שתף קטע נבחר

פיצוץ מפעל הנשק: ישראל שותקת, סודן מאיימת

בלשכת רה"מ ובצה"ל מסרבים להגיב לטענות שלפיהן חיל האוויר תקף מפעל לייצור כלי נשק בחרטום. שר ההסברה הסודני איים בתגובה צבאית ולא הכחיש כי אמצעי לחימה מהמפעל מגיעים לחמאס בעזה: "כלי הנשק תואמים את החוק הבינלאומי"

בישראל מסרבים הערב (יום ד') להגיב על הטענה הסודנית שלפיה ארבעה מטוסי חיל האוויר תקפו מפעל גדול לייצור אמצעי לחימה בחרטום. מדובר צה"ל נמסר כי "בצה"ל לא מתייחסים לפרסום" ובלשכת ראש הממשלה נמנעו מתגובה. בעקבות התקיפה שבה נהרגו שני בני אדם, איים שר ההסברה הסודני אחמד בילאל אוסמן: "סודן שומרת לעצמה את הזכות לתקוף את ישראל בחזרה".

 

סודן, שלפי הערכות משמשת נתיב להברחת נשק לרצועת עזה הנשלטת על-ידי חמאס דרך מצרים השכנה, האשימה את ישראל בתקיפות דומות בעבר, אולם בירושלים סירבו באופן עקבי להגיב או לכל היותר מסרו כי ישראל אינה מאשרת או מכחישה את הדברים.

 

שריפה גדולה פרצה לפנות בוקר במפעל הנשק ירמוק שבדרום חרטום, ועדי ראייה סיפרו שכמה פיצוצים אירעו בו. כבאים לחמו באש יותר משעתיים עד שהצליחו לכבות את השריפה. מדובר במפעל המרכזי של סודן לתחמושת וכלי נשק קלים. שר ההסברה הסודני, אחמד בילאל עות'מאן, אמר לכתבים כי ארבעה מטוסים תקפו את המפעל: "אנחנו מעריכים שישראל עומדת מאחורי המעשה". לדבריו, המטוסים באו כנראה מכיוון מזרח.

 

שר ההסברה הסודני אמר כי שני אזרחים נהרגו, וכי המפעל נהרס חלקית: "סודן שומרת לעצמה את הזכות לתקוף בתגובה את ישראל", הדגיש. מושל חרטום שלל תחילה כל אפשרות ש"גורם חיצוני" גרם לפיצוצים, אולם גורמים רשמיים בסודן הראו בהמשך לעיתונאים סרטון וידאו מהאתר. בסרטון נראה מכתש ענקי ליד שני בניינים הרוסים, ועצם שנראה כרקטה מוטל על הקרקע.

 

אש במפעל בסודן, לפנות בוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אש במפעל בסודן, לפנות בוקר(צילום: רויטרס)

 

לדברי עות'מאן, ההערכה שישראל היא שתקפה את המפעל מתבססת על בדיקה של שברי רקטות וחומרים אחרים שנמצאו בשטח. שר ההסברה הסודני סירב לומר אם כלי נשק מירמוק הגיעו לרצועת עזה, ואמר רק שבמפעל מייצרים "כלי נשק רגילים התואמים את החוק הבינלאומי" בלבד. 

 

רשת סקיי ניוז בשפה הערבית דיווחה מפי מקור במשטרת סודן כי האש פרצה במקום במהלך פעולת תחזוקה שגרתית שביצע רתך, לאחר שניתזו גצים בסביבה. אולם עדי ראייה אמרו כי מטוס קרב הפציץ את המקום, מה שגרם להרס רב.

 

במקביל, מושל מחוז אל-חרטום, עבד אל-רחמם אל-חדר, אמר כי טרם התבררה סיבת השריפה. עוד דווח כי חיילים בצבא סודן סגרו את הכבישים המובילים למפעל, וכי צוותי הכיבוי הצליחו להשתלט על האש לאחר שעתיים. כתב התחנה דיווח כי במפעל לייצור הנשק לא היו אמצעי לחימה שאסורים על פי החוק הבינלאומי. 

 

אזרחים משקיפים על המפעל בחרטום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אזרחים משקיפים על המפעל בחרטום(צילום: EPA)

 

בשעות הערב התכנס הקבינט הסודני לישיבת חירום. "ישראל היא מדינת אי-צדק ויש להרתיע אותה", אמר סגן הנשיא עלי אוסמן טהא, כשלצדו הנשיא עומר אל-באשיר. לדבריו, "התקיפה הזאת רק מחזקת אותנו". כ-300 איש התאספו סמוך לישיבה וצעקו "מוות לישראל" ו"מחקו את ישראל מהמפה".

 

התקשורת המצרית דיווחה כי סגן מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד בן חלי, אמר כי האינדיקציות הראשוניות על פי דברי הבכירים בסודן לליגה הערבית, מאשרות כי ההתקפה של מטוסי הקרב נגד מפעל הנשק בחרטום היא של חיל האוויר הישראלי. 

 

במקביל, דוברה הרשמי של ממשלת סודן, אחמד בילאל, אמר במסיבת עיתונאים כי המטוסים הצליחו לשבש את הרדארים. בילאל הוסיף כי ישראל קיבלה מידע מוטעה על מתקן ירמוק, ולפיו נעשה בו שימוש לייצור נשק משוכלל שדומה לנשק גרעיני. הוא אמר כי מדובר בהמשך להפצצה האחרונה במחוז הים האדום. 

 

מחלקת המדינה האמריקנית התבקשה אף היא הערב להתייחס לאירוע בחרטום, והדוברת ויקטוריה נולנד אמרה: "ראינו את הדיווחים הראשוניים על התקרית הזו. אנחנו כמובן מנסים להשיג מידע נוסף, אבל אין לי שום דבר אחר לומר בנושא כרגע".

 

אין זו הפעם הראשונה שחרטום מפנה אצבע מאשימה כלפי ישראל. במאי השנה אירע פיצוץ ברכב בכניסה לפורט סודן, עיר נמל בים האדום במזרח המדינה, ומבריח נשק נהרג. שר החוץ הסודני אמר אז כי הוא מניח שישראל אחראית לכך. הוא טען

כי האופן שבו בוצע הפיצוץ של המכונית דומה מאוד לאופן שבו לכאורה ביצעה ישראל התקפות באזור הים האדום בעבר.

 

באפריל 2011 טענה סודן כי שני בני אדם נהרגו בפורט סודן מפגיעת טיל במכונית נוסעת, והאשימה את ישראל באחריות לתקיפה האווירית. בירושלים סירבו להגיב לטענה, אך קצין מערבי בכיר אמר לכתב העת "טיים" כי ישראל אכן עומדת מאחורי האירוע והצהיר: "זו לא הפעם הראשונה שהם פועלים שם". ב-2009 הופצצה מהאוויר שיירת נשק בצפון-מזרח המדינה. ייתכן שהיא נשאה נשק לרצועת עזה, אף שחרטום הכחישה כי היו בה אמצעי לחימה. ישראל מעולם לא הגיבה בקשר להאשמות למעורבותה בתקרית.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי קייס, אליאור לוי, אטילה שומפלבי ויצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תבערה במפעל הנשק בסודן, לפנות בוקר
צילום: רויטרס
מומלצים