שתף קטע נבחר

המרוץ לאטום: 'איראן מאיצה בניית הכור באראק'

הדרך לגרעין מתחילה בפלוטוניום: מומחים ודיפלומטים מערביים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הרפובליקה האיסלאמית מתכננת להביא את הכור באראק למצב פעיל ברבע השלישי של 2013 ובכך להקדים את לוח הזמנים שהציבה לעצמה ל-2014

איראן האיצה את בניית הכור הגרעיני לייצור פלוטוניום בעיר אראק, במסגרת מאמציה לייצר פצצת אטום. כך טענו אתמול (יום ד') מומחים ודיפלומטים מערביים.

 

 

עוד חדשות בעולם :

 

החששות במערב מתוכנית הגרעין האיראנית מתמקדים לרוב במתקנים התת-קרקעיים להעשרת אורניום בנתנז ובפורדו, אולם ברפובליקה האיסלאמית משקיעים אנרגיות גדולות בהקמת הכור הגרעיני למים כבדים שנמצא בסמוך לעיר אראק. לטענת מומחים מערביים, ממוטות הדלק המשומשים של הכור אפשר להפיק כמויות נאות של פלוטוניום שגם ממנו, כמו מאורניום טבעי מועשר, אפשר לייצר פצצת אטום.

 

האיראנים יעמדו בלו"ז שהציבו לעצמם? הכור באראק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
האיראנים יעמדו בלו"ז שהציבו לעצמם? הכור באראק(צילום: gettyimages)

 

על פי מידע עדכני שהגיע לידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), איראן מתכננת להביא את הכור באראק למצב פעיל ברבע השלישי של 2013 ובכך להקדים את לוח הזמנים שהציבה לעצמה - ב-2014. עם זאת, לא ברור כיצד יצליח המשטר בטהרן לעמוד בלוח זמנים זה.

 

"הציוד הנדרש לאיראן נמצא על המדפים"

איראן דוחה זה תקופה ארוכה את ההאשמות שהופנה לעברה מצד המערב, לפיהן היא פועלת לפתח נשק אטומי למטרות צבאיות, וטוענת כי תוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות שלום. על הכור באראק אמרה איראן כי הוא יפיק איזוטופים לשימוש רפואי וחקלאי.

 

"אין כל סיבה להטיל ספק בנחישותה של איראן להשלים את תוכניתה במועד ולהתחיל להפעיל את הכור", אמר מרק היבס ממכון המחקר Carnegie Endowment. לדבריו, רוב הציוד הנדרש הוא ציוד משומש, כזה שנמצא במדפים ושאיראן יכולה לרכוש אותו ברחבי העולם תוך שימוש ברשת הרכש שהקימה עבור תוכנית הגרעין שלה.

 

"הם בהחלט ממשיכים לבצע התקדמות בכור", אמר דיפלומט מערבי בווינה, מקום מושבה של סבא"א. "כל זמן שאיננו בוטחים בכוונות הגרעיניות של איראן, גם חיסול היכולת שלה להעשיר לא תחסל את הסכנה".

 

בנאומו שלשום בפני עצרת האו"ם, הזהיר נשיא ארצות הברית ברק אובמה את איראן שהוא יעשה כל מה שנדרש כדי למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. החודש אמר האיחוד האירופי כי הוא "מודאג מאוד" מכך שאיראן לא השעתה את הפעילות במתקן באראק, שכמו אתרי גרעין אחרים במדינה נמצא תחת פיקוח של סבא"א כדי לוודא שאין בו שימוש בחומרים גרעיניים.

 

אוקטובר 2010 באראק: כך נראה אז מתקן המים הכבדים (צילום: google maps) (צילום: google maps)
אוקטובר 2010 באראק: כך נראה אז מתקן המים הכבדים(צילום: google maps)

וכך התפתח מתקן המים הכבדים באראק עד אוקטובר 2011 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
וכך התפתח מתקן המים הכבדים באראק עד אוקטובר 2011(צילום: google maps)

 

בדו"ח חמור שפרסמה בחודש שעבר סבא"א בעניין תוכנית הגרעין של איראן עלה כי היא כמעט הכפילה את מספר הצנטריפוגות במתקן התת-קרקעי בפורדו וממשיכה לפעול לפי החשד להסתרת ראיות לפעילות גרעינית בבסיס הצבאי .

 

לפי הדו"ח, בבסיס פרצ'ין מתקיימות "פעילויות נרחבות", ככל הנראה כדי להשמיד ראיות שעשויות להצביע על מאמצים לפיתוח נשק גרעיני, במקרה שלפקחי האו"ם יורשה לבקר במקום. בנוסף, עולה מהדו"ח כי מספר הצנטריפוגות בפורדו עלה תוך שלושה חודשים מ-1,064 ל-2,140. עם זאת, הצנטריפוגות החדשות טרם הופעלו.

 

באתר בפורדו מעשירה איראן אורניום לרמה המקרבת אותה מאוד לרמה הנדרשת לשם פיתוח נשק גרעיני. המתקן יכול להכיל לפי הערכות כ-3,000 צנטריפוגות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור באראק (ארכיון)
צילום: gettyimages
צילום: AFP
אחמדינג'אד
צילום: AFP
מומלצים