שתף קטע נבחר

תחת אש, ללא הגנה: 'רולטה רוסית' ביישובי הדרום

אזעקת "צבע אדום" נשמעת, התושבים פועלים בהתאם להנחיות, אך ללא מרחב מוגן, הם נתונים בעיקר לחסדי שמיים, כהגדרתם. "רצנו לחדר של הבת שלי, אבל כשאני רואה מה קרה לבית לידי, זה גורם לי לחשוב שזה פשוט בדיחה", סיפרה אחת התושבות. כך נראית שגרה שמסתמכת על מזל במקום בטון

"אנחנו פשוט נשכבים על הילדים ומגנים עליהם בגופנו, מחליטים על איזה ילד ליפול". ההסלמה הביטחונית הנוכחית בדרום - שכללה עשרות שיגורי רקטות ופצצות מרגמה על היישובים, וכן שלושה עובדים זרים פצועים - הותירה פעם נוספת אזרחים רבים נטולי הגנה, מופקרים וזועמים. בעוד הפצועים מפונים לבתי החולים באזור ומוסדות החינוך בסביבה מודיעים על ביטול הלימודים, נותרו חלק מהיישובים ללא מרחבים מוגנים ונתונים לחסדי שמיים, כהגדרתם.

 

תושבי האזורים המותקפים מוזמנים לשלוח קטעי וידאו ותמונות באמצעות המייל האדום או ב-SMS למספר 5335

 

אחד היישובים שספג הבוקר (ד') פגיעה ישירה של רקטה אינו מספק מרחב מוגן לתושביו. "אנחנו בהמתנה ל'צבע אדום' הבא", סיפר ל-ynet מיקי, אחד התושבים. "אנחנו יודעים שזה יגיע, רק לא יודעים מתי ואיפה זה יתפוס אותנו. כשיש אזעקה, אנחנו פשוט לוקחים את הילדים בין שני קירות בלי חלונות וזה המרחב המוגן. יש לנו 15 שניות להגיע לשם, אבל אין זמן להגיע למקלט. זה סוג של רולטה רוסית".

 

זלפה, שביתה נפגע באופן ישיר, הביעה כעס על החלטת הממשלה וסיפרה בדמעות כי "אין לנו מיגון כי אנחנו מופקרים פה מבחינת המדינה. יש לי פרוזדור ואני הולכת לשם כשיש הפגזות. סגרתי דלתות כדי להגן על עצמי מההדף, שמעתי בום מאוד חזק והחל לצאת עשן מחדר השינה, יצאתי החוצה לראות מה קרה ותוך שנייה כולם היו אצלי. לא האמנתי שזה בתוך הבית שלי. אנחנו חיים על מזל הרבה זמן. אנחנו אזור של נסים והשאלה היא כמה זמן הנסים האלו יימשכו. אולי נלך לישון אצל ראש הממשלה בבית כדי שנרגיש יותר בטוחים".

 

גרג, שגם ביתו נפגע קשה במתקפת הרקטות ופצצות המרגמה, סיפר שבעקבות ההתרעות שקיבלו התושבים אמש, החליט עם אשתו להלין את שתי בנותיו בממ"ד. "אשתי בחודש השישי וחצי שעה לפני שהתכוונו לצאת לבדיקה שנקבעה לנו מראש, התחילו האזעקות. אשתי ישבה ליד המחשב לבדוק מיילים וכשהיא הבינה שמדובר במטח של רקטות היא קראה לי ונכנסנו לממ"ד דבר שבוודאי מנע פגיעה גופנית. אני לא מומחה גדול בביטחון אבל אני לא מבין איך כשיש התרעות 12 שעות, צה"ל לא מבצע איזושהי פעולת מנע. למה שר הביטחון או הדרג המדיני צריכים לחכות שייפלו רקטות על בתים רק כדי להעלות מסוקי קרב, מטוסים ומזל"טים לאווי?. אם אתמול בערב ידעו במועצה האזורית לדחות את האוטובוסים לבית הספר של הילדים איך בממשלה לא ידעו לעשות שום דבר".

 

ילדי הדרום דורשים הגנה  (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ילדי הדרום דורשים הגנה (צילום: אבי רוקח)

 

פגיעות ישירות, כעס וחשש ביישובי הדרום, הבוקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פגיעות ישירות, כעס וחשש ביישובי הדרום, הבוקר(צילום: AFP)

ליד אחד הבתים שנפגעו  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ליד אחד הבתים שנפגעו (צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: אדר יהלום) (צילום: אדר יהלום)
(צילום: אדר יהלום)

 (צילום: אדר יהלום) (צילום: אדר יהלום)
(צילום: אדר יהלום)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

 (צילום: יואל פלדמן) (צילום: יואל פלדמן)
(צילום: יואל פלדמן)

 

פגיעת רקטה באחד היישובים, הבוקר (צילום: חיים הורנשטיין, "ידיעות אחרונות" ) (צילום: חיים הורנשטיין,
פגיעת רקטה באחד היישובים, הבוקר(צילום: חיים הורנשטיין, "ידיעות אחרונות" )

 

פגיעה ישירה בבית באזור אשכול  (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
פגיעה ישירה בבית באזור אשכול (צילום: רועי עידן)
 

שעות ספורות לאחר שחיל האוויר תקף ברצועת עזה בתגובה לירי מהאזור, החל חמאס לשגר עשרות רקטות ופצצות מרגמה ליישובי הדרום. שלושה פועלים זרים נפצעו ליד לולים באחד היישובים במועצה האזורית אשכול, שניים מהם באורח קשה, ופונו  לבית החולים סורוקה בבאר שבע. בנוסף, אשה שמתגוררת במועצה האזורית חוף אשקלון נפצעה באורח קל לאחר שרצה למרחב המוגן. היא פונתה על ידי מד"א לבית החולים ברזילי באשקלון.

 

חמישה בתים ספגו פגיעה ישירה במהלך האירועים. מערכת "כיפת ברזל" יירטה שבע רקטות שנורו לעבר המועצה האזורית חוף אשקלון. החבלנים שהגיעו לאחד המושבים סיפרו שחלק מהבתים נפגעו משרידי יירוט של "כיפת ברזל" ולא מהרקטות עצמן. בתקיפות צה"ל נהרגו ארבעה מחבלים ונפצעו בני אדם נוספים. הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, קיים הערכת מצב בעקבות ההסלמה ביישובי עוטף עזה, שבה נכחו בכירים במטכ"ל. בהערכת המצב בחן גנץ תגובה עתידית של צה"ל למטח הרקטות שנורו לעבר ישראל. אחר כך סייר במקומות שנפגעו ושוחח עם ראשי היישובים.

 

עם אלוף פיקוד הדרום, טל רוסו וקצינים בכירים  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
עם אלוף פיקוד הדרום, טל רוסו וקצינים בכירים (צילום: דובר צה"ל)

בלול שנפגע (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
בלול שנפגע(צילום: דובר צה"ל)

 

על פי החלטת הרשויות, שהסתמכה על משתנים גיאוגרפיים בעיקר, מוגנו יישובים מסוימים באזור האש, בעוד אחרים לא זכו למרחבים מוגנים. "המרחב המוגן שלנו זה בעצם קרטון מעל הראש בגגות אסבסט", סיפר אילן, אחד מתושבי האזור שאינו נהנה מהגנה. "בחלק מהבתים הקירות הפנימיים הם מגבס. לא ייתכן שאנו מגנים על המדינה הזו בגופינו, שולחים את הילדים שלנו לצבא ואין לנו מיגון בסיסי. אנחנו לא מצליחים להגן על הילדים, כשאומרים 'ביתי הוא

מבצרי', לא נכון לומר זאת בעוטף עזה. הבית הוא לא מבצר אלא פיסת קרטון".

 

יעל, שמתגוררת אף היא ביישוב, סיפרה על אורח חיים קבוע ויומיומי, "ללא התראה שמשהו הולך לקרות. היום התעוררנו לקולות מפצים רציניים, בשבע בבוקר הבת שלי העירה אותי ורצנו לחדר שלה. כשאני רואה מה זה עשה לבית של אחת מתושבות הקיבוץ, זה גורם לי לחשוב שזה פשוט בדיחה. אנחנו מתמקמים במרכז הבית וחושבים שאנחנו מוגנים אבל אנחנו לא. הייתי רוצה לומר לממשלה שעד שתגמור את הריב שלה עם השכנים שתדע להגן על אזרחיה ולא תפקיר אותנו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפילה בדרום, הבוקר
צילום: רויטרס
מטח רקטות ופצצות מרגמה
צילום: אדר יהלום
תושבים ללא מרחב מוגן
צילום: אבי רוקח
פגיעה באחד מיישובי הדרום
צילום: אבי רוקח
יירוט של מערכת "כיפת ברזל"
צילום: גונן אוהד
פינוי פצוע לסורוקה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים