שתף קטע נבחר

ברזל: התוסף שאתם נוטלים באמת נספג בגוף?

כמיליארד איש בעולם סובלים ממחסור בברזל - אך לא יודעים על כך. חלקם נוטלים באופן קבוע תוסף, שכלל אינו נספג בגוף. התוצאה: אנמיה חמורה, סחרחורות ואפילו נשירת שיער קשה. מה הפתרון? המדריך השלם למינרל הכי חזק בסביבה

האם רמת הברזל שלכם מסוכנת לבריאותכם? על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כמיליארד איש בעולם סובלים ממחסור בברזל. אולם אלה הם הנתונים האופטימיים. הנתון המדאיג באמת הוא כי קיימת בורות חובקת עולם לגבי הסימנים המתריעים על מחסור בברזל. כך למשל, 40% מהנשים לא מודעות לסימנים המעידים על מחסור בברזל כמו למשל עייפות מוגברת או נשירת שיער מאסיבית.

  

סקר בריטי מקיף שנערך בספטמבר 2011 מגלה כי 86% מתושבי בריטניה העריכו כי הם לא סובלים ממחסור בברזל, אבל בפועל הם מעולם לא בדקו את רמת הברזל באמצעות בדיקות דם. גם 91% מהנשים בבריטניה בין הגילאים 19-64 סבלו ממחסור בברזל מבלי שידעו על כך. בהשוואה, 93% מהנשאלים בסקר שידעו כי הם סובלים ממחסור בברזל וכי הם זקוקים לתוספי ברזל כדי לאזן את רמות הברזל, אכן גילו זאת באמצעות בדיקת דם.

 

קיראו עוד על צריכת ברזל ותוספי תזונה

  

חוסר המודעות לצורך ברמות ברזל תקינות בגוף, מציב את האנשים בסכנה בריאותית חמורה. עדי זוסמן דיאטנית קלינית, מאמנת בריאות, חברת הוועד המנהל של עמותת הדיאטנים בישראל "עתיד", יו"ר פורום לטיפול בהתנהגויות אכילה, מסבירה כי חשוב מאוד להיות מודעים לסימנים.

 

"מצד אחד, יכולה להופיע עייפות, אבל מצד שני לא ישנים טוב, כלומר, אנשים יכולים לפרש את העייפות בעובדה שהם לא ישנו טוב, אבל זה מעגל מסוכן", היא מסבירה ומוסיפה: "בקרב ילדים ניתן לראות פעמים רבות גם חוסר תיאבון".

 

לא תמיד התזונה יכולה לספק את המחסור בברזל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא תמיד התזונה יכולה לספק את המחסור בברזל(צילום: shutterstock)

 

איך מתפתח מחסור בברזל?

כמעט 2/3 מכמות הברזל בגוף נמצאת בהמוגלובין - מולקולה המכילה ברזל ומובילה חמצן לתאים השונים בגוף. כמות דומה של ברזל נמצאת במיוגלובין, חלבון שעוזר לספק חמצן לשרירים באנזימים המסייעים בתגובות ביוכימיות. ברזל נמצא גם בחלבונים המאחסנים ברזל לצרכים עתידיים ואשר מובילים ברזל בזרם הדם.

 

מחסור בעתודות הברזל בגוף מתפתח בהדרגה. בדרך כלל הוא מתחיל בכך שכמות הברזל הנספגת מהמזון אינה תואמת לכמות הברזל שהגוף זקוק לו לצורך בריאות תקינה. זו הסיבה שרמת ספיגת הברזל בגוף ולא כמות הברזל היא הבעיה הגדולה באמת.

 

לדברי שרון גבריאל, דיאטנית קלינית, יועצת לאלטמן רוקחות טבעית, מחסור בברזל עלול לגרום לבעיות התפתחות ולפגיעה ישירה במוח, בעיקר בקרב ילדים. "חוסר ברזל יכול לגרום כאמור לאנמיה, לחולשה, לעייפות, לבעיה בהובלת חמצן לתאים. בילדים שאין להם מספיק ברזל, מחקרים מראים כי יש ירידה ב-IQ", היא מסבירה.

  

הסימנים הראשונים והמובהקים ביותר למחסור בברזל הם עייפות כללית ותשישות, ירידה ביכולת הריכוז וירידה ביכולת להתמיד בפעילות גופנית. אבל זו רק ההתחלה. אם לא מטפלים במחסור עלולה להתפתח אנמיה (הנגרמת מחוסר הברזל) והתסמינים הבאים עלולים להופיע:

 

  • חיוורון
  • שיער וציפורניים יבשים ושבירים
  • קוצר נשימה
  • סחרחורות וכאבי ראש
  • ראייה מעורפלת
  • נדודי שינה
  • איבוד התיאבון או בעיות בעיכול
  • רגליים חסרות מנוחה ונמלול בקצות האצבעות.

 

איך בודקים האם קיים מחסור בברזל?

בדיקת רמות הברזל בגוף נעשית באמצעות בדיקה פשוטה. אבל עד לפני זמן לא רב, הנטייה הייתה לבדוק רק את רמות ההמוגלובין, מה שיכול להוביל לאבחנה לא מדויקת. זוסמן מסבירה: "רמות ההמוגלובין מראות את המדדים "החיצוניים" של הברזל, בעוד שאנחנו צריכים לבדוק בעצם את עתודות הברזל. לכן צריך לבדוק גם את רמות הפריטין או הטרנספרין".

 

היא מוסיפה כי ניתן לבקש מהרופא בדיקה שבודקת את רמות הברזל בגוף ולא רק את ההמוגלובין. "בכל מקרה רמות המוגלובין תקינות לא בהכרח יכולות להעיד על רמה תקינה של מאגרי הברזל. זאת בשל העובדה שהגוף מפנה את עתודות הברזל לצורך שמירה על רמה תקינה של המוגלובין ובעצמו עלול להידלדל, מבלי שנדע", היא מסבירה.

 

"בכל מקרה של מחסור בברזל צריך לבדוק למה זה קורה", אומרת זוסמן. "אצל גברים צריך לבדוק דם סמוי בצואה או מחלות פנימיות סמויות. אגב, גם תסמונת המעי הרגיז יכולה לגרום לאובדן ברזל. בקרב ילדים, מחסור בברזל יכול להעיד בין השאר גם על מחלת הצליאק".

 

גם מצבים של עודף ברזל הם לא מצבים רצויים, למרות שהם נדירים יותר. "עודף ברזל לא רצוי כי הוא עלול לגרום לתהליכי חמצון בגוף", מסבירה גבריאל. 

 

נשים בהריון נמנעות מנטילת תוספי ברזל בגלל תופעות הלוואי (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
נשים בהריון נמנעות מנטילת תוספי ברזל בגלל תופעות הלוואי(צילום: shutterstock )
 

 

נשים בהריון וספורטאים - מועדים למחסור בברזל

אין ספק כי מחסור ברמות הברזל בגוף הוא תופעה מסוכנת לכלל האוכלוסייה, אולם כמה אוכלוסיות רגישות לכך במיוחד - נשים בגיל הפוריות, נשים בהריון, ילדים וקשישים. גם ספורטאים ונשים שמבצעות פעילות גופנית מאומצת, עלולות לסבול ממחסור חמור בברזל בגופן.

 

ספורטאים וחובבי ספורט המשקיעים בכך שעות רבות מועדים לאבד ברזל בגלל העובדה שבעת פעילות מתקיים אובדן ברזל גם דרך הזיעה, וצריכת החמצן גבוהה יותר. כתוצאה מכך קיימת עלייה בדרישות ברזל. אובדן הברזל ליום בקרב ספורטאים יכול להגיע ל- 2 מ"ג (כפול מהאובדן היומי אצל אדם ממוצע).

 

בקרב נשים, המחזור החודשי מגביר את דרישת הגוף לברזל. נטילתו כתוסף במצבי חסר, משפרת מאוד את היכולת הגופנית והמוחית. לדברי מגי אוונס, מיילדת ויועצת בחברת "נלסון", בקרב נשים בהריון מדובר בבעיה חמורה ביותר. "בגלל תופעות הלוואי הידועות בעקבות נטילת תוספים המכילים ברזל, כמו עצירות, שלשולים וכאבי בטן, יש נשים בהריון שנמנעות מנטילת תוספי ברזל, וגורמות לעצמן נזק בריאותי חמור", היא אומרת. 

 

לדבריה, מחקרים קליניים שנערכו בבריטניה הוכיחו כי מחסור מתמשך ברמות הברזל עלול להוביל לדיכאון בתקופה שלאחר הלידה", אומרת אוונס ומוסיפה כי קיים חוסר מידע משווע על הקשר בין השניים. בנוסף, מחקר אמריקני שנערך על היתרונות של נטילת ברזל נוזלי במהלך ההריון מצא כי מחסור ברמות הברזל במהלך ההריון יכול להחמיר במהלך ההריון ולהכפיל את רמת המחסור לקראת הטרימסטר האחרון של ההריון.

 

לא רק זאת. המחקר מצא עוד כי הלידה שכרוכה באובדן דם, יכולה גם היא לגרום לירידה משמעותית של ירידה ברמות הברזל. חשוב לדעת כי מחסור קבוע במהלך ההריון עלול להשפיע לרעה על משקל

 

תוספי ברזל - תופעות לוואי ורמת ספיגה נמוכה

ההחלטה האם לקחת תוספי תזונה תלויה בשלושה פרמטרים עיקריים, מסבירה זוסמן: "נוחות נטילה, רמת הספיגה ותופעות לוואי כמו למשל, עצירות, כאבי בטן ואובדן שיער".

 

לדבריה תופעות הלוואי של תוספי ברזל כל כך קשות עד כי אנשים מפסיקים ליטול אותם. גם נשים בהריון הנזקקות לתוספת ברזל בזמן ההריון, נרתעות מלקחת אותו. עד כה זו הייתה אבן הנגף העיקרית בשכנוע בצורך ובנחיצות בלקיחת תוספי ברזל.

 

ואכן סקר שנערך לאחרונה על ידי חברת "לפידות מדיקל" באמצעות מכון הסקרים "מדגם", הראה כי מעל 20% מהנשים בישראל נמנעות מלקיחת תוסף ברזל בשל החשש מתופעות הלוואי הידועות. 

 

"הבעיה היא שלא רק שאנשים לא לוקחים את התוספים, אלא שהם גורמים נזק לעצמם, כי יש להם מחסור בברזל והם לא מטפלים בזה", אומרת זוסמן ומוסיפה כי הבעיה היא שלרוב המוצרים יש רמת ספיגה דומה בין 5% ל-20%, וקשה לבחור את התוסף שיש לו פחות תופעות לוואי. 

 

הבעיה העיקרית בתוספי הברזל היא רמת הספיגה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבעיה העיקרית בתוספי הברזל היא רמת הספיגה(צילום: shutterstock)

 

תוספים נוזליים - עלייה ברמת הספיגה

על פי נתוני משרד הבריאות, הכמות היומית המומלצת לצריכת ברזל הינה 15 מ"ג לנשים שאינן בהריון ו- 10 מ"ג ביום בקרב גברים בגילאי 25-50. אולם המלצה זו מבוססת על העובדה שרמת הספיגה היא נמוכה יחסית. "בדרך כלל בתוספים שהם נוזליים, רמת הספיגה גבוהה יותר באופן משמעותי", אומרת זןסמן. "ישנם כמה תוספים נוזליים, ביניהם פלורידקס וספאטון שהגיע לארץ רק לאחרונה", היא אומרת.

 

תוסף הברזל ספאטון הוא תוסף טבעי המופק ממי מעיינות בצפון הרי ווילס שבבריטניה ומשווק על ידי חברת נלסון. מחקרים מהשנים האחרונות שנעשו על המים שמופקים, מצביעים על רמות ספיגה גבוהות מאוד שלו - 40%, כמעט כפול מהתוספים האחרים. על פי המחקרים הללו צריכה יומית של שקית אחת של התוסף מקבילה מבחינת כמות הברזל הנספגת לכ- 4 ק"ג ברוקולי או כ- 30 ביצים.

 

לדברי החוקרים, רמות הספיגה הגבוהות מקורן במערכת האקולוגית הקיימת במקום בו נובעים מי המעין. לדברי פארינה ג'אברי, מנהלת המותג הבינלאומי מדובר בנתון חסר תקדים. "רוב המוצרים ותוספי הברזל מתהדרים בספיגה של כ-20%. פה מדובר על ספיגה כפולה".

 

היא מוסיפה כי לא מדובר על כמות הברזל הנדרשת ביום אלא על רמת הספיגה. "שהרי ככל שרמת ספיגה גבוהה יותר, כך יש צורך בכמות קטנה יותר", היא אומרת.

 

ויש גם תזונה שמסייעת לספיגת ברזל. גבריאל מסבירה: "בנוסף לכל, רוב האנשים לא יודעים שיש מאכלים שעלולים לפגוע בספיגת הברזל כמו תה, קפה וחלק מהמשקאות הקלים (מכילים קפאין), מיץ יין ומיץ ענבים (המכילים טאנטין), מוצרי חלב (המכילים סידן), חיטה, שיבולת שועל ודגנים (המכילים סובין)".

       

ההבדלים בין התוספים השונים

גבריאל מוסיפה כי ההבדל המשמעותי בין תוספי הברזל הקיימים הוא במולקולה שאליה קשור הברזל. בגלל שהברזל לבדו אינו יציב, חייבים לשלבו במולקולה מייצבת. יש 3 מולוקולות שונות: 

 

  • ברזל סולפאט (ברזל קשור לגופרית) - Ferrous Sulfate
  • ברזל גלוקאנט (ברזל קשור לחומצה גלוקאנית) - Ferrous Gluconate
  • ברזל פומרט (ברזל קשור לחומצה פומרטית) - Ferrous Fumerate 

 

בגלל שהמולקולה המייצבת היא זו מכתיבה את אופי תכשיר הברזל, את מידת ספיגתו בגוף ואת האפשרות ליטול אותו עם מזונות שונים, היא זו שגם "אחראית" על תופעות הלוואי שלו.

 

גבריאל מסבירה כי התוספים שיש להם פחות תופעות לוואי מבוססים בדרך כלל על ברזל ביסגליצינאט - ברזל שקשור לחומצת אמינו גליצין. "צורה זו נספגת כמו חומצות אמינו במעי ללא גרימת עצירות או אי נוחות במעי", היא מסבירה.

 

גם לכצט יש תוספי ברזל, לילדים ולמבוגרים כאחד, שהם בעלי תרכובת אורגנית של ברזל תלת-ערכי IPC, ומכילות ברזל בקומפלקס סוכרי, ולא מלחי ברזל. זאת לעומת רבים מהתוספים המכילים ברזל בצורת מלחי ברזל לא אורגניים, הגורמים לתופעות לוואי שונות במערכת העיכול. התוספים הללו נבדקו במחקרים קליניים והוכחו יעילותן הקלינית ובטיחות השימוש.

   

הפתרון: תוספים ותזונה נכונה 

הפתרון למחסור בברזל, ובעיקר לעתודות הברזל הוא כמובן שילוב של תזונה נכונה ונטילת תוספי ברזל. זוסמן מפרטת את המקורות למזון עשיר בברזל.

 

  • מקורות מן החי - בשר אדום, איברים פנימיים, מדובר במזון  בעל ספיגה טובה של ברזל.

 

  • מקורות מן הצומח - קטניות, עדשים, עלים ירוקים פטרוזיליה ודומיה, אגוזים, שקדים, גרעינים, תאנים - הברזל מהמזון הזה נספג פחות טוב, ולכן מומלץ להוסיף מזון המכיל ויטמין C .

 

 

אבל חשוב לדעת כי אי אפשר לקבל את כל הברזל הנדרש מהמזון. מומחים מסבירים כי התזונה של רוב האנשים היא לא אופטימלית, ובכל מקרה לא מספיקה כדי למלא את כל החוסרים. "אנשים לא תמיד אוכלים מספיק טוב, זה ברור. לכן יש צורך לקחת תוספים", אומרת גבריאל.

 

בכל מקרה, מומלץ מאוד לקחת את תוספי הברזל, כבר כשמופיעים הסימנים הראשונים של מחסור ולא לחכות למצב שבו מאגרי הברזל הם כבר דלילים. במצב כזה יתחילו להופיע כבר סימנים של אנמיה. כאמור, הבחירה צריכה להיות בתוסף שתופעות הלוואי שלו קלות ורמת הספיגה שלו גבוהה.





פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב לשמור על רמת ברזל תקינה, במיוחד בהריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים