שתף קטע נבחר

רעש וצלצולים: האם החוק שומר לנו על האוזניים?

רעש הוא גם מפגע שעלול לגרום לנזקי גוף, נפש ורכוש. באיזה שעה מותר להתחיל שיפוצים, מה עוצמת הרעש המותרת מכבישים ומתי מותר לכסח את הדשא? מדריך, חלק א

רובנו מקבלים את הרעש בסביבה כחלק מהחיים המודרניים ואף מתייחסים אליו כמובן מאליו, אולי אפילו כגזירת גורל. אך רבים לא מודעים לעובדה כי החוק קובע, כי במידה שוצר רעש הגבוה מהערכים שנקבעו בו - יש לפעול להפסקתו. מה הנזקים הפוטנציאליים ומה ניתן לעשות בנידון?

 

מדריכים נוספים בכלכלה ירוקה: 

 

נזקי הרעש

פגיעה בגוף: הרעש גורם לאיבוד שמיעה זמני או תמידי, מעלה את לחץ הדם, משבש את קצב הלב, מגביר את זרימת האדרנלין, משבש את פעולת הכליות, מעייף.

 

פגיעה בנפש: הרעש גורם לתחושת פחד, לעצבנות ואף להתמוטטות עצבים, משפיע לרעה על כושר הריכוז, המחשבה, העבודה והלמידה, אינו מאפשר מנוחה, גורם לתחושה של חוסר אונים וזו מגבירה את הדחף להשתמש באלימות נגד גורם הרעש.

 

נזקים לרכוש ולאיכות החיים: הרעש גורם לנזק כלכלי, הוא פוגם באיכות המגורים ובאיכות החיים ומוריד מערך הדירות. בישראל, המושפעת מהאקלים הים תיכוני, החלונות פתוחים במשך רוב חודשי השנה ובשעות רבות של היממה, ולכן הרעש עלול להיות מטרד קשה וממושך.

 

כיצד נמדד הרעש?

יחידת המדידה המשמשת למדידת רעש קרויה דציבל. זוהי יחידת מידה חסרת ממדים המשמשת להשוואה בין שתי רמות הספק. את הדציבל מסמנים באותיות dB.

 

טווח השמיעה של האדם הוא החל מ- 0 דציבל ועד ל- 140 דציבלים (סף הכאב).

  • 0 דציבלים – נשימה נורמלית
  • 30 דציבלים – לחישה
  • 60 דציבלים – שיחה רגילה
  • 90 דציבלים – רכבת תחתית
  • 140 דציבלים – מנוע מטוס סילון ממרחק 30 מטר.
  • 170 דציבלים – רימון הלם
  • 200 דציבלים – עמידה במרחק קרוב מאוד לשיגור טיל. אף על פי שקשה להוכיח זאת, מקובל כי רעש ברמת דציבלים כזאת תגרום לשבץ מוחי ומוות מיידי.

 

מקורות הרעש

קיים מגוון רחב של מקורות רעש אפשריים. המערכת החקיקתית בישראל מתייחסת הן לגרימת רעש באופן כללי, והן לגרימת רעש ממקורות ספציפיים, כמו אזעקות רכב, כלי נגינה, מזגנים ומתקני אוורור. האיסורים וההגבלות החלים על מקורות רעש ספציפיים באים לפרט ולהוסיף על האיסורים החלים על יצירת רעש באופן כללי, ולא במקומם.

 

רעש שאינו עומד בהגבלות ובאיסורים שנקבעו בחוקים ובתקנות מהווה רעש בלתי חוקי. אולם גם אם הרעש עומד בתקנות - אין זה סוף פסוק: בית המשפט כבר קבע, שהתקנות קובעות ערכים המקלים, בתנאים מסוימים לקבוע האם נעברה עבירה, אולם ניתן לקבוע כי נוצר מטרד רעש בלתי סביר גם אם גורם הרעש עומד בתנאים הקבועים בתקנות.

 

הרעש בחקיקה

החקיקה הסביבתית לעניין רעש הינה רבה ומפורטת. דבר החקיקה העיקרי הינו התקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש), התשנ"ג – 1992 אשר אך לאחרונה תוקנו באופן מהותי. עיקר התקנות:

 

  • הגבלת השעות המותרות לביצוע עבודות תיקונים, שיפוצים ובנייה בבנייני מגורים – איסור על ביצוע עבודות אלה בין השעות 22:00 – 7:00 בבוקר בימי חול, ובימי מנוחה בין השעות 17:00 – 7:00 למחרת יום המנוחה.

 

  • הגבלת השעות המותרות לשימוש במכונות ובציוד הנדסי לצורך עבודות חפירה, בנייה או הריסה באזורי מגורים – איסור על שימוש בין השעות 19:00 – 7:00 בבוקר בימי חול, ובימי מנוחה בין 17:00- 7:00 למחרת יום המנוחה.

 

  • איסור על שימוש בחזיזים ונפצים באזורי מגורים, והגבלת השימוש בזיקוקי דינור – הפעלת זיקוקין מותרת רק במרחק העולה על אלף מטר מאזור מגורים, בין השעות 7:00-22:00, או במועדים מיוחדים (ליל יום העצמאות, ליל פורים, ליל יום ירושלים וערב יום מנוחה ומוצאי יום מנוחה עד חצות).

 

  • הגבלת השימוש בציוד גינון – איסור להפעיל ציוד גינון הגורם לרעש באזור מגורים, בין השעות 19:00 – 07:00 בימי חול, בערבי מנוחה בין השעות 17:00 – 9:00 למחרת, ובימי מנוחה, בין השעות 14:00 – 16:00.

 

  • הגבלת רעש ממוזיקה - סעיף 3 לתקנות למניעת מפגעים קובע כי אסור לשיר, לצעוק ולהפעיל כלי נגינה, מקלט רדיו, טלויזיה, פטיפון, רמקול ומגביר קול בין השעות 4:00-16:00 ובין 23:00-7:00 למחרת באזור מגורים. 

 

  • איסור על שימוש במפוחי עלים הגורמים לרעש באזורי מגורים – מכיוון שלא קיים כיום מפוח עלים שאינו גורם לרעש, חל איסור מוחלט על הפעלת מפוחי עלים באזורי מגורים.

 

  • איסור על התקנת מערכות אזעקה קוליות בכלי רכב – עד ל 27.7.17, יש להסיר או לנטרל את מערכות האזעקה.

 

בנוסף, קיימת התייחסות למניעת רעש בדברי חקיקה רבים נוספים, לדוגמה:

 

  • מסעדות ואולמות שמחה – בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל) נקבע, כי בתי אוכל ואולמות שמחה מחוייבים להימנע משימוש במתקני אוורור וקירור הגורמים להיווצרותו של רעש בלתי סביר.

 

  • רעש ממחצבות – בתקנות למניעת מפגעים (מניעת זיהום אוויר ורעש ממחצבה) הוגדר מהו רעש בלתי סביר ממחצבה ונקבע כי מפעיל המחצבה ינקוט צעדים למניעת רעש בלתי סביר כתוצאה מעבודת המחצבה.

 

  • רעש מכבישים – רעש מכבישים מהווה מפגע סביבתי שכיח ביותר. הרעש מכבישים מוסדר במסגרת ההנחייה של הוועדה הבין משרדית לקביעת תקני רעש מכבישים. ההנחיה מגדירה את הקריטריונים השונים המותרים לרעש מכבישים, בשעות היום ובשעות הלילה. בכבישים חדשים למגורים – עוצמת הרעש תהיה עד 64 dB, למוסד ציבורי רגיש לרעש – 59 dB. בכבישים קיימים עוצמת הרעש תהיה בין 64-70 dB.

 

בחלק הבא: מה אפשר לעשות כדי להתמודד עם מפגעי הרעש? 

 

הכותבת עומדת בראש מחלקת דיני איכות סביבה ותכנון סביבתי במשרד עורכת הדין ענת בירן. כמו כן, עו"ד בן שוהם כיהנה כראש מחלקת התכנון במשרד להגנת הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: עמית גושר
עו"ד גליה בן שוהם
צילום: עמית גושר
מומלצים