שתף קטע נבחר

כמה זמן מחזיק בוטוקס? המדריך להעלמת קמטים

אם מזריקים בגיל 30 מונעים קמטים? האם צריך להזריק בכל המצח ומה הסיכונים בחומרים שמוחדרים לעור? לפני שאתם ממהרים להעלים קמטים, קראו את המדריך המקיף לבוטוקס

אחד הקטעים היותר מצחיקים בסרט "סקס והעיר הגדולה", מאכזבת הסקסית הלוהטת סמנתה את חברתה קארי, כשהיא מגיבה בביטול על הבשורה שמיסטר ביג הציע לה סוף-סוף נישואים. "אני לא מאמינה בנישואים", היא אומרת לקארי. "בוטוקס, לעומת זאת, זה תמיד עובד!".

 

איך למנוע קמטים?

 

האומנם הבוטוקס תמיד עובד? איך בדיוק הוא פועל, וכיצד הוא משפיע על השרירים שלנו? באיזו תדירות כדאי להזריק אותו, ומה עוד כדאי לעשות כדי להשיג השפעה מיטבית וממושכת ככל האפשר? והאם יש לבוטוקס הקוסמטי גם השפעות פסיכולוגיות או רפואיות מלבד מתיחת הקמטים?

 

השנה הסתיים עשור מאז אושר הבוטוקס על ידי ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) כטיפול אסתטי להעלמת קמטים. מה למדו מאז הרופאים על השפעותיו? סקרנו את המחקרים האחרונים בתחום. התשובות, מתברר, מפתיעות לטובה.

 

1. הוא מחזיק מעמד יותר משלושה חודשים

אישור הזרקות הבוטוקס על ידי ה-FDA כטיפול לקמטים הסתמך על מחקרים שהראו כי הטיפול מחזיק מעמד למשך שלושה חודשים בערך. ואולם, מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Dermatologic Surgery מצא שכעבור 20 חודשים שבמהלכם מוזרק הבוטוקס אחת לשלושה-ארבעה חודשים, אפשר להפחית את תדירות ההזרקה לאחת לחצי שנה ולקבל תוצאות דומות.

 

"לאורך השנים למדנו שהפעילות העצבית במוח בהזרקת הבוטוקס היא תבנית נרכשת", אומר ד"ר מאיר כהן, מומחה לכירורגיה פלסטית ורופא בכיר בבתי החולים שניידר ובילינסון. "ולכן, לאחר כמה הזרקות ניתן להשיג תוצאות גם ללא כמות גדולה של בוטוקס. מניסיוני, לאחר כשש הזרקות פרק הזמן יכול להתארך לשישה-שמונה חודשים ואפילו לשנה".

 


 

2. רוצים לשפר ולהאריך את האפקט?

נסו ליטול אבץ כמה ימים לפני ההזרקה. במחקר שהוצג בכנס של החברה האמריקאית לניתוחים אופטלמיים (הקשורים לעיניים) ופלסטיים שחזוריים, נמצא שמתן אבץ במינון יומי של 50 מיליגרם ארבעה ימים לפני הזרקת הבוטוקס משפר את היעילות ואת משך ההשפעה של התוצאות.

 

אמנם מדובר במחקר ראשוני, אך החוקרים דיווחו על שיפור מרשים ביותר: האבץ השפיע לטובה על 93% מהמשתתפים, והשיג תוצאות גם אצל מטופלים שטופלו בעבר בבוטוקס ללא הצלחה.

 

הבוטוקס שייך לקבוצת האנזימים "צינק מטלופרוטאינז", שזקוקים לאבץ לצורך פעילותם התקינה, אך עדיין לא ברור מה בפעילותו משפר את יעילות הבוטוקס.

 

3. אם תתחילו להזריק מוקדם, תוכלו למנוע הופעת קמטים

המחקר שפורסם ב-Dermatologic Surgery אישר את "תחושת הבטן" של רופאים רבים: לזריקות הבוטוקס יש השפעה מונעת. כשמתחילים להזריק בוטוקס בגילאי 50-30, כשהקמטים עדיין "דינמיים" (כלומר מופיעים רק במצב של תנועות מימיקה), אפשר להעלים אותם ולמנוע הופעת חדשים.

