שתף קטע נבחר

צילום: ראובן שוורץ, אורן אהרוני

חקירה באופסייד / תחקיר

ערב הדרבי התל אביבי חזרנו לאחד ממפגני האלימות הגדולים שנראו פה. המשטרה הבטיחה מלחמת חורמה באותם אוהדי הפועל ת"א שזרקו מוטות וחפצים לכר הדשא, אבל תחקיר "ידיעות אחרונות" חושף: למרות שחלפו שמונה חודשים מאז, רק אוהד אחד הואשם בזריקת חפצים, צילומי אבטחה שתיעדו ההתפרעויות נמחקו והפציעה של האוהדת מזריקת חזיז עדיין נחקרת ב"מישור המודיעיני". המשטרה: "כתבי אישום הוגשו בכל המקרים שבהם נמצאו מספיק ראיות ויש בהם עניין לציבור"

למרות ששמונה חודשים חלפו מאז, את הפרעות בדקות הסיום של הדרבי התל־אביבי במחזור ה־28 של העונה שעברה אי־אפשר לשכוח. חפץ בגודל מצית שנזרק מהיציע האדום ופגע בראשו של אלירן עטר ממכבי ת"א, והרחקתם של אביחי ידין וסלים טועמה מהפועל ת"א נתנו את האות למהומת אלוהים שספק אם נראתה כמוה גם במחוזות הכדורגל שלנו.

 

התקצירים של ynet ספורט:

 

מה שקרה בבלומפילד ב־5 במארס 2012 היה פורענות לשמה. מוטות ארוכים, מקלות עטופים בדגלים, בקבוקים וחפצים אחרים – מכל הבא ליד – הושלכו מהיציעים אל כר הדשא. עשרות שוטרים ומאבטחים עמדו שם חסרי אונים מול ההמון הגועש.   

 

כך זה התחיל. שחקני הפועל ת"א זועמים על השופט  (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
כך זה התחיל. שחקני הפועל ת"א זועמים על השופט (צילום: ראובן שוורץ)

 

ההתאחדות לכדורגל מיהרה להגדיר את האירוע כאחד החמורים בכדורגל הישראלי בשנים האחרונות. "פיגוע ספורטיבי בבלומפילד", הכריזה שרת

התרבות והספורט, לימור לבנת, והודיעה כי "כל עוד לא יישבו אנשים במעצר ובבית סוהר, זה לא ייפתר".

 

"במשך 19 שנה כשופט לא נתקלתי באלימות כזו מצד שחקנים ואוהדים", תיאר השופט מנשה משיח בדו"ח אחרי המשחק, "...אוהדי הפועל מכיוון שערים 4־5 החלו במופע הטלת כידון וזרקו לכר הדשא מכל הבא ליד. במשך עשר דקות אני והצוות שלי הרגשנו חסרי אונים".

 

לכאן זה המשיך. מוטות הדגלים נזרקים את הדשא (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
לכאן זה המשיך. מוטות הדגלים נזרקים את הדשא(צילום: ראובן שוורץ)

 

לאיש לא היה ספק כי זה בדיוק המקרה להכריז מלחמת חורמה. לנקוט יד קשה. את נבטי הפורענות הללו יש לגדוע במהירות. "נחצו קווים אדומים במשחק הזה", הכריזה אז המשטרה, "אנחנו נמצאים עדיין בשלב של איתור המתפרעים ונמצה את הדין עם כל אחד מהם".

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

אלא שמבדיקה מקיפה של "ידיעות אחרונות", שמונה חודשים אחר כך וערב הדרבי הקרוב, מתברר כי למרות המהומה הגדולה שהתרחשה לעיני כל וחזיון החפצים המתעופפים שתועד על ידי המצלמות, רק נגד אוהד אחד הוגש כתב אישום בגין התנהגות פרועה במקום ציבורי. וגם בתיק הזה, מתברר, סימני השאלה רבים מסימני הקריאה.

