שתף קטע נבחר

אבנים וצמיגים בוערים בפניציה, הסגירה נדחתה

העובדים הצליחו הבוקר למנוע הכנסת מכולה ובה ציוד המשמש לקירור התנור במפעל, השליכו אבנים ואצטרובלים על המכולה, הבעירו צמיגים, חסמו שערים עם מלגזות. זמן קצר לאחר מכן הודיע המנכ"ל: קירור התנור נדחה ל-15 באוקטובר ועד אז המפעל ימשיך לעבוד

מאות מעובדי מפעל פניציה שבגליל התחתון חסמו הבוקר (יום ה') את שערי המפעל ומנעו הכנסת מכולה ובה ציוד המשמש לקירור התנור במפעל. העובדים השליכו אבנים ואצטרובלים על המכולה, הבעירו צמיגים, חסמו את השערים עם מלגזות וצמיגים והבטיחו שישכבו מתחת לגלגלי המשאיות, אם יהיה צורך. בעקבות כך, נהג המשאית נאלץ לחזור על עקבותיו. מנכ"ל המפעל, ערן חיימוביץ', פרסם הודעה: קירור התנור נדחה עד ל-15 באוקטובור והמפעל ימשיך לעבוד עד אז.

 

 

המשבר בפניציה - כתבות נוספות

 

זמן קצר לאחר שהסתלקה המשאית מהמקום חזרו העובדים לאולמות הייצור ולמשרדים. "התחושות קשות", אמר יו"ר ועד העובדים חיים קטרי. "אנשים באים לעבודה בלי מוטיבציה, עם חששות כבדים מה יוליד יום. במצב כזה גם התפוקה יורדת". עוד קודם להודעת המנכ"ל, הסביר קטרי כי "כניסת המכולה משמעותה גזר דין מוות למפעל".

 

הנהלת פניציה, שנאבקת בחוב של מעל 300 מיליון שקלים בשל השימוש במזוט במקום בגז טבעי משום שצינור הגז הטבעי לא הובא למקום, הודיעה מוקדם יותר החודש כי אם לא יימצא פתרון, יחלו הפעולות לכיבוי התנור בסוף ספטמבר. כיבוי התנור הוא תהליך שאורך שבועות ועלותו מיליוני שקלים, ומשמעותו היא אחת: סגירת המפעל.

 

אש מול מפעל פניציה, הבוקר (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
אש מול מפעל פניציה, הבוקר(צילום: אבישג שאר-ישוב)

"400 משפחות עם ילדים להאכיל" (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
"400 משפחות עם ילדים להאכיל"(צילום: אבישג שאר-ישוב)

"אבטלה יקרה יותר מתשתיות" (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
"אבטלה יקרה יותר מתשתיות"(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

בהודעה שפרסם היום שב חיימוביץ' והדגיש כי קופת המזומנים של המפעל מאפשרת לו לפעול רק עד 15 באוקטובר והדגיש כי רק סיכום של הנושאים שבמחלוקת, תוך הסרת חסמים ביורוקרטים וסיוע של המדינה, יאפשרו את המשך תפעולו של המפעל. הוא הוסיף כי ההנהלה מנסה לגייס כספים נוספים לנסות להאריך את קיום המפעל.

 

"המכולה הזאת ומה שיש בתוכה זה גזר הדין של המפעל, של 400 העובדים שלו ועוד 600 ספקים שמתפרנסים ממנו", אמר יעקב אמון, אחד מהעובדים במקום. "אנחנו נמצאים בגליל, אין פה עוד מקומות עבודה, אין פה לאן ללכת", אמר. הוא הוסיף כי רק חבר ממשלה אחד, השר אלי ישי, היה בקשר עם העובדים ותהה היכן השר לפיתוח הגליל סילבן שלום.

 

"לא רואה את עצמי ממשיך לחיות במדינה"

אריאל סבג, אחד ממפעילי התנור, סיפר כי הטמפרטורה בתנור עומדת על כ-1,500 מעלות, והתהליך של קירורו עד לטמפרטורה רגילה אורך שבועות. "אין שום דרך להבטיח שאחר כך ניתן יהיה להפעיל אותו שוב. עלולה להיות קריסה תרמית, סדקים, פיצוצים, ואין שום דרך לוודא שהוא יפעל מחדש. לא בעוד שנתיים ולא לעולם", אמר.

 

אחד מהעובדים המפגינים חש ברע וטופל במקום. יו"ר הוועד חיים קטרי, אמר הבוקר ל-ynet כי קיבל מידע ולפיו אמורה להגיע למפעל מכולה ובה ציוד הקירור. "אין שום סיכוי שהמכולה הזו תיכנס בשערי המפעל", אמר. "אנחנו לא נאפשר את זה, אנחנו נמשיך ונאבק עד הרגע האחרון שהמפעל הזה, שהוא בית של יותר מ-400 עובדים, לא ייסגר". הוא הוסיף והזכיר כי "היום אחרי הצהריים יתקיים דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת על עתידו של המפעל, ואני מקווה שהלחץ שועדות הכנסת ואנחנו מפעילים על הממשלה יעזור".

 

אורי גורן, מהנדס צעיר בתחילת שנות ה-30 לחייו, אמר בסיום ההפגנה כי אם המפעל ייסגר הוא אינו רואה יותר את עתידו בארץ. "אחרי ששירתי בצבא, למדתי לתואר ראשון ולתואר שני, אני מגיע למצב כזה ורואה את הזלזול והזילות שיש בארץ לבעלי מקצוע, ולא רק אנשים בני גילי, אלא אנשים מבוגרים הרבה יותר שנתנו את כל החיים שלהם במקום העבודה", אמר. "זה גורם לייאוש, אני לא רואה את עצמי ממשיך לחיות במדינה כזו שלא נותנת כבוד לעובדיה".

 

בשבוע שעבר התקיים דיון בוועדת הכספים בשאלת צינור הגז ומועד הנחתו עד אזור התעשייה ציפורית. יו"ר הועדה, ח"כ גפני, הורה לעכב תשלום של 35 מיליון שקלים לחברת נתיבי גז, האחראית על הולכת הגז הטבעי בישראל, עד לקבלת תשובות בסוגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אש סמוך למפעל פניציה, הבוקר
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים