בסיס סוכר וקמח לבן, לא פלא שבסוף הארוחה אין לאף אחד כח לזוז או לנשום, שלא לדבר על הבטן המפוצצת שלפעמים גם ממש כואבת. 

 

עוד בערוץ האוכל:

 

אבל אפשר גם אחרת, ובלי לפספס סעודת חג עשירה וטעימה. זו המוצעת לכם כאן המבוססת כולה על רכיבים בריאים ומזינים ואורגניים, המנות צבעוניות, יצירתיות ומציגות חגיגה של טעמים ושפע של בריאות. המתכונים קלים ופשוטים להכנה ומתאימים לכל המשפחה. ניתן להרכיב מהם ארוחה שלמה, או לחלופין כמנות נוספות לצד המנות המסורתיות.

 

טבעונית ועשירה - ארוחת חג לראש השנ (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
טבעונית ועשירה - ארוחת חג לראש השנ(צילום: ירון ברנר)

  

מטבל קרם שקדים ותמרים לטבילת התפוח

המרכיבים:

1 כוס שקדים שהושרו במים לשמונה שעות ונשטפו היטב

6 תמרים מזן מג'הול מגולענים

2 תפוחים מגולענים וחתוכים גס

1/4 כוס אגוזי קשיו מושרים למשך שעתיים

1/4 כוס מים

קורט מלח

1/4 כפית קינמון

קומץ ציפורן טחון

כפית מיץ לימון

 

אופן ההכנה:
  1. שמים את כל המרכיבים בבלנדר חזק ומערבלים עד לקבלת מרקם חלק וקטיפתי. אם יש צורך, ניתן להוסיף מעט מים לתערובת (אם אין בלנדר, ניתן להשתמש במעבד מזון עם להב בצורת s).
  2. ניתן לשמור במקרר למשך יומיים עד שלושה ימים.

 

מטבל קרם שקדים ותמרים לטבילת התפוח  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מטבל קרם שקדים ותמרים לטבילת התפוח (צילום: ירון ברנר)

 

גספצ'ו סלק ושקדים

מדובר במרק נפלא ופשוט להכנה, שניתן להכין יום לפני ההגשה, ובכך אפילו לשפר את טעמו. אם מכינים מראש, הוסיפו את הלימון רגע לפני ההגשה. מומלץ להגיש את הגספצ'ו קר.

 

מומלץ להשתמש במכונת מיצים. במידה ואין לכם אחת, ניתן להשתמש בבלנדר ולסנן את המיץ בעזרת בד גבינה (מכותנה).

 

המרכיבים (ל-6 סועדים):

3 סלקים מקולפים

3 תפוחים חתוכים לקוביות

2 כוסות שקדים (מושרים במים לשמונה שעות ושטופים היטב)*

4-6 גבעולי סלרי

מיץ מ-1/2 לימון

קורט פלפל קאיין או חתיכה קטנה של פלפל אדום חריף

1/2 כפית מלח-ים דק

 

להגשה:

1/2 סלק מגורר

1 תפוח קלוף ומגורר

 

אופן ההכנה:
  1. סוחטים במסחטת מיץ את הסלקים, התפוחים, הסלרי והשקדים. מוסיפים מלח, לימון, ואבקת קאיין לטעמכם.
  2. מוזגים לקעריות או כוסות הגשה ומוסיפים מעט מהסלק והתפוח המגורר.
  3. ניתן לקשט במעט עירית קצוצה.

 

  • אם אין ברשותכם מכונת מיצים שיכולה לסחוט שקדים, אפשר גם לשים את השקדים עם 3 כוסות מים במיקסר חזק ולערבב עד לקבלת מרקם אחיד. יש לסנן את התערובת דרך בד גבינה מכותנה. כנ"ל לגבי הירקות, מערבבים במיקסר חזק ומסננים דרך בד חיתול, או בד המיועד לגבינות.

 

גספצ'ו סלק ושקדים  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
גספצ'ו סלק ושקדים (צילום: ירון ברנר)

 

דפי אורז ממולאים בסגנון אסייתי עם סלסת מנגו, רימונים וג'ינג'ר

המרכיבים (ל-6 סועדים):

לדפי האורז הממולאים:

6 דפי אורז

1 פלפל אדום גדול חתוך לרצועות דקות

1/2 זוקיני חתוך לרצועות דקות

כוס כרוב אדום חתוך לרצועות

1 גזר חתוך לג'וליאנים (גפרורים)

1/4 כוס כוסברה קצוצה

4-5 עלי בזיליקום קצוצים

כפית זרעי כוסברה טחונים

2 גבעולי בצל ירוק חתוך לרצועות ארוכות

גרעינים מ-1/2 רימון

מיץ מ-1/2 תפוז

כפית מלח טבעי דק

1/4-1/2 כפית פלפל קאיין או פלפל חריף טרי קצוץ דק

 

לסלסה:

1 מנגו חתוך לקוביות

2 כפות כוסברה קצוצה

4-6 עלי נענע קצוצים

גרעינים מרימון אחד

כף מיץ ליים

1/2 כפית קליפת ליים מגוררת

1/2 כפית ג'ינג'ר מגורר

3-4 עלי בזיליקום קצוצים

כפית מלח טבעי דק

מעט פלפל קאיין או פלפל חריף טרי קצוץ דק, לפי טעמכם

 

אופן ההכנה:
  1. שמים את כל מרכיבי מילוי דפי האורז, למעט דפי האורז עצמם, בקערה ומערבבים היטב.
  2. שמים את כל מרכיבי הסלסה בקערה ומערבבים היטב. מומלץ לטעום ולהוסיף ליים ומלח לפי הטעם.
  3. מניחים דף אחד של אורז בקערה הגדולה מגודל הדף ומלאה במים חמימים לכ-20 שניות ומעבירים למשטח יבש.
  4. שמים כף גדושה של מילוי על דף האורז ומפזרים מעט מהסלסה מעל.
  5. מגלגלים את דף האורז גלגול אחד ואז מקפלים את הצדדים וממשיכים לגלגל.
  6. מניחים על צלחת הגשה לצד הסלסה.

 

  • מומלץ להכין את הסלסה כמה שעות מראש בכדי לאחד טעמים.
  • מומלץ להגיש את המנה מיד לאחר ההכנה.

  

דפי אורז ממולאים בסגנון אסיאתי עם סלסת מנגו, רימונים וג'ינג'ר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דפי אורז ממולאים בסגנון אסיאתי עם סלסת מנגו, רימונים וג'ינג'ר(צילום: ירון ברנר)

 

מרק גזר וזוקיני, מוגש עם קולי פלפלים אדומים

המרכיבים (ל-6 סועדים):

6 גזרים בינוניים

2 זוקיני גדולים

2 בצלים גדולים או 2 כרשים

5 כוסות מים

3 עלי דפנה

1 גבעול עשב לימון (החלק הלבן, קצוץ דק)

4-5 גרגירי פלפל אנגלי שלמים

1 כפית מלח

1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר דק

1 כפית זרעי כוסברה טחונים

1/2 כפית כמון

 

לקולי:

2 פלפלים אדומים גדולים

1/2 זוקיני קצוץ גס

1 כף שמן זית

1 שן שום

1 כפית מלח

קורט פלפל קאיין או חתיכה קטנה של פלפל אדום

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את המרק: חותכים את הירקות לחתיכות גדולות, שמים בסיר עם המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים על אש קטנה למשך כ-20 דקות.
  2. טוחנים היטב את המרק במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט.
  3. מכינים את הקולי: שמים את כל המרכיבים בבלנדר ומערבלים עד לקבלת מרקם חלק וקרמי. ניתן לשמור במקרר בצנצנת זכוכית עד שלושה ימים.
  4. ניתן להגיש את המרק חם או קר: מוזגים את המרק לקערות ומקשטים את המנה עם הקולי בעדינות בעזרת כף.
  5. אפשר גם להוסיף עשבים טריים כמו כוסברה, שמיר, תימין או אורגנו לקישוט.
  6. לקבלת רוטב עשיר יותר, ניתן להחליף את הזוקיני ב-1/2 אבוקדו.

 

מרק גזר וזוקיני, מוגש עם קולי פלפלים אדומים  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מרק גזר וזוקיני, מוגש עם קולי פלפלים אדומים (צילום: ירון ברנר)

 

פטריות פורטובלו ברוטב תמרי, וממולאות בפטה פקאן

המרכיבים (ל-6 סועדים):

3-4 פטריות פורטובלו גדולות (אפשר גם 6-8 בייבי פורטובלו)

1/2 כוס רוטב תמרי אורגני

1/4 כוס שמן זית

 

למילוי:

1 כוס אגוזי פקאן

גזר בינוני, חתוך לחתיכות גסות

1 עגבנייה מיובשת

1/2 זוקיני, חתוך לחתיכות גסות

1 כף בצל בינוני, קצוץ

1 שן שום

1/4 כוס מים

קורט מלח

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים את שמן הזית ורוטב התמרי ומשרים בתערובת את הפטריות למשך 6 שעות לפחות (מומלץ לילה במקרר). יש לפזר את הרוטב על הפטריות מדי פעם.
  2. שמים את כל רכיבי המילוי במעבד מזון עם סכין בצורת s, מערבבים היטב ומדי פעם מסירים את השאריות מדפנות המיכל. יש לערבב עד לקבלת מרקם חלק של פטה (לאלו שיש ברשותם בלנדר חזק במיוחד - ניתן להכין זאת בבלנדר).
  3. להגשה: ממלאים כל פטרייה בפטה. אם הפטרייה גדולה מדי ניתן לחתוך אותה לחצי.
  4. ניתן לפזר עירית קצוצה מעל הפטריות.

 

פטריות פורטובלו ברוטב תמרי, וממולאות בפטה פקאן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פטריות פורטובלו ברוטב תמרי, וממולאות בפטה פקאן(צילום: ירון ברנר)

  

סלט רימונים, עדשים שחורות וכרוב אדום בתפוזים ועשבי תיבול

המרכיבים (לכ-6 סועדים):

גרעינים מרימון שלם

2 עלי מנגולד חתוכים דק מאוד

1/4 כרוב אדום בינוני חתוך דק

כוס עדשים שחורות מונבטות

 

לרוטב:

2 כפות שמן זית

מיץ מתפוז 1

1 כפית קליפת תפוז מגוררת

1 מנגו גדול בשל

1 כפית מלח

5-7 עלי לואיזה, חתוכים דק

5-8 עלי נענע, חתוכים דק

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרוטב: מערבבים את כל המרכיבים היטב.
  2. שמים את כל מרכיבי הסלט בקערה גדולה, שופכים את הרוטב ומערבבים היטב.

 

סלט רימונים, עדשים שחורות וכרוב אדום, ברוטב תפוזים ועשבי תיבול (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סלט רימונים, עדשים שחורות וכרוב אדום, ברוטב תפוזים ועשבי תיבול(צילום: ירון ברנר)

 

דלעת יפנית במילוי קינואה ופורטובלו

המרכיבים:

3-4 יחידות דלעת יפנית או דלעת ערמונים

1 כפית שמן קוקוס

2 בצלים בינוניים, קצוצים דק

1 חבילת פטריות פורטובלו גדולות, קצוצות דק

2 שיני שום קצוצות דק

1 כפית תימין יבש

1/2 כפית מיורן

 

לקינואה:

1 כוס קינואה אדומה

2 כוסות מים

2-3 עלי דפנה

4 גרגירי פלפל אנגלי

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקינואה: משרים את הקינואה במים במשך 3-6 שעות ושוטפים היטב כמה פעמים.
  2. מוסיפים לקינואה מים, עלי דפנה וגרגירי פלפל אנגלי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עם מכסה במשך 14-16 דקות או עד שהקינואה רכה.
  3. מכינים את הדלועים: חוצים את הדלועים לאורך לחצאים ומסירים את הזרעים בעזרת כף.
  4. מחממים תנור ל-180 מעלות, מניחים את הדלעת על נייר אפייה עם הפנים למטה ואופים במשך 15 דקות.
  5. מכינים את הפטריות: שמים את שמן הקוקוס בסיר עם הבצל ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ-10 דקות עד לריכוך וקבלת גוון זהוב (יש להוסיף מים במידת הצורך). מוסיפים את השום ומבשלים דקה נוספת.
  6. מוסיפים לסיר את הפטריות ומבשלים 10 דקות נוספות עד שהן רכות. יש להוסיף את המלח והתבלינים, לטעום, ולתבל לפי הטעם.
  7. מוסיפים את הקינואה ומערבבים היטב.
  8. ממלאים כל חצי דלעת בתערובת הקינואה והפורטובלו.
  9. מחזירים לתנור ואופים 10-15 דקות נוספות, או עד אשר הדלעת רכה לגמרי.

 

  • ניתן להכין כמות גדולה יותר מתערובת הפורטובלו, לטחון במעבד מזון עם חצי כוס אגוזי קשיו ומעט מים ולהגיש כתוספת מעל הדלעת.
  • כחצי שעה לפני ההגשה, מומלץ לכתוש שתי שיני שום נוספות לתוך 1/4 כוס שמן זית ולהוסיף 1/4 כפית של מלח. בזמן ההגשה מזלפים את השמן מעל המנה.

 

דלעת יפנית במילוי קינואה ופורטובלו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דלעת יפנית במילוי קינואה ופורטובלו(צילום: ירון ברנר)

 

קארי דלורית ותפוחים בקרם קוקוס

המרכיבים (ל-6 סועדים):

1 כפית שמן קוקוס

2 בצלים, חתוכים גס

2 שיני שום, חתוכים גס

1 דלורית גדולה, קלופה וחתוכה לקוביות

2 בטטות, קלופות וחתוכות

4 גזרים, חתוכים לקוביות

2 גבעולי סלרי, חתוכים גס

2 תפוחים (כגון: גאלה או יונתן)

1/3 כפית הל טחון

כפית גדושה של זרעי כמון

2 כפיות זרעי כוסברה

3 עלי דפנה

6 יח' פלפל אנגלי (שלם)

2 כפיות ג'ינג'ר טרי ומגורר

3-4 כפיות גדושות של אבקת קארי (מומלץ קארי צהוב ללא מונוסודיום גלוטמט)

 

לקרם קוקוס:

1 כוס שבבי קוקוס

2 כוסות מים

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את קרם הקוקוס: מערבבים היטב את שבבי הקוקוס עם המים עד לקבלת מרקם חלק וקרמי.
  2. בסיר או מחבת מחממים את שמן הקוקוס, מוסיפים את זרעי הכמון והכוסברה ומבשלים על חום נמוך עד בינוני דקה או שתיים.
  3. מכינים את הירקות: מוסיפים את הבצל ומבשלים על אש נמוכה 5 דקות (במידת הצורך מוסיפים מעט מים).
  4. מוסיפים את הירקות, את קרם הקוקוס ואת התבלינים הנותרים, מכסים ומבשלים על אש בינונית כ-20 דקות. טועמים ומתקנים תיבול.

 

  • מומלץ להגיש לצד אורז מלא, אורז פרא או אטריות אורז.
  • ניתן לקשט בשקדים קצוצים או בעלי בזיליקום או כוסברה קצוצים.
  • לקבלת תבשיל חריף יותר ניתן להוסיף פלפל אדום חריף קצוץ או פלפל קאיין.

 

קארי דלורית ותפוחים בקרם קוקוס  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קארי דלורית ותפוחים בקרם קוקוס (צילום: ירון ברנר)

 

קרמבל תפוחים

המרכיבים (ל-8-10 סועדים):

השתמשו בכלי פיירקס גדול או בתבנית שמתאימה לתנור - תבנית 20 ס"מ

 

לתערובת התפוחים:

10-12 תפוחים, רצוי אדומים או צהובים (לא תפוחים ירוקים מזן גרני סמית/גרנד), מגולענים וחתוכים לפלחים בעובי של כ-1/2 ס"מ

1/2 כפית קינמון טחון

קליפה מגוררת מ-1/2 תפוז

קורט מלח

 

לקרמבל:

3 כוסות שיבולת שועל גסה

כוס צימוקים אורגניים או חמוציות ממותקות באופן טבעי או פירות יער מיובשים - עפ"י בחירה

1 כוס תמרים מזן מג'הול, טחונים בבלנדר עם כוס מים עד לקבלת מרקם אחיד

1 כוס שקדים שהושרו במים במשך 8 שעות, סוננו ונקצצו באופן גס

1/4 כוס שמן קוקוס

כפית מלח

1 כפית קינמון טחון

1/8 כפית ציפורן טחון

קליפת מגוררת מתפוז 1

מיץ סחוט מתפוז 1

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים את פלחי התפוחים בסיר עם מעט מים, מוסיפים קינמון, קליפת תפוז מגוררת, צימוקים ומלח ומביאים לרתיחה.
  2. מנמיכים את הלהבה ומבשלים על חום נמוך כ-10 דקות.
  3. מסדרים את התערובת בתבנית או ברינגים אישיים.
  4. מכינים את הקרמבל: מכניסים את כל הרכיבים לתוך קערה ומערבבים היטב עד לקבלת מרקם פירורי.
  5. מפזרים את התערובת מעל התפוחים בשכבה אחידה ואוורירית (זהירות לא לדחוס את התערובת).
  6. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-20 דקות עד לקבלת גוון זהוב.

 

  • מומלץ להגיש את הקרמבל כ-20 דקות אחרי הוצאתו מהתנור.
  • ניתן להחליף את התפוחים בפירות עונתיים אחרים או לשלב תפוחים עם אפרסקים, אגסים או מנגו.

 

קרמבל תפוחים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קרמבל תפוחים(צילום: ירון ברנר)

  

פודינג טפיוקה עם קוקוס ותמרים, מוגש עם קרם קשיו ומנגו

המרכיבים (ל-6 סועדים):

לטפיוקה:

1 כוס כדורי טפיוקה

סיר מים בינוני

1 כוס שבבי קוקוס ללא סוכר

כוס מים

6 תמרי מג'הול מגולענים

קורט מלח

1/4 כפית הל טחון

 

לקרם המנגו:

1 כוס אגוזי קשיו (מושרים במים במשך 6-8 שעות)

1 מנגו גדול, עסיסי, בשל ומקולף (לקרם)

1 מנגו גדול חתוך לקוביות קטנות (לקישוט)

1/4 כוס מים

1/4 כפית הל טחון

 

אופן ההכנה:
  1. מרתיחים את המים בסיר ומוסיפים את הטפיוקה. מנמיכים את הלהבה לחום בינוני ומבשלים כ-10 דקות, עד שהטפיוקה כמעט שקופה.
  2. מסננים את הטפיוקה במסננת דקה ושוטפים במים. לאחר כמה דקות הטפיוקה אמורה להיות שקופה ורכה. מעבירים לקערה ומניחים בצד.
  3. מניחים את שבבי הקוקוס והתמרים בבלנדר עם כוס המים ומערבלים במהירות מקסימלית במשך 2-3 דקות, או עד לקבלת מרקם קרמי. ניתן להמתיק בתמרים נוספים לפי הטעם.
  4. מערבבים את קרם הקוקוס עם הטפיוקה ומצננים במקרר.
  5. מסננים את הקשיו מהמים ושוטפים היטב.
  6. שמים את כל מרכיבי קרם המנגו בבלנדר ומערבלים עד לקבלת מרקם סמיך וקרמי.

 

  • מומלץ להגיש בכוסות שתייה נמוכות, לעצב את המנה בשכבות ולקשט בקוביות מנגו.

 

פודינג טפיוקה עם קוקוס ותמרים, מוגש עם קרם קשיו ומנגו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פודינג טפיוקה עם קוקוס ותמרים, מוגש עם קרם קשיו ומנגו(צילום: ירון ברנר)

 

  • שפית ציונה מלמן, "ברפוד - המרכז לחיים בריאים". www.barefood.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
גספצ'ו סלק ושקדים
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
שפית ציונה מלמן, ברפוד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
סלט רימונים, עדשים שחורות וכרוב אדום, ברוטב תפוזים ועשבי תיבול
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
דלעת יפנית במילוי קינואה ופורטובלו
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מטבל קרם שקדים ותמרים לטבילת התפוח
צילום: ירון ברנר
מומלצים