שתף קטע נבחר

למכירה: תעלה במצב טוב

פעילי האופוזיציה במצרים מזהירים מפני "תכנית סודית" שגיבשו האחים המוסלמים למכור או להחכיר את אחד מסמליה הכלכליים הגדולים ביותר של מצרים - תעלת סואץ - לקטאר. מאז נפילת מובארק, השקעות קטאר במדינה זינקו ב-74%, אך נראה שהעם המצרי לא יסכים בקלות לוותר על התעלה

במהלך ההפגנות בשבוע שעבר כנגד שלטונו של מוחמד מורסי במצרים, הזהירו פעילי האופוזיציה מפני קיומה של "תכנית סודית" שגובשה על ידי האחים המוסלמים ולפיו מצרים תמכור או תחכיר את אחד מנכסיה הכלכליים ומסמליה הגדולים ביותר - תעלת סואץ - לקטאר.

 

העניין הזה, שלראשונה התעורר במערכת הבחירות האחרונה לנשיאות, מעורר סערה גדולה ברחוב המצרי וברשתות החברתיות. חרף ההכחשות הגורפות מצד הנשיא מורסי, מתנגדיו מתקשים להשתכנע.

 

כתבות אחרונות מאת דורון פסקין :

 

השקעות קטאריות בסואץ

הנושא שב ועלה ביתר שאת לפני כשלושה שבועות, עת ביקר שליט קטאר, האמיר חמאד בקהיר והבטיח למצרים סיוע כלכלי מיידי בשווי של 2 מיליארד דולר. זה מצטרף להבטחות בדבר השקעה מצד חברות קטאריות במצרים בשווי כולל של כ-10 מיליארד דולר.

 

ספינות משא חוצות את תעלת סואץ (צילום: AP) (צילום: AP)
ספינות משא חוצות את תעלת סואץ(צילום: AP)

  

בדבר אחד צודקים אנשי האופוזיציה המצרית. הממשלה שמינה מורסי נמצאת במצוקה גדולה ומחפשת בקדחתנות מקורות מימון נוכח הירידה החדה בעתודות המט"ח והגרעון התקציבי המאמיר ששוויו נאמד בכ-22.5 מיליארד דולר.

 

אבל הסיפור לגבי מערכת היחסים המצרית-קטארית מורכב עוד יותר. רבים במצרים מגלים חשדנות רבה כלפי המעורבות של קטאר בזירה הפוליטית. תחושה זו מתחזקת נוכח הגילויים על הסיוע התקשורתי והכספי הנדיב שהגישה המדינה הקטנה עשירת הגז לתנועת האחים המוסלמים, במהלך הבחירות האחרונות לפרלמנט, שהסתיימו בניצחון סוחף למורסי ולאנשיו.

 

יש לזכור כי מאז נפילת מובארק צמחו ההשקעות הקטאריות במשק המצרי בכ-74% וזה כולל את הכפלת שווי ההשקעות הקטאריות בשוק המניות המצרי. מעבר לכך, מקורות במצרים טוענים כי ההבטחות לגבי השקעות בשווי של 10 מיליארד דולר מצד הקטארים מתרכזות סביב אזור סואץ ובדגש על התעלה.

 

מוחמד מנסור, חבר באגודת אנשי העסקים המצרית, הצהיר באחרונה כי המשקיעים הקטארים מעוניינים בעיקר להקים אזור סחר חופשי בסמוך לתעלה שם תתמקד הפעילות בהרכבה, באחסון ובשינוע עולמי.

 

מי שמעוניין ללבות את הקונספירציה, מצביע על כך שהנשיא מורסי הורה על פיטורי הצמרת הצבאית המצרית ב-12 באוגוסט, פחות מ-24 שעות לאחר שאירח במשרדו את האמיר הקטארי. לפי התיאוריה הזו, מורסי לא היה נוקט בצעד מרחיק לכת זה אם לא ידע כי קטאר עומדת מאחוריו ותעשה ככל יכולתה בתחום הפיננסי לייצב את משטרו במקרה של זעזועים כתוצאה מהמהלך.

 

אין ספק כי בקרב האיסלאמיסטים ישנה חיבה לקטאר שכן היא מעניקה כבר שנים מקלט לשיח' יוסוף קרדאווי, המנהיג הרוחני של האחים המוסלמים, וזאת אחרי שנאלץ לעזוב את מולדתו מצרים בגלל רדיפת השלטונות.

 

מרכיב כלכלי חשוב

תעלת סואץ מהווה אחד מיסודות המשק המצרי ביחד עם הכנסות מתיירות, הכנסות מייצוא הגז והנפט וכן העברות הכספים מעובדים מצרים בחו"ל. בכל שנה מגיעות הכנסות מצרים מהתעלה לכ-5 מיליארד דולר. זו אולי הסיבה שקטאר רוצה להניח את ידיה על הנכס הזה. הקטארים כבר הוכיחו את תאבונם להשתלט על נכסים מניבים בכל רחבי העולם.

 

הפלת שלטון מובארק לא פגעה בתנועת כלי השיט בתעלה. יתרה מכך - ההכנסות בשנה שעברה עלו בקרוב ל-4%. יש לציין גם כי במהלך מרס 2012 העלתה רשות תעלת סואץ את אגרות המעבר לכל הספינות בכ-3%.

 

לסיכום, ספק אם נשיא מצרי כלשהו יוכל בסופו של דבר להעביר ברחוב מהלך שכזה. מבחינת כלכלית קצרת טווח אין ספק כי מכירת התעלה או החכרתה ייטיבו עם קופת המשק המצרי המתדלדלת, אבל הזעם שהדבר יעורר בציבור המצרי וכן ההאשמות שמורסי מוכר כביכול את ריבונותה תמורת שלמונים ימנעו ככל הנראה כל עסקה בנושא זה.

 

ואולי צריך לקבל את דבריהם של גורמים בעולם הערבי כי המוטיבציה הקטארית להתבסס בשוק המצרי נובעת בעצם מהיריבות המרה עם השכנה הגדולה סעודיה.

 

היריבות הזו כבר הולידה תחרות בתקשורת בין אלג'זירה לבין אלערבייה. באחרונה, הודיעו הסעודים על יישום התכנית להקמת גשר יבשתי למצרים בהשקעה של 3 מיליארד דולר, ייתכן כי התשובה הקטארית לכך תהיה, אם לא השתלטות על התעלה, אז על סביבותיה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספינה איראנית בכניסה הדרומית לתעלת סואץ
צילום: EPA
נשיא מצרים מוחמד מורסי
צילום: רויטרס
מומלצים