 

המהומה. רק נגד אוהד אחד הוגשה תלונה  (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
המהומה. רק נגד אוהד אחד הוגשה תלונה (צילום: ראובן שוורץ)

 

לאוהד קוראים אמיר מעוז, בן 31, אוהד הפועל ת"א. כבר אחרי המשחק מצא עצמו במעצר לילי. 14 דקות לפני השעה אחת באותו לילה החל לחקור אותו סמ"ר רועי אדר והטיח בו כי זרק מוטות מהיציע על קבוצת שוטרים שעמדה במגרש.

 

"אני אומר לך שיש צילומים שמתעדים אותך זורק את זה לכיוון השוטרים", האשים החוקר, כך לפי דו"חות החקירה שהגיעו לידינו. "אני מתחנן אליך, בבקשה תראה לי. למה אתה עושה לי את זה? אתה הורס לי את הקריירה", השיב מעוז, שיאמר בהמשך החקירה: "אם תראה לי שאני זרקתי את החפץ, אני מוכן לשלם לחברה".

 

שוטרים רודפים אחרי אוהדת הפועל שנכנסה לדשא (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שוטרים רודפים אחרי אוהדת הפועל שנכנסה לדשא(צילום: ראובן שוורץ)

 

מצלמות האבטחה באצטדיון אמנם קלטו את מעוז ביציעים, אלא שתכתובת פנימית בין שוטרי מרחב יפתח שנערכה ב־19 במארס והגיעה לידינו מעלה ממצא מפתיע. "מבדיקה של איש טכנולוגיות (השם שמור במערכת – ג"ל) התברר כי החשוד נראה מצולם ביציע בדרבי, אבל לא נראה בצילום כאשר הוא מבצע עבירה פלילית או שהוא זורק דבר מה לכיוון הדשא", צוין במסגרת התכתובת.

 

ובכל זאת, ב־22 באפריל הוגש נגד מעוז כתב אישום שמתאר כיצד זרק מקלות וחפצים אחרים לכר הדשא. בנוסף הואשם בהפרעה לשוטר במילוי תפקידו ובשימוש בכוח או באיומים כשניסה, לפי כתב האישום, למנוע את מעצרו מחוץ לאצטדיון.

 

המטה הארצי של משטרת ישראל. המשטרה טוענת כי הוגשו כתבי אישום נגד המתפרעים  (צילום: אלכס קולומויסקי ) (צילום: אלכס קולומויסקי )
המטה הארצי של משטרת ישראל. המשטרה טוענת כי הוגשו כתבי אישום נגד המתפרעים (צילום: אלכס קולומויסקי )

 

בחודשים האחרונים, כשבא כוחו של מעוז, עו"ד מורן סטרול, ביקש לצפות בקלטת האבטחה, הוא נענה במפתיע כי "סרטי הצילום לא בידינו". כשפנינו למשטרה כדי לברר את הסוגיה, זכינו לתשובה מדהימה: הסרטון נמחק. "בבדיקה שערכנו", נמסר מדוברות המשטרה, "עולה כי המזכר שאותו כתב השוטר התבסס על צפייתו בסרטון אבטחה של המקום. סרטונים אלה נמחקים מדי תקופה ואינם נשמרים, ועל כך אין בידי המשטרה דיסק כמתואר".

 

כלומר, תיעוד חשוב מזמן אמת, שעשוי לתרום לבירור כתב האישום ואולי גם לשפוך אור על ההתפרעות הגדולה בבלומפילד, ואולי לסייע "למיצוי דין עם כל אחד מהפורעים" כפי שהתחייבה המשטרה, נמחק ואיננו.

 

אוהדי הפועל ת"א. נגד אוהד אחד הוגש כתב אישום  (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אוהדי הפועל ת"א. נגד אוהד אחד הוגש כתב אישום (צילום: אורן אהרוני)

 

"התנהלות המשטרה לאורך כל הדרך הייתה שערורייה", אומר עו"ד סטרול. "מרשי זעק את חפותו עוד מרגע מעצרו. אני סמוך ובטוח שבית המשפט יהיה ער לכשלים ולמחדלים המשטרתיים".

 

כך נראה התיק נגד האוהד היחיד שמואשם בזריקת חפצים למגרש בדרבי ההוא. כך, אם תרצו, נראה טיפול המשטרה בפרשת האלימות הזו.

 

"הוא זרק עליי כוס קודם"

 

אחת התמונות הביזאריות שייזכרו מהדרבי הזה היא של כנרת אקשוטה, אוהדת הפועל ת"א, פורצת למגרש לעיני אלפי אוהדים משולהבים ונעצרת בדרך על ידי מאבטחים. "רציתי להגיד לשופט משיח מה אני חושבת עליו... המחיר אולי יהיה לא נעים, אבל הפועל שווה יותר", אמרה אחרי המשחק ללא שמץ של חרטה.

 

פגשנו אותה לפני כשבועיים בבית משפט השלום בת"א בדיון שהתקיים בעניינה. במקום האוהדת חסרת המעצורים מהדרבי, מצאנו צעירה נעימת מראה, לבושה בקפידה בחולצה קצרה ובחצאית. רק החגורה והנעליים האדומות רמזו במשהו על נסיבות בואה. בתחילת הדיון אצל השופט שמאי בקר הודתה אקשוטה במה שיכולנו לראות כולנו במסכי הטלוויזיה, ובסופו של יום הסתכם כתב האישום בסעיף אחד: "איסור כניסה לשדה המשחק".

 

נציגת התביעה דרשה מאסר על תנאי, קנס והרחקה מהמגרשים, אלא שעורכת דינה ביקשה להקל גם על זה – והציעה לבית המשפט לבחון הליך של הודאה ללא הרשעה. "הנאשמת הוזהרה שאם תורשע היא תאבד את מקום עבודתה", הסבירה עורכת דינה, "הנאשמת מסיימת תואר בפסיכולוגיה, הרשעה תפגע בה מבחינת קבלה לתואר שני... אין לה עבר פלילי... הנאשמת עומדת להינשא".

 

כוחות יס"מ במגרש כדורגל. למצולמים אין קשר לכתבה  (צילום: מור שאולי) (צילום: מור שאולי)
כוחות יס"מ במגרש כדורגל. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: מור שאולי)

 

אחרי דיון קצר קבע השופט בקר כי יבחן את נושא אי־ההרשעה בהתאם לתסקיר שיקבל בעניינה משירות המבחן עד חודש מארס הקרוב. עד אז, קבע השופט, לא תוכל אקשוטה להיכנס למגרשי כדורגל. "אבל יש דרבי בעוד שבוע", אמרה לו בעיניים מתחננות. "זו ההחלטה", השיב.

 

מקרה אקשוטה יכול להיחשב סיפור הצלחה במושגי הטיפול המשטרתיים בדרבי ההוא. בדיקה מעלה כי במהומות בדרבי נעצרו 24 אוהדים, אלא שרק נגד שליש מהם, כלומר שמונה, הוגשו כתבי אישום. אחד בלבד, כאמור, הואשם בזריקת חפצים.

 

שניים מהם – חיים צרפתי (בן 19) מראשל"צ ונטע גולני (29) מת"א – הואשמו בכך שהתעמתו עם שוטרים. נגד הראשון נטען שזרק על שוטר כוס שתייה "ובכך הרטיב את מדיו וכובעו", והשני נאשם בכך ש"גידף שוטר" בעת שזה ביקש שיתפנה מאזור האצטדיון. הראשון טען בתגובה בבית המשפט שלא התכוון לזרוק כוס קרטון על שוטר, אלא על אוהד מכבי שזרק עליו כוס קודם, ואילו השני טען שלא גידף אף שוטר ולא סירב להתפנות.

  

"לא ירדתי, דחפו אותי"

יתר החמישה שנגדם הוגשו כתבי אישום הואשמו בכך שירדו לכר הדשא. אחד מסעיפיו של חוק איסור האלימות בספורט החדש, משנת 2008, אוסר על כניסה לשדה המשחק. המפר איסור זה דינו מאסר של עד שנה. אלא שאם מישהו חשב שגורמי האכיפה ינצלו את פרעות הדרבי כדי להעביר מסר נוקב באמצעות דרישה לענישה מחמירה, טעות בידיו.

 

קחו למשל את סיפורו של עמרי ינוס, בן 19 מחולון. נגד ינוס, שהתגייס לאחרונה לצבא, הוגש כתב אישום ובו טענה כי עבר על סעיף איסור כניסה לשדה המשחק. ינוס, למרבה הפלא, טען שלא ירד לכר הדשא, אלא נדחף לתוכו שלא מרצונו. "גרסת הנאשם איננה אך מופרכת, אלא שהיא אינה עקבית", קבע השופט שמאי בקר בהכרעת הדין.

 

תמיהת השופט גברה כשהבין שהתביעה המשטרתית דורשת עונש של קנס כספי ומאסר על תנאי בלבד: "אומר כבר עתה, כי הרמתי גבה נוכח יציאתה של המדינה לאסור מלחמה על האלימות בספורט מחד גיסא, אולם בכל זאת בחרה שלא לעתור לעונש של מאסר בפועל, ולו למען יראו וייראו, מאידך גיסא".

 

בגזר הדין שניתן ב־15 ביולי, הסביר השופט בקר כיצד בדיוק יש לנהוג במקרים הבאים: "רוצה לומר בפשטות ובהירות: מאסר בפועל, ולו לחודש ימים, לפורע החוק הבא שירהיב עוז לרדת אל כר הדשא, ירתיע – בבחינת יראו וייראו – את האוהדים 'השרופים' ביותר, עת יסברו כי הם חייבים להביע את מחאתם בפני השופט או השחקנים פנים אל פנים... מונף בזאת 'כרטיס צהוב' לכיוון יציעי הקופסה, האורווה, השכונה, המושבה, בלומפילד, טדי וגם וסרמיל (...הסליחה עם האצטדיונים שלא נזכרו. למותר לציין כי האמור חל גם עליהם), לאמור ראו הוזהרתם. המדינה לא תסבול עוד השתוללות חסרת רסן במגרשי הכדורגל, וחוק איסור אלימות בספורט – כשמו כן הוא – ייושם, ככתבו וכלשונו, על הפן העונשי הקובע בו, לרבות מאסר בפועל".

 

אחרי כל אלה נגזרו על ינוס חודשיים מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, הרחקה מהמגרשים לשנתיים וקנס כספי בגובה 1,500 שקל. לאחרונה הגיש ינוס ערעור לבית המשפט המחוזי בת"א. "בית המשפט, עם כל הכבוד, שם לו למטרה להילחם באלימות בספורט, אבל טעה בבחירת המקרה", טוען פרקליטו במסגרת הערעור.

 

אביחי ידין (ימין). ספג עונש כבד על התנהגותו באותו דרבי  (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אביחי ידין (ימין). ספג עונש כבד על התנהגותו באותו דרבי (צילום: ראובן שוורץ)

 

איתמר בר און, בן 26 מראש־העין, שהואשם גם הוא בכניסה למגרש בדרבי, זכה לעונש קל מזה. "פעם ראשונה הייתי מעורב בדבר כזה, למרות שאני הולך למגרשים 13 שנה", הסביר לבית המשפט ואף הודה בטענות נגדו. השופט דניאל בארי מבית משפט השלום בת"א גזר עליו חודש מאסר על תנאי לשנתיים, והרחיק אותו מהמגרשים עד ספטמבר 2013.

 

גם נגד אוהד מכבי ת"א דוד אצלן, בן 21 מחולון, הוגש כתב אישום בגין כניסה לשדה המשחק. לדברי עורך דינו, הוא ירד לכר הדשא כחצי שעה אחרי שהסתיים המשחק כדי לחבק את שחקני הקבוצה, ושהה שם "דקה שתיים". שופט בית משפט השלום בני שגיא החליט להרשיעו, אך יחד עם זאת קבע כי אצלן יישלח לשירות המבחן שיערוך תסקיר בעניינו. "לאחר מכן ניתן יהיה לבחון את שאלת ביטול ההרשעה", קבע השופט.

 

האוהד החמישי שנטען נגדו כי ירד לכר הדשא הוא יהודה שורש, בן 22 מת"א. בא כוחו טען במהלך דיון שנערך ב־22 באוקטובר כי עד 2011 הנהלת הקבוצה אישרה לשורש לרדת לדשא כדי לתלות שלטים. מאז היה בן שבע, הוסיף עורך דינו, הוא הולך לכל משחק של הפועל ת"א, אלא שלדיון האמור שורש לא הגיע.

 

"הוא תקוע בפקקים", הסביר עורך הדין לשופט דניאל בארי, שנראה כעוס. העו"ד ביקש לדחות את הדיון למועד אחר, לא לפני שהבטיח לשופט: "אני אדאג לתת לו בראש". השופט התרצה ודחה את הדיון.

 

זורק החזיז לא נמצא

 

אם מישהו שוכח לרגע, מפגן האנרכיה חסר המעצורים ביציעי בלומפילד גבה גם קורבנות. אחת מהן היא סיוון צוקרמן, שנפצעה ואושפזה לאחר שנפגעה מחזיז שנזרק ליציע אוהדי מכבי. השבוע, כשביקשנו לשוחח איתה, היא סירבה להתראיין. בשיחה שקיימנו עם אמה יכולנו להבין למה. "קשה לה מאוד לדבר על הנושא", הסבירה האם, "היא עוברת תקופה מאוד לא קלה, אני לא מאחלת לאף אחד את מה שחוותה. אני מדברת איתך ואני עם דמעות בעיניים".

 

בדיקה מעלה כי זורק החזיז שהביא לפציעתה של צוקרמן לא נמצא עד היום. שאלנו את המשטרה היכן עומדים הדברים. "החקירה ממשיכה במישור המודיעיני", השיבו לנו בתגובה.

 

שוטר מטפל בחזיז במשחק בין אשדוד לבית"ר י-ם  (אבי רוקח) (אבי רוקח)
שוטר מטפל בחזיז במשחק בין אשדוד לבית"ר י-ם (אבי רוקח)

 

תגובת המשטרה

 

בתגובה לטענות העולות מכתבה זו, דובר מחוז ת"א במשטרה מסר: "כתבי אישום הוגשו בכל אותם מקרים שנמצאו בהם מספיק ראיות לכאורה לביצוע עבירות פליליות ויש בהם עניין לציבור. הדרישה לעונש נעשית באופן מידתי ולאחר בחינת מכלול הנתונים, ובכללם חומרת העבירה, עברו של הנאשם ועוד. לבית המשפט יש הסמכות לקבוע עונש אחר מהמבוקש אם הוא רואה לנכון לעשות כך. במקרה זה, למרות שמתח ביקורת, כבוד השופט בחר לא לעשות כך".

 

מדוברות המשטרה הארצית נמסר: "מתחילת עונת הכדורגל פועלת המשטרה ליישום המלצות ועדת צור, ובהן אכיפה נגד מבצע עבירות אלימות במגרשים: נעשה טיפול נחוש בנושא קריאות גזעניות, מבוצעת אכיפה קפדנית בסוגיית התייצבות אוהדים מורחקים בתחנות משטרה, נעשה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת בקצב מואץ, הותקנו מערכות לזיהוי פנים של קהל האוהדים ובתוכם מורחקים, נעשית בקרה ממוחשבת על סדרנים הפועלים במגרשים, ויונפקו כרטיסי מנוי ממוחשבים לאוהדים. במגרשים חדשים הותקנו יכולות טכנולוגיות לפיקוח על הקהל (המגרש בנתניה), במגרשים קיימים יוכנסו מערכות דומות לפעילות במהלך העונה או בתחילת העונה בשנה הבאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
מהומות בדרבי
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים