שתף קטע נבחר

קאן-קאן כבר לא כאן: הצרפתים רוקדים כלייזמר

הלהיט המוזיקלי של אירופה היה עושה נחת לסבא-רבא: כינורות, יידיש והרבה אוי-אוי-אוי במבטא צרפתי. ה"בייגלע אורקעסטרא" מורכבת מ-20 נגנים שרק אחד מהם יהודי. לדבריו, "בבריטוני יש יותר להקות כלייזמרים מאשר בישראל כולה"

ז'רום בכינור, פיליפ בתוף, אן-מארי בחצוצרה - והמה הבולווארד. אולי לא לזה התכוון המשורר הלאומי, חיים נחמן ביאליק, כשתיאר את הכלייזמר במתחדש בארץ ישראל - אבל בשטעטעל היו רווים נחת. מה שלא ממש קרה כאן, קורה באירופה זה כבר שני עשורים, וזולג בהתמדה גם לארצות הברית: המוזיקה מהעיירה היהודית מעולם לא הייתה פופולארית יותר.

 

<<היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet יהדות>>

 

 

"בבירת מחוז בריטוני הצרפתית לבדה, יש יותר להקות כלייזמר מאשר במדינת ישראל כולה", מעיד עמית וייסברגר. הוא ישראלי המתגורר במקום, וחבר בלהקת הכלייזמר "בייגלע אורקעסטרא" הצרפתית, המונה 20 נגנים - אורקסטרה של ממש. הוא גם היהודי היחיד בלהקה.

 

ה"בייגלע אורקעסטרא" הגיעה עם 12 מנגניה למסע הופעות בישראל - מתוך רצון לברר כיצד תתקבל המוזיקה היהודית במדינת היהודים. רעייתו של עמית, אוד וייסברגר, צילמה את המסע, והתוצאה: "מסע הכלייזמרים", סרט שהוקרן במסטיבל "עין יהודית" וגרף מחמאות רבות. אוד ומצלמתה ליוו את המנגנים (במלעיל) בהופעותיהם המגוונות עם ה"בלקן ביט בוקס" בתל אביב, במנזר קתולי, במופע רחוב עם חסידי ברסלב בירושלים, בציפורי ובכליל שבגליל. 

 

וייסברגר המתגורר בצרפת זה כבר חמש שנים, הוא כנר הלהקה. את ההתלהבות האירופית מהמוזיקה היהודית הוא מסביר בכך שעבור הקהל המערבי מדובר במוזיקה שהיא מצד אחד מיוחדת ואקזוטית, ומצד שני "נוחה" יחסית לאוזן המערבית, כי יש בה לא מעט אלמנטים מוכרים: "אפשר להגדיר את מוזיקת הכלייזמר כז'אנר שהוא בדיוק באמצע, בין מזרח ומערב".  

 

"חוץ מזה, מדובר פשוט במוזיקה מרגשת, שיכולה לגעת ללבו של כל אדם, בלי קשר לדת או גזע", מוסיף עמית. "הכלייזמר הוא מאוד אקספרסיבי, ויכול להביע שמחה ואופוריה, אך גם לרדת למעמקים של עצבות". לדבריו, גם האלמנט התרבותי וההיסטורי משחק תפקיד מסוים בפופולריות של המוזיקה, שמקורה ביהדות מזרח-אירופה: "המערב הנוצרי מוצא את הנושא היהודי מרתק. במובן הזה אפשר להגיד שהכלייזמר באופנה, מאותן הסיבות שבגללן ספרים וסרטים על הנושא היהודי נמכרים טוב בחו"ל".

 

חברי התזמורת מציגים מגוון גילאי: בני 19 עד 40, וכוללים אף שתי רקדניות "שלמדו את צעדי הריקוד האשכנזי, ומנחות את הקהל איך לרקוד לצלילי המנגינות", מספר עמית. ומסביר כי "במקור מדובר ברפרטואר של חתונות, כלומר מוזיקה לריקודים".

 

"הפכתי משוגע לדבר"

וייסברגר לא חשב מעולם שינגן כלייזמר. כנער ניגן בעיקר ג'אז על סקסופון. "רק בגיל מבוגר הרבה יותר חזרתי לכינור מהכיוון של מוזיקה עממית (פולק), מוסיקת-עולם", הוא אומר. "הכלייזמר הוא אחד הסגנונות בקטגוריה הזו של מוזיקת עולם, וכך נחשפתי אליו לראשונה. בהתחלה ניגנתי רק שתיים או שלוש מנגינות כלייזמר, כחלק מרפרטואר שלי, אבל כשעברתי לצרפת לפני חמש שנים, ורציתי להקים להקה משלי - התברר לי שלהקות שמנגנות 'מוזיקת עולם' יש כבר די והותר בצרפת.

 

"הקהל הצרפתי ציפה ממני שאביא משהו יותר אישי, יותר אותנטי ויותר ספציפי, וכך, כמעט בעל כורחי, התמקדתי יותר ויותר במוזיקה יהודית - אבל די מהר פשוט התאהבתי בזה לגמרי, ובלי שום קשר לדרישת הקהל. עכשיו אני מנגן כמעט רק כלייזמר, בשבעה פרוייקטים שונים. חוץ מזה, אני משתתף בסדנאות בינלאומיות, לומד יידיש באינטנסיביות, והפכתי משוגע לדבר".

  

"בצרפת זו מוזיקה אופנתית בשנים האחרונות". עמית וייסברגר עם חברים מהלהקה  (צילום: Bertrand Béchard) (צילום: Bertrand Béchard)
"בצרפת זו מוזיקה אופנתית בשנים האחרונות". עמית וייסברגר עם חברים מהלהקה (צילום: Bertrand Béchard)

 

אבל מעניינת במיוחד דרכם של שאר חברי התזמורת הלא-יהודים אל הז'אנר היהודי: "כל חבר בלהקה הגיע לכלייזמר בדרכו שלו", אומר וייסברגר. "יש כאלה, כמו מנהיג התזמורת, ז'רום, שמקשיבים לכלייזמרים כבר כמה שנים טובות. ז'רום הוא אספן של הקלטות כלייזמר ישנות, ומומחה אמיתי בהיסטוריה ובפרקטיקה של הז'אנר. רוב הנגנים מכירים את הז'אנר, כי בצרפת זו מוזיקה אופנתית בשנים האחרונות. אחרים הגיעו לכך די במקרה, שכשהזמנו אותם להצטרף לתזמורת. הם גילו את רזי הכלייזמר תוך כדי החזרות וההופעות".

 

שאלות על זהות דרך הכלייזמר

עמית מספר כי בסיבוב ההופעות בארץ, התקבלה התזמורת נהדר: "הקהל הצטרף למעגל הרוקדים בלי שום בעיה. הרבה אנשים התרגשו מהמוזיקה, בלי קשר למוצאם של הנגנים. למרות זאת, כמובן שאחרי כל הופעה עלו אותן השאלות: האם הנגנים יהודים? אז למה הם מנגנים מוזיקה יהודית?"

 

את הסרט "מסע הכלייזמרים" המתעד את מסע ההופעות בארץ,

ביימה אוד ויסברגר, אשתו של עמית. "כשארגנתי את סיבוב ההופעות הזה בארץ, הרגשתי שזו תהיה הזדמנות לשאול שאלות על זהות דרך הנושא של הכלייזמר", הוא משחזר. "חשבתי שזה יהיה מעניין לתעד את המפגש בין הצרפתים הלא יהודים שמנגנים מוזיקה יהודית, עם הציבור הישראלי-יהודי שחשוף מעט מאוד למוזיקה הזו. תיארתי לעצמי שזה יגרום לסיטואציות מעניינות.

 

"מכיוון שאוד, אשתי, היא בימאית -היה קל יחסית לשכנע אותה לעקוב אחרינו עם מצלמה במשך עשרת הימים שהיינו בארץ", הוא אומר. גם סרטה הקודם של ויסברגר, "עגלה לשלום" תיעד מסע. ביוני 2003 יצאו עמית, אוד ובתם שהיתה אז בת כחצי שנה, למסע מצרפת לירושלים בעגלה רתומה לסוס. הסרט הראשון של אוד, שהוקרן בערוץ 8, ליווה את המסע בן 5,000 הקילומטרים שארך כשנה וחצי. סרטה השני "מסע הכלייזמרים" הוצג החודש בפסטיבל "עין יהודית" באשקלון. 

 

  • הסרט "מסע הכלייזמרים" יוקרן במהלך חנוכה במרכז "יונג יידיש" בירושלים, סינמטק ראש פינה, תיאטרון עכו ובכפר ורדים, וילווה בשיחה עם הקהל בהשתתפות עמית וייסברגר - ובקונצרט כלייזמר קצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגנים יהודים? ה"בייגלע אורקעסטרא"
מומלצים