שתף קטע נבחר

"צבא היהודים": אוהדי טוטנהאם בעין הסערה

ארגון בריטי שנלחם נגד גזענות דורש מהקהל של טוטנהאם להפסיק הקריאות "אנחנו היהודים" בטענה שמדובר בקריאה גזענית ומאיים בתביעות. אוהדי התרנגולים לא מתכוונים לוותר

בשנה האחרונה התמלא הכדורגל האנגלי בדיבורים על גזענות. ג'ון טרי ואנטון פרדיננד, לואיס סוארס ופטריס אברה, השופט מארק קלטנבורג וג'ון אובי מיקל. דוגמאות לא חסר. והנה, שוב צפויים גם עונשים לאוהדים אנגלים בגין גזענות. רק שבפעם, בניגוד לסיפורים קודמים, הנאשמים הם דווקא אלה שקוראים בשמות לעצמם - לא לאחרים.

 

 

כשאצלנו, בישראל, התעסקו בשבועיים האחרונים בטוטו תמוז ובשחקנים המוסלמים של הנבחרת, באנגליה דווקא מדברים שוב על גזענות נגד יהודים. ההאשמות מופנות לאוהדי טוטנהאם, זו שנחשבת לקבוצה "היהודית" של לונדון, ששרים על עצמם ומהללים את תדמית קבוצתם. האם זו גזענות? הדיעות חלוקות ונראה שבקרוב בית המשפט יצטרך לספק את התשובה.

 

"צבא היהודים" נחשבת קריאה גזענית?

אוהדי טוטנהאם מכנים עצמם YIDS - היהודים, ביידיש. ארגון האוהדים של המועדון נקרה YIDS ARMY. עד כאן אין חדש וגם הקריאות "אנחנו היהודים"

ו-"צבא היהודים" בווייט הארט ליין לא השתנו שנים רבות, אבל יש כאלה המנסים לעשות לזה סוף. והמערכה קרובה לרגעי ההכרעה שלה.

 

ארגון עורכי הדין השחורים בבריטניה, תאמינו או לא, הוא זה שהעלה את העניין על סדר היום. הארגון, שנלחם נגד גזענות במגרשים, מאיים להעביר למשטרה תמונות ושמות של אוהדים של טוטנהאם שמשתמשים במילה "יהודי" במשחקים תוך כדי הגשת תלונה נגד אותם אוהדים. הארגון אפילו הציב דד-ליין - יום שלישי הקרוב - שלאחריו, אם השירים לא יפסקו, יתחילו התלונות הרשמיות.

 

אוהדי טוטנהאם. הדד ליין - יום שלישי הקרוב (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
אוהדי טוטנהאם. הדד ליין - יום שלישי הקרוב(צילום: Gettyimages)

 

"זה לא משנה בכלל אם אלה אוהדי טוטנהאם או היריבה שלה שקוראים את הקריאות האלה", הכריז יו"ר הארגון, פיטר הרברט, "בפבעם הבאה שזה יקרה נדווח ונתלונן במשטרה. גם אם אוהדים יהודים ישירו שירים בסגנון זה לא מקובל עלינו. טוטנהאם עצמה לא עושה כלום בנושא, וגם ההתאחדות לכדורגל מתעלמת, ולכן אנחנו נפתח את הנושא במשטרה. כל אוהד ידווח. אנחנו לא הולכים לוותר בנושא הזה".

 

לכולם ברור שוויתור לא יהיה כאן וכיוון שאוהדי התרנגולים לא ייכנעו המצב עומד בפני פיצוץ. במשחק הבית האחרון, מול מאריבור בליגה האירופית, פחתו אפילו הקריאות נגד המאמן אנדרה וילאש-בואש והוחלפו בשיר "אנחנו נשיר מה שאנחנו רוצים". ניסיון להפסיק את הקריאות האלה כבר נכשל בעבר והמשטרה הרימה ידיים. עכשיו, בניגוד לעבר, יגיעו גם התביעות האישיות.

  

וילאש בואש. אפילו הופסקו הקריאות נגד המאמן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
וילאש בואש. אפילו הופסקו הקריאות נגד המאמן(צילום: רויטרס)

 

"אין כוונה להעליב ולפגוע באמצעות הקריאות"

הנושא מעורר שאלה מהותית בקשר לחופש הביטוי וזהות של מועדון. האם אוהדי מועדון ערבי, בטח כמו בני סכנין שמשחק בליגה של קבוצות יהודיות,

יכולים לצעוק "אנחנו ערבים" בגאווה? האם שחורי עור יכולים להיות גאים בצבע עורם ולהכריז זאת בפומבי במגרש כדורגל?

 

בטוטנהאם סבורים כמובן שכן. "העמדה שלנו בנושא ברורה", נכתב בהודעה רשמית של המועדון, "הקבוצה לא תסבול כל קריאות גזעניות, אבל העקרונות שלנו בכיבוד מילת ה-Y מבוססות על החוק עצמו שקובע כי הגורם המכריע הוא הכוונה בשימוש במילה. כלומר, האם יש כוונה לפגוע ולהעליב באמצעות הקריאות. החוק הזה היה הבסיס לתביעות מול אוהדים של קבוצות אחרות עד עכשיו".

 

גארת' בייל חוגג עם האוהדים. היום הם מול ארסנל (צילום: AP) (צילום: AP)
גארת' בייל חוגג עם האוהדים. היום הם מול ארסנל(צילום: AP)

 

"האוהדים שלנו אימצו את הקריאות כמנגנון הגנה במטרה להדוף קריאות גזעניות. הם לא משתמשים במילים כדי לגרום רע לאחרים, אלא בינם ובין עצמם. המועדון מאמין שפעולות אנטישמיות אמיתיות כמו חיקוי הקול של תאי הגזים הם הרוע האמיתי".

 

אוהדי טוטנהאם באמת אימצו את הכינוי כמנגנון הגנה. המועדון צבר כמות גדולה של אוהדים יהודיים בשנות ה-80, בעיקר בזכות נוחות ההגעה לאצטדיון מהשכונות היהודיות, אבל היום המצב רחוק מכך. מספר יהודי לונדון שאוהדים את ארסנל, היריבה הגדולה שתפגוש אותה השבת (14:45, תקציר ב-ynet ספורט), בערך שווה למספר אוהדי הספרס.

 

סלבריטאים יהודים רבים נדרשו לדבר על הנושא בעיתונות הבריטית בשבוע האחרון ודאגו לציין שהזהות היהודית של טוטנהאם בעצם כבר לא קיימת בפועל. כך גם קבע כתב הספורט היהודי, אנתוני קלביין, שרק בחודש שעבר הוציא ספר בנושא האוהדים היהודים באנגליה, תחת הכותרת "האם הרבי שלך יודע איפה אתה"?

 

אוהדי לאציו. מפגש טעון ביום חמישי הקרוב (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אוהדי לאציו. מפגש טעון ביום חמישי הקרוב(צילום: gettyimages)

 

ועדיין, אוהדי טוטנהאם לא מוכנים לוותר על המסורת, שאולי תצטרך להיפסק בקרוב. למרות הודעת הקבוצה, שמגובה גם על-ידי ההתאחדות לכדורגל,

סעיף מספר 5 של חוק הגזענות האנגלי קובע שכל עוד אדם אחד עלול להיפגע מקריאה מסוימת הרי היא אסורה ואין לדעת איך יפסוק בית המשפט בנושא.

 

לכן, למרות ההצהרות הברורות, בטוטנהאם דאגו להסביר שלצד התמיכה באוהדים הקבוצה, איך לומר, מתנערת מאחריות. אחד מדוברי הקבוצה מיהר לציין בראיון בטלויזיה שהמועדון לא משתמשים במילה "יהודי" בשום מסמך רשמי ושבחנות הרשמית של המועדון לא ניתן להדפיס את המילה על גב חולצות - דברים שנשמעים כמו הכנה לקראת תביעה אפשרית.

 

עוד ימים ספורים יגיע הדד-ליין המדובר. ביום חמישי, במין תזמון מוזר שכזה, תשחק טוטנהאם ברומא נגד לאציו, מועדון שקושר אינסוף פעמים לגילויי אנטישמיות. משחק הבית הבא יהיה מול ווסטהאם וארגונים נגד גזענות הבטיחו להכניס צופים סמויים שידווחו על מקרים שלא ימצאו חן בעיניהם. אז יתחיל הסיפור האמיתי שכנראה יסתיים, כאמור, רק בבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים