שתף קטע נבחר

מחקר ב'שיבא': אצה מים סוף ריפאה פסוריאזיס

מחקר שנערך בבית החולים שיבא גילה כי אצה שגדלה במי ים סוף שיפרה דרמטית את מצב עורם של חולי פסוריאזיס - ללא כל תופעות לוואי, כשחלק מהמשתתפים נרפא לגמרי. ההשערה: האצה מכילה חומר דמוי ויטמין A, המשפיע על חלוקת התאים. מחקר נוסף בנושא מחפש מתנדבים

בשורה לחולי פסוריאזיס בישראל: חוקרים בבית החולים "שיבא" מצאו כי אצה הגדלה בים סוף הביאה לשיפור דרמטי במצבם של החולים, וחלקם אף נרפאו מהנגעים. כעת מגייסים החוקרים מתנדבים לניסוי נוסף רחב היקף באצה.

 

עוד על פסוריאזיס:

פסוריאזיס ואקזמה: למה זה קורה ואיך מטפלים?

פסוריאזיס: למי מתאימים הטיפולים הביולוגיים?

פסוריאזיס: המדריך המלא - כל הטיפולים למחלה

 

מתח נפשי מגביר הסיכוי להתפרצות המחלה

כ-100 אלף ישראלים לוקים במחלת הפסוריאזיס (ספחת), מחלת עור תורשתית המתבטאת בשגשוג יתר של שכבת העור העליונה. המחלה מערבת אזורי עור שונים ומתבטאת ברבדים אדומים המכוסים בקשקשת מעובה בגוון כסוף. כ-15% מהחולים יסבלו במקביל גם ממחלת פרקים.

 

למחלת הפסוריאזיס מהלך של הטבות והחמרות. בקיץ, כנראה בשל החשיפה לשמש, חלה הטבה במצבם של רוב החולים. בחורף, בשל מיעוט החשיפה לשמש והעובדה שהבגדים מכסים את רוב חלקי הגוף, חלה החמרה. מתח נפשי, תרופות וזיהומים מגבירים את הסיכוי להתפרצות המחלה או להחמרתה. עישון סיגריות ושתיית אלכוהול עלולים להחמיר אותה גם כן. לחולי פסוריאזיס יש נטייה לפתח את התסמונת המטבולית, הכוללת יתר לחץ דם, סוכרת והשמנה בטנית.

 

המחלה מפריעה לאיכות חייו של החולה משום שהיא גורמת לו למגבלות רבות, ביניהן  הימנעות מלבישת בגדים חשופים, קושי לישון והימנעות מפעילויות חברתיות ופיזיות שונות. על אף שפסוריאזיס אינה מחלה מדבקת, פעמים רבות מדווחים החולים כי בשל מראה העור אנשים מגלים רתיעה כלפיהם ונמנעים מללחוץ את ידיהם ולקיים מגע פיזי עימם.

 

עד כה לא נמצאה תרופה למחלה ואת הטיפולים ניתן לחלק לשתי קבוצות: טיפולים מקומיים (משחות וקרמים), הכרוכים בהתעסקות יומיומית ולעתים בלכלוך רב, וטיפולים סיסטמיים, כדוגמת טיפולי פוטותרפיה, כדורים זריקות ועירויים. לטיפולים הסיסטמיים ריבוי תופעות לוואי. כמו כן, קיים טיפול אקלימי בים המלח.

 

השפעה על חלוקת התאים

דונליאלה ברדוויל היא אצה חד-תאית שנאספה לפני שנים מימת ברדוויל הנמצאת בצפון חצי האי סיני על ידי פרופ' עמי בן אמוץ. האצה גדלה במליחות גבוהה מאוד, עובדה המאפשרת לגדלה בבריכות פתוחות תוך כדי תחרות קטנה יחסית של אורגניזמים אחרים.

 

ד"ר אופיר ארצי, רופא עור בשיבא העורך את המחקר עם עמיתיו, מסביר כי בתנאי גידול מתאימים הכוללים, בין היתר, עוצמת תאורה גבוהה וחומרי הזנה דלים בחנקן, מייצרת האצה את המרכיב בטא קרוטן בריכוז גבוה מאוד, גבוה יותר מכל ייצור אחר.

 

"את הבטא קרוטן הגוף יודע לפרק וליצור ממנו נגזרת של ויטמין A, המכונה חומצה רטינואית ומוכרת כבעלת חשיבות ניכרת בחלוקה ובהתמיינות תאים בכלל ובפסוריאזיס בפרט", מסביר ד"ר ארצי. "נגזרות סינטטיות של חומצה רטינואית, כגון acitretin (נאוטיגזון), מהוות טיפול מוכר ויעיל בפסוריאזיס, אולם תופעות הלוואי מונעות לעיתים קרובות את השימוש בהן. לעומתן, תוצרי האצה הינם טבעיים לחלוטין ומהווים תוסף מזון".

 

לפני כעשור החל צוות מחקר במרכז הרפואי ע"ש שיבא לחקור את השפעתה החיובית של האצה על רמת השומנים, על התפתחות טרשת עורקים ולאחרונה כאפשרות טיפול במחלת הפסוריאזיס. לפני כשנה הסתיים מחקר מצומצם ראשון, שבדק את השפעת הטיפול בתוסף מזון בשם "דונליאלה" במחלת הפסוריאזיס. דיווחי החולים ותוצאות הטיפול הטובות עודדו את החוקרים לבצע ניסוי שני - על מספר גדול יותר של חולים. הצלחת הניסוי תייצר אפשרות טיפולית נוספת – טבעית, קלה, בטוחה ואפקטיבית - למחלת הפסוריאזיס.

 

המחקר השני אמור להתחיל בחודשים הקרובים ואושר על ידי ועדת הלסינקי בבית החולים. בימים אלה מגייסים בבית החולים שיבא את המשתתפים. המחקר יתנהל במרכז הרפואי שיבא ויארך 18 שבועות. ההשתתפות במחקר לא כרוכה בעלות כספית.

 

לטובת המחקר מחפשים החוקרים גברים או נשים בגילאי 18-75 המאובחנים כחולי פסוריאזיס ברמה קלה (עד 10% שטח גוף) ואינם נוטלים תרופות בבליעה לטיפול במחלה. נשים בגיל הפוריות המשתתפות במחקר צריכות להתחייב שלא להרות ולהשתמש באמצעי מניעת הריון מקבילים. המעוניינים להשתתף במחקר יכולים לפנות למייל. psoriasissheba@gmail.com

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פסוריאזיס. 15% מהחולים יסבלו ממחלת פרקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים