שתף קטע נבחר

"הכריחו אותנו לגעת זה בזה, קשרו אותי למיטה"

אשה שבנה אושפז בהוסטל ש-75 מעובדיו עוכבו לחקירה בחשד להתעללות בחוסים טוענת: "הוא היה מראה לי סימני אלימות על גופו ומתאר איך ניסו לתקוף אותו מינית. הוא פחד לדווח כי הייתי מתלוננת ואז היו מתנכלים לו - קושרים למיטה ונותנים זריקות"

"הבן שלי הוא אדם אינטליגנט. הוא מדבר ומודע לסביבה שלו, והוא היה מספר לי כל פעם על ההתעללויות שהוא עובר". כך סיפרה בצהריים (יום ד') ל-ynet אשה שבנה בן ה-24 אושפז בהוסטל ש-75 מ-100 עובדיו עוכבו לחקירה בחשד לתקיפות מיניות, פיזיות ונפשיות נגד החוסים בו. "המקום נראה כמו מחנה ריכוז, עם חולים מוזנחים, ציוד מוזנח ולכלוך", טענה.

 

בחירות 2013 - כל העדכונים ב-ynet

ארה"ב בוחרת 2012 - כל הכתבות של CNN ו-ynet

 

האם סיפרה כי בנה נהג להציג בפניה סימני אלימות על גופו, ותיאר לה כיצד ניסו לתקוף אותו מינית. "הוא סיפר שהיו מכריחים את החוסים לבצע פעולות מיניות זה בזה. שלוש שנים הוא שם, ושלוש שנים אני צועקת, מתריעה ומספרת. פניתי להנהלת המוסד, פניתי למשרדי הבריאות והרווחה לא פעם, ובכל פעם היו אומרים לי שהבן שלי לא בסדר, שהוא מרביץ. זה לא נכון, הבן שלי לא אלים. כל הזמן טייחו את התלונות שלי ואמרו לי שהבן שלי אשם".

 

חלק מ-75 העובדים במוסד שעוכבו לחקירה, חשודים במעשי התעללות, חלקם באי-דיווח ונחקרים נוספים התבקשו רק למתן עדות. במוסד, המאכלס 160 חוסים בני 20-70 שמוגדרים "קשים", עובדים כ-100 עובדים. רובם, על פי החשד, תקפו מינית את המטופלים, ביצעו בהם מעשים מגונים ונקטו נגדם מעשי אלימות. במקרים מסוימים, גרמו התקיפות לאשפוז החוסים בבית חולים.

 

החקירה הסמויה של המשטרה, תחת השם "אל תשליכני", כללה גם את אנשי משרד הבריאות ומשרד הרווחה. היא נפתחה לפני כשנה בעקבות תלונות קרובי משפחה וחברים של השוהים במוסד, שחשדו כי יקיריהם עוברים התעללות במקום. עם הפיכת החקירה לגלויה, פשטו כ-150 שוטרים על המוסד ועל בתי העובדים בו, ועיכבו אותם לחקירה תוך ניסיון למנוע תיאום עדויות ביניהם.

 

חוסים בכניסה להוסטל, היום. "הבן שלי פחד לספר לי" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חוסים בכניסה להוסטל, היום. "הבן שלי פחד לספר לי"(צילום: ירון ברנר)

שער המוסד הרפואי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שער המוסד הרפואי(צילום: ירון ברנר)

 

האם שהעידה בפני ynet על ההתרחשויות לכאורה בתוך המוסד, אמרה כי לאורך שלוש השנים האחרונות, בשל תלונות בנה על התעללויות, ניסתה להוציא אותו מהמקום, אך ללא הצלחה. "הוא הגיע למצב שבו הוא היה מפחד לספר לי על מה שקורה, כי תמיד הייתי הולכת להתלונן, ובגלל התלונות שלי הם היו מתנכלים לו, קושרים אותו למיטה, נותנים לו זריקות ופוגעים בבריאותו. לא פעם הוא סיפר לי שהוא פוחד לדבר בגלל מה שהם עושים לו כל פעם אחרי שאני הולכת".

 

"נכנסתי למחלקה, ראיתי אותו עם אשה עירומה"

לדברי האם, היא כמעט מעולם לא הצליחה להיכנס למחלקה שבה היה בנה מאושפז. "רק פעם אחת הכניסו אותי למחלקה, ונחרדתי לראות את הזוהמה ואת ההזנחה. יותר מכול נחרדתי לראות איך הבן שלי יושב ומעשן סיגריה, כשלידו יושבת אשה מבוגרת עירומה כביום היוולדה. איך אפשר לשים ילד בתנאים כאלה, כשאשה עירומה לידו? את זה אני לא מבינה. כשהתלוננתי קיבלתי את התשובה 'נו אז מה, זה רק עירום'. בכל פעם ששאלתי למה הם פוגעים בילד שלי, אמרו לי שהוא 'באי-שקט'".


האם טוענת כי אנשי המוסד גרמו לבנה נזק בלתי-הפיך. "הטיפול גרם לו רק נזק. הייתה הזנחה והאוכל שהם קיבלו היה מעליב. לפעמים הם קיבלו רק לחם. הבן שלי איבד בהתחלה 25 קילוגרם ממשקלו. אחרי שהתרעתי, פתאום הוא התחיל לעלות במשקל, אבל הבנתי שזה לא נובע מהאוכל אלא מהכדורים ומהזריקות שהוא קיבל. גם הורים אחרים ידעו מה קורה במקום ואיזו התעללות הילדים שלהם עוברים, ורבים מהם פחדו להתלונן כדי לא לפגוע בילדים שלהם המאושפזים שם".

 

שער הכניסה להוסטל. "לפעמים היו מקבלים רק לחם" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שער הכניסה להוסטל. "לפעמים היו מקבלים רק לחם"(צילום: ירון ברנר)

 

ליד המוסד הרפואי בפתח-תקווה. "המצב של הבן שלי הידרדר" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ליד המוסד הרפואי בפתח-תקווה. "המצב של הבן שלי הידרדר"(צילום: ירון ברנר)

 

האם אומרת שכעת, כשהמעשים לכאורה נחשפו, היא מצפה שהאחראים ייעצרו וישלמו על כך. "הם הרוויחו כסף על כל חוסה שמאושפז אצלם, אז עכשיו שיוציאו את הכסף שהם קיבלו, שיפסידו את כולו. בגלל הנזקים שהם גרמו לבן שלי הוא זקוק לפסיכולוג צמוד, אפילו לפסיכולוג שיישן איתו. המצב הרפואי והנפשי שלו הידרדר כל-כך, עד שנגרמו לו נזקים בלתי הפיכים".

 

בני משפחתה של אחת העובדות שעוכבו לחקירה הגיעו לתחנת המשטרה בפתח-תקווה. אחד מהם סיפר כי ברוסיה הייתה רופאה במשך 15 שנה, וכשבאה לישראל לא הצליחה לעבור את מבחני הרפואה, "אבל כיוון שהיא אוהבת לעזור לאנשים היא הלכה לעבוד במוסד הזה. המשטרה הגיעה אלינו ב-05:30 בבוקר ולקחה אותה. אנחנו מכירים אותה היטב, אין סיכוי שהיא פגעה בחוסים".

 

עורך דין דוד הורוביץ, המייצג את המוסד, מסר מוקדם יותר: "נסייע למשטרה לאתר מקרים של אלימות. לפני חצי שנה הגיעה אלינו תלונה של חוסה שאיש צוות הטריד מינית, והציע לה סיגריות תמורת יחסי מין. במקרה אחר, הגשנו תלונה בעקבות טענת משפחתו של חוסה שרצו להוציא אותו מהמוסד עקב כך שהוכה על ידי אנשי צוות. הצוות טען שהחוסה תקף אותם. החוסה הזה נשלח לבדיקה פסיכיאטרית בבית חולים 'גהה', חזר למוסד ואושפז במחלקה סגורה".

 

עורך דין דוד מנע, המייצג מספר משפחות של חוסים במוסד, אמר כי "המקרה חמור ביותר. זהו מחדל מתמשך והמספר הרב של המעורבים והנחקרים מצביע על גודלו. משרד הבריאות והרווחה לא ינקו מהפרשה כיוון שמדובר במעון בחסותם ובו אירעו אירועים מזעזעים מתחת לאפם ואיש לא נקף אצבע. גם במדינות עולם שלישי לא נמצאו תנאים כאלה שבהם הוחזקו חוסים".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בעקבות תלונות על אלימות כלפי מטופלים במוסד רפואי פרטי במרכז הארץ, החליטה באפריל 2012 פסיכיאטרית מחוז המרכז להגיש תלונה למשטרה. במהלך תקופה זו ביצע משרד הבריאות בקרות תכופות

כולל בקרות פתע.

 

"היום הגיעו פסיכיאטרית מחוז המרכז, פסיכיאטרים מהאגף לבריאות הנפש, מבתי החולים באר יעקב, לב השרון ואברבנאל, צוותי בקרה מלשכות פסיכיאטרים של משרד הבריאות, אנשי צוות סיעודי, עובדים סוציאליים, מרפאות בעיסוק וצוות כוח עזר. צוות רפואי נרחב זה נועד להחליף את הצוות הקבוע במוסד לשם ביצוע חקירת המשטרה. החל משעות הבוקר, צוות של משרד הבריאות מיידע את משפחות המטופלים בנעשה. משרד הבריאות העביר את ניהול המקום לאחריותו בשלב זה. על צעד זה הוחלט מבעוד מועד כאשר משרד הבריאות שם לנגד עיניו לשמור על המטופלים וזכויותיהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
בכניסה להוסטל. "טייחו את התלונות שלי"
צילום: ירון ברנר
מומלצים