שתף קטע נבחר

פצצה מתקתקת מתחת לאף של ישראל

המחאה החברתית-כלכלית ברשות הפלסטינית עלולה לצאת מכלל שליטה אם לא תהיה התערבות חיצונית משמעותית, וקריסת הרשות עלולה להוביל לאינתיפאדה שלישית בגיבוי חמאס ולחידוש פעולות טרור מכיוון עזה. איך הגיעו למצב הזה?

"מי שהסית את הרחוב הפלסטיני למהומות אינו חמאס אלא מי שיושב כאן (ארגוני הפתח והחזית העממית)... האופקים המדיניים חסומים כבר שלוש שנים מאז בחירת נתניהו לשלטון בישראל... המצור הכלכלי על הרשות מיושב בראש ובראשונה על ידי ארצות הברית... אני מוכן להתפטר כעת ולבטל את הסכמי אוסלו" / יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בעקבות שריפת תמונות שלו ושל ראש הממשלה סלאם פיאד ברחובות הגדה, 15.09.2012

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

כותרות נוספות מהרשות הפלסטינית:

חשש מאביב פלסטיני: עוד אישורי עבודה בישראל

כן הן יכולות: רשימת נשים תסחוף את חברון?

 

לפני יותר משבוע הופיעה מודעה בראש העיתונים בגדה המערבית על החלטת הממשלה הפלסטינית בראשות ד"ר סלאם פיאד להוזיל מוצרים, בראשם הדלק, הבנזין והסולר. הדלק, לדוגמא יירד למחיר 7.98 לליטר. אולם לפני שתרוצו לתדלק בשטחים, כדאי לדעת שהגדה מהווה כיום פצצה מתקתקת, ושההוזלות אינן יכולות לעצור את הרכבת של "האביב הערבי" שכבר הגיעה לרשות הפלסטינית.

 

המהומות בגדה ההולכות ומסלימות וכוללות ניסיונות של פלסטינים להצית עצמם בהשראת הירקן התוניסאי מוחמד בואזיזי שהצית עצמו והבעיר את פתיל "האביב הערבי" לפני יותר משנה. מאז התפצלותה של הרשות הפלסטינית לשתי ישויות ב-2007, חמאס-עזה ופתח-גדה, הורגלנו לשמוע על הפער הכלכלי העמוק בין הפלסטינים בגדה לבין אחיהם ברצועה. בגדה קיימת צמיחה כלכלית ואילו רצועת עזה שרויה בבוץ כלכלי טובעני. אם כך, נשאלת השאלה, מדוע פרצו המהומות דווקא בגדה?

 

תלות פלסטינית מוחלטת בגורמי חוץ

בעיני העולם הערבי, הפריחה הכלכלית בגדה לא הייתה אלא אשליה מכוונת שמטרתה להעביר מסר כלפי אוכלוסיית רצועת עזה: במקום בו מתקיים שלטון פרגמטי ופרו-מערבי, נהנים התושבים מפריחה ומרווחה כלכלית. לעומת זאת, היכן שיש שלטון איסלאמי סובלים התושבים מדיכוי ועוני.

אולם במציאות, הרשות הפלסטינית בראשותו של היו"ר מחמוד עבאס (אבו מאזן) אינה מסוגלת להתקיים כלל והיא תלויה לחלוטין בגורמי חוץ: ישראל שולטת בשטח, גובה מסים ומעבירה אותם לרשות הפלסטינית, ההכנסות מגיעות רובן מתרומות של המשולש - ארה"ב, האיחוד האירופי וסעודיה ומדינות המפרץ. מאחר שעשרות אלפי פלסטינים עובדים בישראל, כלכלת הגדה תלויה לחלוטין בתנודות הכלכליות בישראל ומושפעת מהן. אלא שיכולת הספיגה של הפלסטינים, המרוויחים הרבה פחות מן הישראלי הממוצע, נמוכה בהרבה מזו שלנו.

 

המשבר הכלכלי שהביא להתייקרות חסרת תקדים בגדה ובעקבותיו למהומות, נוצר בשל סיבות רבות, מהן ניתן למנות את ההאטה הכלכלית בישראל, משבר האשראי של הרשות בשל חובותיה המצטברים, התייקרות הדלק בעולם, ירידה בתרומות ממדינות ערביות עשירות, השתמטות של פלסטינים רבים מתשלום מיסים ועוד. כמו כן, הרשות נאבקת עם חמאס על התמיכה במשפחות האסירים הכלואים בישראל והשהידים (החללים), מאבק הגוזל כסף רב מהרשות. האבטלה בגדה צמחה בשנה האחרונה לכמעט 17 אחוזים (וברצועת עזה כפליים). הפלסטינים בגדה מחקים את דפוסי "האביב הערבי" על פי הדגם הירדני, ממנו הם מושפעים.

 

17 אחוזי אבטלה בגדה. פועלים פלסטינים בישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
17 אחוזי אבטלה בגדה. פועלים פלסטינים בישראל(צילום: AFP)

 

בירדן, בעקבות המשבר הכלכלי החמור, נפרצו הגבולות לאחרונה ונקראו קריאות נגד בית המלוכה. גם בגדה קראו מפגינים "העם דורש להפיל את המשטר" (של אבו מאזן) בנוסף להתקפות נגד ראש הממשלה פיאד. גורמים בפתח האשימו את חמאס בהלהטת הרוחות בקרב המפגינים ובעיתון "אל-חיאת" הופיעה לאחרונה כתבה לפיה חמאס מציעה כסף למשפחות של כל מי שיצית את עצמו בגדה.

 

נפלו למלכודת הישראלית?

דובר חמאס פוזי ברהום ניצל את המשבר בגדה, על מנת להאשים את הנהגת הרשות הפלסטינית ב"פשיטת רגל מדינית-כלכלית". לטענתו, המשבר חושף את המלכודת הישראלית אליה נקלעה הרשות הפלסטינית מאז הסכמי אוסלו. חמאס, בדומה ליתר סניפי "האחים המוסלמים" בארצות ערב, תוקף את ההנהגה הפלסטינית בגדה ומאשים אותה בשחיתות ובהתעלמות מסבלה של האוכלוסייה. לפני שבועיים הפנה עיתון פלסטיני את תשומת לב הציבור לנעליו היקרות של אבו מאזן, סמל לבזבזנות המשוועת של ההנהגה.

 

הנשק החברתי שבו מנופפת הנהגת חמאס עלול להוות חרב פיפיות. כלכלת עזה נתונה במשבר קשה הרבה יותר והסיוע שהיא מקבלת מוגבל, ככל הנראה ממדינות המפרץ ומאיראן. הסיוע האיראני עלול להפסיק ככל שחמאס ינתק עצמו מאיראן ומחיזבאללה (בשל המשבר הסורי) ויתחבר למקורותיו בקרב האחים המוסלמים ולמצרים. לאחרונה דווח כי גם תושב עזה ניסה להצית את עצמו. העיתונות ברצועת עזה נמצאת תחת צנזורה ועל כן איננו מקבלים דיווחים על המשבר העמוק ברצועה.

 

חמאס מלהיט את הרוחות? הפגנה בחברון במחאה על יוקר המחייה (צילום: AP) (צילום: AP)
חמאס מלהיט את הרוחות? הפגנה בחברון במחאה על יוקר המחייה(צילום: AP)

 

אולם גורמים ברשות הפלסטינית ובאופוזיציה בעזה (בעיקר מ"החזית העממית") מאשימים את חמאס בשחיתות ובהנהגת טרור כלפי האוכלוסייה. בשנים האחרונות דלפו ידיעות על הוצאות להורג, על התרופפות הסדר, על ניצול עובדים ובהם ילדים רבים בעבודות במנהרות לעזה ועל מעילות בכספים המיועדים כביכול לילדי עזה. בעזה נרמסות מדי יום זכויות אדם וממשלת חמאס בראשות איסמאעיל הנייה מונעת בחירות דמוקרטיות, בניגוד למה שהוחלט בהסכם הפיוס בקטאר בשנה שעברה.

המלחמה שמנהלת מצרים נגד ארגוני טרור בצפון סיני מזיקה אף היא לכלכלת עזה. בשבוע שעבר הפגינו פלסטינים בעזה ליד הגבול עם מצרים, בטענה כי "דווקא מצרים של המהפכה (ולא זו של חוסני מובארק) היא זו שחוסמת את המעברים וחונקת את הרצועה".

 

המשבר בגדה עלול לצאת מכלל שליטה אם לא תהיה התערבות חיצונית משמעותית. אם תקרוס הרשות הפלסטינית תתחיל האינתיפאדה השלישית בגיבוי חמאס. אם תתפשט אש המהומות גם לרצועת עזה יהיה שלטון חמאס בסכנה אף הוא. יש לזכור כי ברצועה קיימים גורמי טרור, כגון אל-קאעידה והסלפים, המחכים לנפילת חמאס, על מנת לחדש את פעילותם נגד ישראל ביתר שאת.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות", יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגדה המערבית בוערת
צילום: רויטרס
הורה על הוזלת מחירים. אבו מאזן
צילום: AFP
מפחיתים הסיוע לחמאס? אחמדינג'אד
צילום: AFP
רומס זכויות אדם, מונע בחירות דמוקרטיות. הנייה
צילום: רויטרס
מומלצים