שתף קטע נבחר
 

הסדר בדלק נדל"ן: חוב של 1.4 מיליארד נמחק

השופטת ורדה אלשיך אישרה את הסדר החוב של החברה, שמסתכם בתספורת של 64% ומחיקת חוב של 1.4 מיליארד שקל. "את ההזרמה החלקית מאד שהזרים, לא ביצע מר תשובה מטעמים אלטרואיסטיים, אלא בכדי לפדות זכות חקירה ותביעה אישית כנגדו וכנגד מקורביו", נכתב בהחלטה

"את ההזרמה החלקית מאד שהזרים, לא ביצע מר תשובה מטעמים אלטרואיסטיים, אלא בכדי לפדות זכות חקירה ותביעה אישית כנגדו וכנגד מקורביו; שלא לדבר על הנזק הכבד שהיה נגרם ליכולתו לגייס כספים בשוק ההון בעתיד. תרומה אישית זו, לא ניתנה בידי בעל השליטה אלא בכדי 'להציל את עורו'". כך כתבה סגנית נשיא בית המשפט המחוזי ורדה אלשיך שאישרה היום (ה') את הסדר החוב בדל"ק נדל"ן.

 

עוד על הסדר החוב בדלק נדל"ן :

 

בסוף יולי 2011 הפתיעו יצחק תשובה ואנשיו את ציבור המשקיעים כשביקשו לדחות את התשלומים לבעלי האג"ח והצהירו על מה שכל השוק צפה כבר בתחילת אותה שנה – דלק נדל"ן הולכת להסדר חוב. כעת, לאחר יותר משנה, ההסדר מסתכם בתספורת של 64% ומחיקת חוב של 1.4 מיליארד שקל. 

 

בהחלטתה כתבה אלשיך: "עניין לנו, במלוא הכבוד הראוי, בהסדר בעייתי, שאף אם הוא תואם את דרישות החוק, הוא רחוק מלהוות פתרון אופטימלי או אף קרוב לו, ומותיר יותר מאשר טעם רע גרידא".

 

אלשיך אף התייחסה למהלך שביצע תשובה להפרדת דלק נדל"ן מקבוצת דלק, והעברתה לשליטה ישירה שלו: "בנסיבות המקרה, עניין לנו בחברה שנחשבה בעיני רבים ליציבה מאד, ונהנית מחסותו של אחד מאילי ההון במשק, האוחז בידיו תשלובת של חברות שהחזיקו ועדיין מחזיקות נכסים רבי ערך.

 

"אלא שבשלב מסויים התגלה, כמעט באחת, כי עסקינן בחברה חדלת פרעון לעילא ועילא; שנוהלה ככל הנראה במינוף גבוה מאד; ושבעל השליטה, אשר נטען כלפיו כי הבטיח בעבר לתמוך בחברות בשליטתו, לא רק שמסתתר מאחורי עקרון הישות המשפטית הנפרדת. זאת כאשר נוסף לכך עולות נגדו טענות קשות ביותר, של מהלך הדרגתי מבעוד מועד לניתוק החברה מיתר התשלובת, כמעט בבחינת "הפרדת הפרה החולה מן העדר", באורח אשר בסופו של יום, הותיר את הנושים וידיהם על ראשם".

 

אלשיך גם התייחסה ל"ברירה האכזרית" שהועמדה בפני בעלי האג"ח, שאילצה אותם לבחור "האם לקבל הצעת הסדר חוב בעייתית, אשר אמנם כוללת הזרמת נכסים בידי בעל השליטה, אולם בגלגולה הנוכחי, אינה אלא תשלום של כ-30% מהמגיע להם, בפריסה של כ-7 שנים (!). או שמא יסרבו להסדר ויוליכו את החברה לפירוק, וזאת חרף העובדה כי הדיבידנד המיידי המצפה להם בפירוק זעום בהרבה - כ-10% מהחובות לפי הערכות שהגיעו אל שולחני".

 

התספורת באפריקה: 30% בלבד

בסביבתו של תשובה טרחו לציין כי הוא "השקיע תרומת בעלים חסרת תקדים, שאף גבוהה יותר מזו שלב לבייב הזרים בהסדר של אפריקה ישראל". אך בשורה התחתונה, באפריקה ישראל עמד היקף התספורת על כ-30% בלבד.

 

בראיון ל"כלכליסט" שבוצע לקראת סוף 2011, היטיב להסביר מנכ"ל אפריקה לשעבר, איזי כהן, כי "בהסדרי חוב אסור לדחות את יום הדין". זאת עוד אחת מהנקודות הבולטות שיוצרות את ההבדל בין הסדר החוב המוצלח באפריקה לבין הסדר החוב הכואב בדלק נדל"ן.

 

גם תשובה נפגע מההסדר. מאיש עסקים מוביל, שכמעט כל מה שהוא נגע בו הפך לזהב, דבק בו כעת כתם של אדם שלא תמיד עומד בהחזר חובותיו.

 

ההשלכות יתבררו בעתיד – האם השוק יערים קשיים על גיוסים חדשים שיבקש תשובה לעשות במי מחברותיו, או שהזיכרון הקולקטיבי של השוק יהיה קצר ואז הוא יצא כששכרו בידו.

 

בהכנת הידיעה השתתף גיא בן סימון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"הפרדת הפרה החולה מן העדר"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים