שתף קטע נבחר

"ספטמבר השחור" חוזר. אסד טובח בפלסטינים

בשנת 1970 ביצעו הירדנים טבח באלפי פליטים פלסטינים ונראה שמחזות העבר שבים - הפעם בסוריה, שם נכנסים בריוני הנשיא למחנות הפליטים ומחסלים תומכים של המורדים בסיוע טנקים, מסוקים ומטוסים. כאשר יתפזרו בעתיד ענני המלחמה, יגלה העולם את ממדי הזוועות. אבל עד אז הוא שומר מרחק

"היכן אחינו הערבים? היכן המוסלמים? היכן המדינות המוסלמיות? היכן העולם?". שאלות אלה חוזרות ונשנות בפי האזרחים הסורים בפני מצלמות הכתבים והרשתות. עתה מתווסף למלחמת האזרחים הסורית הבט חדש והוא הטבח הנעשה לאחרונה בפלסטינים.

 

עוד חדשות בעולם :

הוּ הלך, שי בא. עידן חדש במפלגה הקומוניסטית בסין

שביתות ענק באירופה: "לזנוח את צעדי הצנע"

 

ממדיו ההולכים וגדלים של הטבח המבוצע בפלסטינים בסוריה מגיעים אט אט לאלה של "ספטמבר השחור", אותו טבח שביצעו הירדנים במחנות הפליטים הפלסטינים ב-1970. המשטר הסורי הצהיר במשך עשרות שנים כי הוא מנהיג את ה"מקאומה", המאבק בישראל, וכי הוא, ולא אש"פ, מגנם של הפלסטינים. הטבח תמוה ביותר לאור העובדה שפלסטינים רבים, בראשם ארגון חמאס, תמך במשטרו של בשאר אסד. מדוע לפתע שם לו משטר אסד למטרה לחסל את הפלסטינים?

 

הירדנים התחילו להשיב לסוריה פליטים שנכנסו לשטחם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הירדנים התחילו להשיב לסוריה פליטים שנכנסו לשטחם(צילום: EPA)

 

בסוריה חיים כ-300 אלף פליטים פלסטינים, רובם מרוכזים במחנה ירמוכ השוכן כשמונה קילומטרים דרומית לדמשק. הפליטים הגיעו לסוריה בשני גלים עיקריים - כמו הפליטים בירדן - ב-1948 וב-1967, במלחמת העצמאות ובמלחמת ששת הימים. בניגוד לירדן, הפלסטינים בסוריה לא זכו לאזרחות ואינם נהנים משוויון זכויות, זאת על מנת למנוע את קליטתם שמשמעותה ויתור על "זכות השיבה" שלהם.

 

זיהום ומחסור במים במחנות הפליטים

משנת 1999 ועד לאחרונה, פעל במחנה ירמוכ מטה המשרד המדיני של תנועת חמאס האיסלאמית והוא זכה למימון ותמיכה של איראן והממשל הסורי. הפליטים הפלסטינים בסוריה זוכים לתמיכה של סוכנות הסעד לפליטים פלסטינים של האו"ם (UNRA) וזוכים לחינוך בבתי הספר של הארגון.

במחנות הפליטים יש תחבורה סדירה וחנויות, אולם יש בעיית זיהום ומחסור במים. אף על פי שרבים מהפליטים משתייכים למעמד הביניים ישנה בעיה קשה של צפיפות ואבטלה, אלא שכל הבעיות הנ"ל אפיינו את מצבה הכללי של אוכלוסיית סוריה.

 

מאז פרוץ ההתקוממות העממית בסוריה השתדלו הפלסטינים שלא להתערב במצב, אולם בחודשים האחרונים הגיעו הקרבות בין צבא המשטר לבין ארגון המורדים המזוין ו"צבא סוריה החופשי" לתוך מחנות הפליטים. מצב זה לא אפשר לפלסטינים להישאר ניטרליים. הפלסטינים התפצלו לשני מחנות: תומכי המשטר ותומכי המורדים.

 

הראשונים לתמוך באסד הם ארגונים הנהנים באופן מסורתי מתמיכת המשטר הסורי וקיבלו ממנו גם בעבר הוראות כיצד לפעול בסוריה ובלבנון, בראשם החזית העממית - המפקדה הכללית בראשות אחמד ג'יבריל. לעומתם, רוב הפלסטינים, כמוסלמים סונים, הזדהו באופן טבעי עם המורדים.

 

הפלסטינים התפצלו לשני מחנות: תומכי המשטר ותומכי המורדים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפלסטינים התפצלו לשני מחנות: תומכי המשטר ותומכי המורדים(צילום: רויטרס)

 

עם זאת, הכרזת הג'יהאד של האחים המוסלמים בסוריה נגד משטר אסד הביכה את חמאס, שעד עתה נשען על סיועו ועל כספים מאיראן. ראשי הארגון עזבו את סוריה ודלדלו את נוכחותם במדינה. חמאס התאמץ להתקרב לאחים המוסלמים במצרים ובירדן ולהתנער מאסד.

 

סוריה לרשות הפלסטינית: אל תתערבו

לפי התקשורת הערבית, משרד החוץ הסורי הזהיר את הרשות הפלסטינית מפני התערבות הפלסטינים במלחמה המתחוללת בסוריה. הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו מאזן) פנה בתגובה לרוסיה, לאו"ם ולליגה הערבית בבקשה להתערב על מנת למנוע פגיעה בפליטים הפלסטינים. המשטר הסורי החליט לאחרונה לממש את אזהרותיו.

 

בשבועות האחרונים הגיעו לרשתות התקשורת הערביות ולארגוני זכויות אדם ידיעות מדאיגות על מעשי טבח בפלסטינים. המודיעין הסורי אפילו ערך פשיטה על משרדי חמאס, בעל בריתו לשעבר. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התבטא לאחרונה באופן חריג נגד הפגיעה בפלסטינים במלחמת האזרחים במדינה, ונראה כי הוא מתבסס על נתונים מטרידים.

 

מיליציית ה"שביחה" האכזרית, בריוניו של הנשיא אסד, נכנסת למחנות הפליטים הפלסטינים בסיוע הפגזות טנקים, מסוקים ומטוסי מיג. הפגיעה הקשה ביותר היא בפלסטינים ממחנה ירמוכ, כנראה בשל מיקומו האסטרטגי ליד הבירה דמשק.

 

ענני המלחמה. זירת קרבות בערבין, סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ענני המלחמה. זירת קרבות בערבין, סוריה(צילום: AFP)

 

לפי המידע הזורם באתר הפייסבוק של ועדות התיאום של מחנה ירמוכ, מתבצע במחנה מה שהם מכנים "דיר יאסין" (שמו של הכפר ליד ירושלים שבו בוצע הטבח ב-1948 בידי אצ"ל ולח"י) כלומר טבח באוכלוסייה. ה"שביחה" מסתייעת במשתפי פעולה מקרב הפלסטינים מארגונו של ג'יבריל. באתר הפייסבוק כינו פעילים את אבו מאזן "הסוכן של אמריקה שמכר את פלסטין", כנראה בשל התבטאויותיו האחרונות בנושא זכות השיבה.

 

הפלסטינים שברחו לירדן סובלים מאפליה

אחד הגדודים הפלסטיניים המשתייכים למורדים מכונה "גדוד השהיד אחמד יאסין", על שם מנהיג ומייסד תנועת חמאס בעזה שחוסל על ידי ישראל ב-2004. למעשה, הפלסטינים רואים הקבלה מלאה מבחינתם בין המאבק של הפלסטינים בעזה נגד ישראל לבין מאבקם נגד אסד. חאפז אל-אסד, אביו המנוח של נשיא סוריה, הואשם כי אפשר טבח של פלנגות נוצריות בפלסטינים במחנה תל אל-זעתר הלבנוני ב-1976 (מקרה שמזכיר את הטבח בסברה ושתילה).

 

הטבח המתבצע בפלסטינים, שממדיו עדיין לא ידועים, כבר הביא לגל פליטים פלסטינים שבורחים ממחנות הפליטים ומהערים המרכזיות בסוריה. בחודש האחרון הצטברו דיווחים על תלונות של פליטים פלסטינים המגיעים לירדן. לדבריהם, הם סובלים מאפליה ברורה, המתבטאת ביחס שונה משאר הפליטים הסורים.


הולך בדרך אביו ומלך ירדן. בשאר אסד (צילום: AFP,HO, SANA) (צילום: AFP,HO, SANA)
הולך בדרך אביו ומלך ירדן. בשאר אסד(צילום: AFP,HO, SANA)

 

הפליטים שנכנסים בדרך לא חוקית לירדן נאסרים לתקופות ממושכות לחקירה. לאחרונה מסתמנת מדיניות ירדנית ברורה של השבת הפליטים הפלסטינים חזרה לסוריה. לירדנים היסטוריה מוכרת של טבח בפלסטינים. ב-1970 ביצע חוסיין מלך ירדן טבח באלפי פלסטינים במחנות הפליטים, במה שזכור כ"ספטמבר השחור", במטרה לחסל את בסיסי אש"פ.

 

עתה חושש המשטר הירדני מגל חדש של פליטים פלסטינים שיפר את האיזון הדמוגרפי בירדן, הרגיש ממילא. בירדן מוערכים הפלסטינים בכ-60 אחוזים מן האוכלוסייה. ב-1991 נוספו לגלי 1948 ו-1967 גם אלפי פלסטינים שגורשו מכווית במלחמת המפרץ. מאז פרוץ מהפכות "האביב הערבי" בעולם הערבי, נמצא מלך ירדן עבדאללה במתח עצום עם האופוזיציה הפלסטינית ובראשם האחים המוסלמים.

יש להניח, כי עבדאללה חושש שהפליטים הפלסטינים, בניגוד לסורים, לא ישובו בתום המהומות לביתם, ויהוו גורם המאיים על היציבות בממלכה.

 

כאשר יתפזרו ענני המלחמה בסוריה בעתיד ויסתיים המאבק, יתגלו ממדי הזוועות שאותם חווים תושבי סוריה והפלסטינים בתוכם. העולם יזיל דמעות מול תמונות קשות שישודרו בטלוויזיה ויופצו בעיתונים. אנשים רבים ודאי ישאלו, כמו במקרים קודמים ובמקומות אחרים, היכן היה מצפונן של המעצמות ושל המדינות השכנות כשכל זה אירע?

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פליטים פלסטינים במחנה ירמוכ בדמשק
צילום: איי פי
שלח את מיליציית ה"שביחה" למסע טיהור במחנות הפליטים. אסד
צילום: רויטרס
אפשר טבח של פלנגות נוצריות בפלסטינים. אסד האב
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אחראי ל"ספטמבר השחור". חוסיין מלך ירדן המנוח
צילום: איי פי
"הסוכן של אמריקה שמכר את פלסטין". אבו מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים