שתף קטע נבחר

קונים בזול וביחד: רשת שיווק שיתופית בת"א

בשונה מרשתות השיווק - הקואופרטיב האורגני של דרום תל-אביב הוקם רק כדי לספק מזון איכותי ובמחיר הוגן לחברים בו, שגם מנהלים אותו. איך זה עובד? צפו בסרטון

אני לא חסיד של מזון אורגני וגם לא נמנע מאכילת בשר. אמנם בשנה האחרונה אני כבר לא אוכל מוצרי חלב או שותה קפה מסיבותי שלי, אבל הדרך עוד ארוכה לאורח חיים בריא. לכן כאשר יעל סיפרה לי על הקואופרטיב האורגני שהיא חברה בו בדרום תל אביב, זה נשמע לי בהתחלה כמו התארגנות מחאתית שרוכבת על גל המאבק בתנובה או ברשתות המזון הגדולות.

 

 

לשמחתי גיליתי שמדובר בארגון אחר לגמרי, שמעבר לכל האידיאלים של חבריו נועד בסופו של דבר לספק מזון איכותי במחיר הוגן. כאשר אתה גר בתל-אביב ומוצף מכל עבר במכולות, רשתות שיווק וירקנים אשר גובים סכומים גבוהים על סחורה שקשה עד בלתי אפשרי לדעת מאין הגיעה, הקואופרטיב פשוט עושה סדר.

 

 (צילום: יניב ברמן) (צילום: יניב ברמן)
(צילום: יניב ברמן)

 

אז מהו בעצם הקואופרטיב האורגני של דרום תל-אביב ובמה הוא שונה מרשתות השיווק? קודם כל, החברים בקואופרטיב הם גם אלו שמנהלים אותו. כן, גם אם מחר תחליטו להצטרף, מקומכם בארגון יהיה שווה לזה של כל האחרים החברים בו. כמו כן, המטרה היחידה שלשמה הוקם הקואופרטיב היא לספק מזון לחבריו, והוא אינו עוסק בצבירת רווחים או בהתרחבות עסקית.

 

 (צילום: יניב ברמן) (צילום: יניב ברמן)
(צילום: יניב ברמן)

 

התבואה - ממושב נטעים

הרחקנו כ-15 ק"מ דרומית לת"א, עד למושב נטעים, על מנת לראות מהיכן מגיעה התבואה האורגנית של הקואופרטיב. לחקלאי ערן רוזן יש במושב מספר דונמים של שדות וחממות, שבהם הוא מגדל לאורך כל השנה פירות וירקות אורגניים. מכאן בדיוק מגיע האוכל, ואם השבוע נגמרה הגמבה, אז אפשר בינתיים לאכול פלפלים ירוקים.

 

ערן משתדל שיהיה הכל מהכל, ומסביר בסבלנות לכל מי שמעוניין, על מחזורי הגידול, ושיטות ההדברה האורגניות. מי שרוצה יכול להגיע לנטעים לרכוש את התבואה האורגנית אצל ערן או אצל החקלאים האחרים הגרים במושב. 

 

השטחים הקלאיים של ערן רוזן. 15 ק"מ מת"א (צילום: יניב ברמן) (צילום: יניב ברמן)
השטחים הקלאיים של ערן רוזן. 15 ק"מ מת"א(צילום: יניב ברמן)
 

 

עם זאת, מהבחינה הזו הקואופרטיב עושה סדר בעניינים: החבר יושב בבית ומזמין דרך האינטרנט מה הוא רוצה לקנות, ערן מביא את הסחורה למחסן בדרום תל-אביב מדי יום שישי, והתורנים מסדרים את ההזמנות. אז נכון, פעם בחודש צריך להגיע לתורנות למספר שעות ביום שישי, אבל רבים מוצאים את החוויה נעימה ואפילו כיפית. ולראיה, התגובות המתועדות בסרט הנ"ל:

 

עריכת וידאו: יעל נשר. צילום וידאו וסטילס: יניב ברמן. תודות: שחר זיו. מוסיקה: Zorath

 

קנייה חכמה

הקואופרטיב מחבר את הצרכן לחקלאי ומאפשר קנייה חכמה ונוחה לחברים. התבואה האורגנית היא בונוס לכל מי שהנושא חשוב לו, אך כאשר חוסכים את חברות הביניים אשר חותכות קופון על התיווך, המחיר יוצא משתלם.

 

 

פעם בחודש - יש תורנות (צילום: יניב ברמן) (צילום: יניב ברמן)
פעם בחודש - יש תורנות(צילום: יניב ברמן)

 

הקואופרטיב האורגני של דרום תל-אביב מקבל ומארגן את הסחורה מדי שבוע במחסן הנמצא ברחוב ריב"ל 25 בתל-אביב. הארגון מחפש בימים אלו מקום חדש להתארח בו בימי שישי, וכל הצעה תתקבל בברכה. להצטרפות ופרטים נוספים, במייל cooperativeta@gmail.com, או באתר הארגון .

 

מלבד הקואופרטיב של דרום תל-אביב, פועלים ארגונים דומים ברחבי הארץ, למשל בזכרון יעקב, עין-כרם ועוד. אם היה לי קואופרטיב ליד הבית בהרצליה הייתי בהחלט שוקל להצטרף אליו, אך רגע, זה בעצם העניין - לארגן תושבים בשכונה ולהקים קואופרטיב. אז בהזדמנות זו אני פונה לכל השכנים בהרצליה הצעירה, מה אתם אומרים? 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב ברמן
הקואופרטיב בדרום ת"א
צילום: יניב ברמן
צילום: יניב ברמן
מושב נטעים
צילום: יניב ברמן
צילום: יניב ברמן
תוצרת אורגנית
צילום: יניב ברמן
מומלצים