שתף קטע נבחר

אחרי הצהריים: "ירח כחול"

פעם כמה שנים ישנה תופעת "ירח כחול", שבה ירח מלא מופיע פעמיים בחודש לועזי. אפשר לצפות ולהתרשם מהלבנה הבוהקת, אבל הצבע הכחול נמצא בשירים יותר מאשר בחלל

ה"ירח הכחול" שבו יהיה ניתן לצפות החל מהיום (ו') אחרי הצהריים הוא אירוע נדיר ומעניין, אבל למרות השם המבטיח - הירח לא ישנה פתאום צבעו. התופעה מתארת בסך הכל הופעה של ירח מלא פעמיים בחודש לועזי, והשנה זה קורה פעמיים בחודש אוגוסט.

 

ירח מלא מופיע פעם ב-29 ימים, ואילו בלוח השנה הלועזי ישנם חודשים של 30 ו-31 יום. כך יוצא שבדרך כלל ירח מלא יופיע באמצע חודש אחד, ובחלוף 29.5 ימים הירח המלא הבא יופיע בחודש לועזי אחר. השנה, הירח המלא האחרון הופיע ב-1-2 באוגוסט, כך שהירח המלא הבא גם מופיע בחודש אוגוסט. פעם הבאה שנראה שני ירחים מלאים בחודש לועזי אחד, תהיה ביולי 2015.

 

התופעה אינה אסטרונומית, שכן לתנועת הכוכבים בשמיים אין קשר לחלוקה לחודשים שנעשתה על ידי בני אדם בכדור הארץ. הצבע הכחול הוא תוצר של פולקלור ותרבות פופולרית ומופיע למשל בשיר "ירח כחול" שמבצע אלוויס ואומנים אחרים.

 

בנאס"א מסבירים שבאופן נדיר "ירח כחול" באמת עשוי להיות כחול, ממש במקרה ובלי קשר לתאריך. כך למשל, ב-1883 התפרצות של הר געש שגרמה לירח להראות כחול מדי לילה. חתיכות אבק ועשן שכיסו את השמיים יצרו מעיין פילטר שאפשר לאור הכחול לחדור לכדור הארץ, ונוצרה אשליה אופטית של ירח כחול, כאשר הירח עצמו לא השתנה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
הירח זורח. אבל לא בכחול
צילום מסך
מומלצים