שתף קטע נבחר

פיליפ סימור הופמן: "הבסיס לדת - רעיון משוגע"

בסרט "המאסטר" - שיתוף הפעולה האחרון של פיליפ סימור הופמן עם הבמאי פול תומאס אנדרסון - מגלם השחקן המוערך מנהיג כת, אך מבהיר כי אינו מגלם את ל. רון הבארד: "לא הייתי שולח מישהו לסרט כדי ללמוד על הסיינטולוגיה". ראיון

באמצע שנות ה-90 ליהק במאי מתחיל בשם פול תומאס אנדרסון שחקן צעיר ומבטיח - פיליפ סימור הופמן, ושיבץ אותו לתפקיד קטן בסרט הביכורים שלו "Hard Eight". היתה זאת תחילתה של ידידות מופלאה, ומאז הם עשו יחד את "לילות בוגי", "מגנוליה", ו"מוכה אהבה", בהם הופיע הופמן בתפקידי משנה.

 

פיליפ סימור הופמן. עם קצת עזרה מחבריי (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
פיליפ סימור הופמן. עם קצת עזרה מחבריי(צילום: Gettyimages)

 

עכשיו, אנדרסון סוף סוף מעניק לו תפקיד ראשי, וזה קורה בסרט "המאסטר", שבזכותו הופמן בן ה-45 קיבל את פרס המשחק בפסטיבל ונציה (ביחד עם חברו לסרט חואקין פיניקס), בעוד שאנדרסון זכה בפרס אריה הכסף על עבודת הבימוי. "כן, אנחנו עדיין חברים טובים", העיד אנדרסון בוונציה, "פיליפ לא שונה מהפעם הראשונה שנפגשנו: אותה התלהבות, רגישות, אהבה, אנושיות. יש לו עדיין אותו פה מלוכלך".

 

צמד חמד

עלילת "המאסטר" שמגיע אלינו השבוע, מתרחשת באמריקה של ראשית שנות ה-50. הופמן מגלם גורו כריזמטי שמגבש את עיקרי תורתו, ומלקט סביבו עדת מעריצים. דמותו של הגורו נוצרה בהשראת הסופר והפילוסוף ל. רון הבארד, מייסד תנועת הסיינטולוגיה השנויה במחלוקת. הסרט מתמקד בקשר המיוחד המתפתח בין המאסטר לבין אחד המטופלים שלו - פרדי (פיניקס), צעיר פרוע ואלים, שחזר מוכה טראומה ממלחמת העולם השנייה.

 

פרדי הופך לחברו הטוב ויד ימינו של המאסטר. "פול דיבר איתי על 'המאסטר' כבר לפני כמה שנים, ואז הוא פשוט נתן לי לקרוא את התסריט והמשכנו משם", מספר הופמן. "קראתי הרבה טיוטות של התסריט, והיינו מדברים עליהן, אבל בסופו של דבר, פול הוא זה שכתב את התסריט ולא אני".

 

  • פול תומאס אנדרסון מרגיז את הסיינטולוגים
  • ומה דובדבני חושב על הסרט?

     

    למרות שרבים זיהו את הקשר בין הסרט לבין כת הסיינטולוגיה, אנדרסון וצוותו שומרים על פרופיל נמוך בכל הנוגע לזיהוי הדמות שמגלם הופמן - לנקסטר דוֹד - כהבארד. הופמן עצמו שומר על המסתורין סביב הסרט. "פול עשה תחקיר רקע על לידת הסיינטולוגיה, כדי למלא את הרקע ואת הדמות שלי", אומר השחקן.

     

    פיליפ סימור הופמן עם פרס המשחק בפסטיבל ונציה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
    פיליפ סימור הופמן עם פרס המשחק בפסטיבל ונציה(צילום: Gettyimages)

     

    "אני לא ממש טרחתי לעשות תחקיר, כי מבחינתי המאסטר הוא דמות פיקטיבית ולכן ניסיתי לחשוב על הרבה דברים אחרים בתוכי. בסך הכל, הסרט הוא לא על הסיינטולוגיה. לא הייתי שולח מישהו לסרט הזה כדי ללמוד על הסיינטולוגיה".

     

    ומה אתה למדת על התהוות הכת?

     

    "לא ממש ראיתי את התנועה של המאסטר בתור כת. אפשר להסתכל על כל דבר ככת: גם כנסיות הן כתות במובן מסוים. בסופו של דבר למאסטר יש שיטה להתמודד עם טראומות העבר של אנשים והחיים הקודמים שלהם. הוא לא זיוף. למעשה כל הדתות מבוססות על רעיונות משוגעים".

     

    פיליפ סימור הופמן כלנקסטר דוֹד ()
    פיליפ סימור הופמן כלנקסטר דוֹד

     

    הופמן סבור ש"המאסטר" הוא בכלל לא סרט על כתות, אלא על "מערכת יחסים בין שני גברים, על הדינמיקה שלה ועל איך היא לא יכולה לעבוד בסופו של דבר". עם זאת, הוא שולל שבקשר בין המאסטר לפרדי יש מניע הומו-אירוטי. "אין כאן מערכת יחסים רומנטית", הוא קובע.

     

    במערכת היחסים הזאת יש אלמנטים מסוימים של התעללות.

     

    "התעללות, היא לא המילה שהייתי בוחר להשתמש בה. מניפולציה אולי, אבל לא התעללות. אני לא חושב שהמאסטר מתעלל בפרדי, זה נשמע קצת יותר מדי. להמאסטר יש צורך בכוח. הוא משתמש בכוח כדי לשמור אנשים קרובים אליו. אבל הוא לא נהנה מהכוח".

     

    פיליפ סימור הופמן וחואקין פיניקס. איזה מאייסטר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
    פיליפ סימור הופמן וחואקין פיניקס. איזה מאייסטר(צילום: MCT)

     

    מה מניע את הדמות שלך?

     

    "המאסטר חושב שהוא עושה הבדל, ושהוא משפיע על הרבה אנשים, והוא זוכה להוקרת תודה וזה מה שמניע אותו. הוא צריך שאנשים יאהבו אותו. הרבה אנשים אוהבים אותו, ושמים לב אליו וזה בונה את הדימוי העצמי ומניע אותו להמשיך עם זה. הוא רוצה להציל את כולם, והוא באמת מאמין שיש לו את התשובה ולכן אנשים ממשיכים ללכת אחריו".

     

    אתה לא היית הולך אחרי מישהו כמו המאסטר.

     

    "כולם הולכים אחרי מישהו כזה. אי אפשר לעבור חיים בלי מישהו שמשפיע עליך באופן משמעותי, ששינה לך את החיים, שהשפיע עליך משמעותית. זו מערכת יחסית אנושית נפוצה. גם לי היה דמות משפיעה כזאת בחיים שלי".

     

    פול תומאס אנדרסון ופיליפ סימור הופמן. חברים טובים (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
    פול תומאס אנדרסון ופיליפ סימור הופמן. חברים טובים(צילום: Gettyimages)

     

    הופמן נמנע לחשוף מי הוא האדם שהשפיע על חייו באופן מהותי כל כך, אך מבהיר כי למרות הקשר ההדוק בינו לבין הבמאי אנדרסון, השניים לא חולקים אותה מערכת יחסים כמו פרדי ולנקסטר. "זה מאוד שונה", הוא אומר, "אני ופול פשוט חברים, מערכת יחסים חברית הדדית. אנחנו עובדים ביחד והסטטוס לפעמים יכול להשתנות, כי הוא מביים אותי. אבל רוב הזמן בו אנו מבלים, אנחנו פשוט חברים".

     

    ואיך היה לעבוד עם חואקין, איש לא לגמרי קל, צפוי או פשוט?

     

    "אני מצידי נהניתי מכל הצילומים, מעצם הצילומים. עבורי זה היה אמנם היה מהנה מאוד, אבל לחואקין זה היה די מלחיץ לפעמים, בגלל אופי התפקיד שלו. בסך הכל זה כיף לצלם עם פול ועם חואקין וכולם היו מחויבים מאוד".

     

    מחליף צבעים

    הקריירה של הופמן, שחקן זיקית טוטאלי, שמחזיק כבר אוסקר אחד בארון (על "טרומן קפוטה") נמצאת בתקופה טובה ועסוקה. הופעתו ב"המאסטר" מקרבת אותו לאוסקר שני. בקרוב נראה אותו גם ב"קוורטט אחרון", שביים הישראלי ירון זילברמן, ומופיעים בו כריסטופר ווקן, קתרין קיניר, מארק איווניר ולירז צ'רכי, איתה אפילו יש לו סצנת סקס.

     

    הטריילר של "קוורטט אחרון". הופמן וגם לירז צ'רכי הישראלית

      

    "העבודה עם ירון והשחקנים הישראלים היתה מאוד טובה. התנסות נהדרת", מגלה הופמן. "זהו סרט על רביעית מיתרים. לא ידעתי לנגן לפני כן, אז הייתי חייב ללמוד כינור ולהתאמן. אני נרגש לראות איך אנשים יגיבו לסרט הזה".

     

    הופמן לא מסתפק רק בסרטי איכות עצמאיים, ומדי פעם הוא משתעשע ומתפרנס מהופעה בהפקות הוליוודיות גדולות. וכך הוא קרוב לוודאי יככב ב"משחקי הרעב: התלקחות", הסרט השני בסדרה על פי סדרת רבי המכר של סוזן קולינס, בו הוא אמור לגלם את פלוטארך הוונזבי, קברניט המשחק הראשי.

     

    "אני עכשיו באמצע קריאת הספר האחרון בטרילוגיה 'משחקי הרעב', וחושב שהספרים האלה מאוד מיוחדים", מספר הופמן. "הם אמנם מיועדים לבני נוער, אבל עוסקים בפשיזם ובהסתה. הם מעבירים בצורה מאוד חכמה לבני נוער וילדים את הנושאים והמסרים האלה. זה ממש מדהים ומרתק. כשאני קורא את הספרים של סוזן קולינס, אני אומר לעצמי: 'אלוהים אדירים'".


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: Gettyimages
    פיליפ סימור הופמן. מחליף דמויות
    צילום: Gettyimages
    לאתר ההטבות
    מומלצים