 

"מטופל שלי, קצין משטרה בתפקיד שכרוך בהרבה מתח, הגיע אלי עם מצח מכווץ ומקומט עד כדי כך שממש אפשר לראות את כל העבריינות של העיר בתוך המצח שלו", מספר ד"ר כהן. במקרה כזה קשה לעשות שינוי משמעותי. "כשהמצח מכווץ הרבה שנים נוצרים שברים וקיפולים בעור ועובר זמן עד שהעור מגיב לבוטוקס - התאים הזקנים מתים והתאים החדשים מתארגנים מחדש במבנה תלת ממדי שאינו מכווץ.

 

"אם מתחילים להזריק את הבוטוקס בגיל צעיר יחסית מונעים את הקימוט והכיווץ של העור מראש, כי הבוטוקס מרגיע את השריר וכתוצאה מכך העור שמעליו לא מתכווץ".

 

4. אין צורך להזריק את הבוטוקס בכל המצח

לפני עשר שנים הניחו שההזרקות פועלות רק על ידי שיתוק השרירים, היום ידוע שהחומר עושה הרבה יותר מכך. "למעשה, הבוטוקס משנה את הדינמיקה בין קבוצות שרירים שונות בפנים", מסביר ד"ר כהן.

 

"בעוד שבעבר נהגתי להזריק לכל השריר הפרונטלי במצח, מרקה לרקה, כדי לקבל מראה חלק מקמטים, היום אני מזריק רק במרכז השריר. שיתוק מרכז השריר, בלי לשתק את הצדדים, מייצר חוסר פעילות במרכז השריר ופעילות יתר בשוליו, שכן המוח שולח גירוי חזק יותר לכיוון השוליים.

 

"התוצאה שמתקבלת היא הרמת הגבות והעפעפיים בחלקים החיצוניים, המעניקה את המראה הרצוי".

 

כשהקמטים עדיין "דינמיים" אפשר להעלים אותם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כשהקמטים עדיין "דינמיים" אפשר להעלים אותם(צילום: shutterstock)

 

5. יש אנשים "חסינים לבוטוקס"

1 עד 3 מכל 100 מטופלים בבוטוקס אינם מגיבים להזרקות - נתונים אלה התקבלו בכמה מחקרים שנערכו בעשור האחרון. הגורם לתופעה לא ברור לחלוטין, וההשערה היא שחלק מהמטופלים מפתחים נוגדנים החוסמים את הרעלן. עם זאת, ייתכן שהדבר קורה כתוצאה מטכניקת הזרקה לקויה או משימוש באצווה ספציפית עם רעלן שאינו פעיל מספיק.

 

ד"ר כהן: "שכיחות התופעה קטנה מאוד. מדובר בכ-1% מהמטופלים, אבל זה בהחלט מתסכל. אני לא סבור שמדובר בליקוי בחומר הפעיל באצווה מסוימת, משום שלא אחת נתקלתי במקרים שבהם הזרקתי לשני אנשים מאותו הבקבוק, כשאחד מהם הגיב נפלא ואילו השני לא הגיב כלל.

 

"לעומת זאת, הגיוני מאוד שהרגישות לחומר שונה מאדם לאדם, ממש כשם שמינון של 500 מיליגרם אקמול לא יועיל לכולם באופן זהה. לדעתי, הפתרון לכך הוא לבצע את הטיפול בשני שלבים. כשבועיים עד חודש מההזרקה הראשונה בודקים את המטופל, ובמקרה הצורך עורכים השלמות להתאמה מקסימלית. חשוב לדעת שבמקרים שבהם אכן הגוף לא מגיב לבוטוקס, הגדלת המינון והזרקות חוזרות לא יעזרו".

 

6. הזרקתם בוטוקס ואתם עומדים לעבור ניתוח?

כדאי שתספרו למנתח. מחקרים על חיות מצאו שלבוטוקס יכולות להיות השפעות מערכתיות לא צפויות גם על שרירים באזורים מרוחקים מאזור ההזרקה. כך, למשל, במחקר שפורסם ב-2011 בכתב העת Anesthesia & Analgesia, העיתון הרשמי של החברה הבינלאומית למחקר הרדמה (IARS), נמצא שבקרב עכברים שקיבלו זריקה אחת של בוטוקס לשריר ברגל האחורית, גם השריר ברגל הנגדית הראה ירידה בתגובה לגירוי חשמלי.

 

בנוסף מצאו החוקרים שינויים בתגובה לתרופה אטרקוריום, המשמשת להרפיית שרירים במהלך ניתוחים. אף על פי שהמחקרים בחנו את השפעות הבוטוקס במינונים גדולים יחסית המשמשים לצרכים רפואיים, החוקרים סבורים שהממצאים תקפים גם לשימוש אסתטי שבו מוזרקות כמויות קטנות הרבה יותר של החומר.

 

לכן, אם הזרקתם לאחרונה בוטוקס ואתם עומדים לעבור ניתוח, מומלץ לדווח על כך לרופא המרדים.

 

7. בוטוקס במקום פסיכולוג?

אם גם אתם מרגישים מאושרים ושבעי רצון יותר מעצמכם אחרי שהזרקתם בוטוקס, ממצאי המחקר הבא מן הסתם לא יפתיעו אתכם: הזרקת בוטוקס מביאה לשיפור של ממש במצב הרוח, בהערכה העצמית, בתחושת הסיפוק ובשביעות הרצון מההופעה החיצונית, מהיחסים בעבודה, מהזוגיות ומהחיים בכלל.

 

במחקר, שפורסם בכתב העת Dermatologic Surgery, חילקו החוקרים 100 משתתפים לשתי קבוצות: האחת קיבלה זריקות בוטוקס לאזור המצח, בין הגבות ומתחת לעיניים, ואילו השנייה קיבלה לאותם אזורים זריקות של תמיסת מי מלח. לפני ההזרקה ולאחריה, וכן כעבור שבועיים ושוב כעבור שלושה חודשים, התבקשו כל המשתתפים למלא שאלונים המתייחסים לאיכות החיים ולשביעות הרצון בחייהם.

 

מהשאלונים עלה שהמשתתפים שהזריקו להם תמיסת מי מלח היו פחות שמחים ושבעי רצון מחייהם לעומת אלה שהזריקו להם בוטוקס.

"הרבה מאוד מטופלים מדווחים על שיפור במצב הרוח לאחר הזרקת הבוטוקס, וחלקם אפילו מודים שהם זקוקים לטיפול 'בשביל ההרגשה'", מספר ד"ר כהן.

 

"אף שלא בדקתי זאת מחקרית, הרושם שלי הוא שבקרב אנשים עם נטייה לדיכאון קל ההשפעה החיובית על מצב הרוח גדולה במיוחד. יש להניח שלפחות חלק מהשיפור נובע מהעובדה שכשאנשים נראים טוב יותר, הם בדרך כלל גם מרגישים טוב יותר נפשית.

 

"אפקט אפשרי נוסף עשוי להיות פיזי, כאשר עצם ההזרקה באזור העיניים והמצח גורמת לעיניים להיפקח יותר, מה שגורם לאנשים להרגיש פחות עייפים. נכון להיום, ככל הידוע, מולקולות הבוטוקס אינן חודרות את מחסום הדם־מוח שכן הן גדולות מדי, אך ייתכן שבכל זאת ישנה השפעה גם על פעילות המוח, הדומה להשפעת התרופות נגד דיכאון".

 

1 עד 3 מכל 100 מטופלים בבוטוקס אינם מגיבים להזרקות (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
1 עד 3 מכל 100 מטופלים בבוטוקס אינם מגיבים להזרקות(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

8. אל תגזימו עם ההזרקות

הפנים החלקות יכולות לשפר לכם את מצב הרוח. עם זאת, האם יכול להיות שהבוטוקס עלול להפחית את היכולת שלכם לשמוח? מחקר שפורסם בכתב העת לפסיכולוגיה Emotion מצא שהזרקת בוטוקס עלולה להפחית את היכולת לחוות רגשות.

 

החוקרים הראו שאנשים שהזריקו להם בוטוקס הביעו פחות תגובה לקטעים טעונים רגשית בסרטי וידאו מצחיקים או עצובים - לעומת אנשים שהזריקו להם את החומר למילוי קמטים רסטילן.

 

מחברי המחקר קושרים את הממצאים עם רעיון שהוצע כבר לפני כ-100 שנה, ולפיו כשאנו מחייכים, עצם החיוך יכול לגרום לנו להרגיש שמחה, בעוד שהבעות זעף יכולות לגרום לירידה במצב הרוח. לטענתם, ייתכן שהזרקת הבוטוקס מפחיתה את המשוב המתקבל במוח ועל ידי כך גם את עוצמת הרגשות.

 

לכאורה, הממצאים האלה סותרים את ממצאי המחקר מהסעיף הקודם, ואכן מדובר במחקר ראשוני וקטן שזכה לביקורת מצד חוקרים אחרים בתחום, וגם המחברים עצמם מודים שיש לו לא מעט מגבלות.

 

"הממצאים מעניינים, וכך גם ההסבר של המחברים, אך הם מתנגשים עם מה שאני ורופאים אחרים שומעים מרוב המטופלים, שהם דווקא שמחים יותר אחרי הזרקת הבוטוקס", אומר ד"ר כהן. "עם זאת, כשמגזימים בהזרקה, הפנים אכן מקבלות מראה קפוא ונטול הבעה שאני מכנה 'מראה מפיסטו'.

 

"היעדר ההבעה עלול להתבטא גם באינטראקציה עם הסביבה. כשאינך מחייך, גם הסובבים אותך לא יחייכו אליך בחזרה. לכן אסור להגזים, ובעיניי חשוב להשאיר חלק מפעילות השריר ואפילו חלק מהקמטוטים כדי להימנע מיצירת מראה קפוא".

 

9. ה-FDA מזהיר, הרופאים לא מודאגים

לפני כשלוש שנים, בעקבות חקירה מקיפה, יצא ה-FDA בהוראה ליצרניות הבוטוקס להוסיף על תווית המוצר אזהרה הנוגעת לסיכון ולתופעות הלוואי כאשר השפעת החומר מתפשטת מעבר למקום ההזרקה.

 

להוראה זו קדמה אזהרת בטיחות שפרסם ה-FDA ב־2008 בעקבות דיווחים על תופעות לוואי קשות לאחר הזרקת בוטוקס, כולל כשל נשימתי ואף מוות. הדיווחים התייחסו בעיקר לילדים החולים בשיתוק מוחין, שקיבלו את הזריקות לצרכים רפואיים במינונים גבוהים הרבה יותר מאלה שבשימוש הקוסמטי, אולם ה-FDA הדגיש שהחקירה מתמקדת בכל שימושי הבוטוקס ושהאזהרה כוללת את שני סוגי הבוטוקס הקוסמטי: בוטולינום טוקסין מסוג A ומיובלוק (בוטולינום טוקסין מסוג B).

 

החוקרים מצאו כי הבוטולינום עלול להתפשט אל מעבר למקום ההזרקה ולגרום לתסמינים האופייניים לרעלן – שיתוק או החלשת שרירים בחלקים אחרים בגוף, כמו שרירי הנשימה, הבליעה או שרירי הגפיים.

 

למרות האזהרה הפלסטיקאים לא מביעים דאגה. הסיבות: הכמויות בהזרקה הקוסמטית קטנות והסיכון להתפשטות החומר הוא זעיר, בעיקר כשההזרקה מבוצעת על ידי רופא מיומן. בנוסף, לדברי ד"ר כהן, הבוטולינום הוא חומר זמני שאינו נשאר בגוף.

 

"במלאת עשר שנים לטיפול, אפשר בהחלט לומר שמדובר בחומר ובטיפול בטוח", הוא אומר. "גם אם מתרחשים סיבוכים נדירים, כמו צניחת גבה כתוצאה מהזרקה לא נכונה, נפיחות מקומית או שטף דם קטן באזור ההזרקה, הם זמניים וחולפים כשהשפעת החומר פגה".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"גם אם מתרחשים סיבוכים נדירים בהזרקה - הם זמניים וחולפים"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים