שתף קטע נבחר

חקלאי עוטף עזה שבו לנזק של מיליונים בשדות

רק אתמול חזרה מועצת אשכול לשגרה, ולחקלאים ששבו מ-8 ימים במקלט חיכו שדות מלאים בשרידי רקטות, משוועים לריסוס והשקיה. עבורם "נפילה בשטח פתוח" אינה תמיד בשורה מרגיעה - זה יכול להיות השדה שלהם. השיקום והפיצוי ייקחו זמן

רק אתמול (ו'), כמעט יומיים אחרי כניסתה של הפסקת האש לתוקף, ועל רקע הירי והאזעקות שנמשכו גם אחריה, חזרו במועצה האזורית אשכול לשגרה. בין החוזרים לשגרה היו גם החקלאים, ששבו אל שדות שלא הושקו במשך כמעט עשרה ימים ומקבלים כעת טיפול. מחכה להם עבודה רבה: עליהם לרסס, לקטוף ולזרוע, אחרי ימים ארוכים של הסתתרות במקלטים.

 

הפסקת אש במבחן - סוף מבצע עמוד ענן:

 

שמונת ימי הלחימה יעלו לחקלאים במועצת אשכול עשרות מיליוני שקלים - תוצאה של נזקים ישירים ועקיפים. "אנחנו עדיין מגלים כל הזמן נזקים", מספר ליאור קטרי, רכז הוועדה החקלאית באשכול. כ-480 רקטות קסאם ופצצות מרגמה נפלו בשטחי המועצה האזורית במהלך ימי הלחימה. עשרות מהרקטות נפלו בתוך יישובים, וכל השאר - נפלו בשטחים פתוחים.

 

האמירה "שטחים פתוחים" מרגיעה את רוב הישראלים, ובוודאי עדיפה על פני נפילת רקטות באזורים מיושבים, אולם מבחינת החקלאים לעתים היא בשורה קשה גם כן: "השטח הפתוח הזה הוא השטח החקלאי שלנו", הם מסבירים. החקלאים נאלצים להתמודד כעת עם כ-200 שרידי רקטות שיש צורך לפנות.

 

בשמונת ימי הלחימה גם נפגעו שלוש רפתות וחמישה לולים. בלול אחד נהרגו 5,000 עופות. מאות דונמים של קרקע חקלאית הפכו לנקודות כינוס עבור צה"ל, כבישים המשמשים חקלאים שימשו לפתע טנקים, ויש שטחים שכעת לא ניתן להשתמש בהם למשך יותר מעונה או שתיים. "אלה רק הנזקים הישירים", מסביר החקלאי ליאור, "ועדיין לא נחשפנו לכל הנזק".

 

ככל שהחקלאים מגלים עוד נזקים, כך גם גדלה רשימת הפיצויים שהם יקבלו מהמדינה. אלא שלדברי חלקם, אם מישהו חשב שהחלק הקשה של עבודתם הוא השיקום בשטח, הרי שהאתגר האמיתי הוא לקבל את הפיצויים - ובזמן. "החקלאים פה למודי ניסיון", אומר ליאור בייאוש. "אנחנו במעגל מתמשך של הסלמות כבר 12 שנים עם נזקים רבים, ישירים ועקיפים. לחקלאים אין טיפת אמון בכל מה שקשור לשאלה איך יטפלו בהם שנייה אחרי שהעסק ייגמר".

 

טנק בשדה בגבול רצועת עזה. השיקום ייקח זמן (צילום: AP) (צילום: AP)
טנק בשדה בגבול רצועת עזה. השיקום ייקח זמן(צילום: AP)

 

עומר גלילי: "מקווה שהגשמים יכסו על הנזקים" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
עומר גלילי: "מקווה שהגשמים יכסו על הנזקים"(צילום: רועי עידן)

 

ליאור טוען: "החקלאים יודעים שהכול יהיה מסחרה, שינסו למרוח אותם. הרי יודעים שהחקלאי צריך את הכסף עכשיו ולא יכול לחכות. רק התחלנו את העונה. עכשיו צריך לקטוף ולהכניס כספים. צריך לשלם את ההוצאות של המים והעובדים. אומרים לנו 'טוב, תוותר על חצי ותקבל את זה חודשיים לפני'. החקלאי לא מקבל מקדמות. זה עניין שנמשך כמה חודשים טובים ואפילו כמה שנים".

 

הסכנה: יוצאים להשקות, תחת אש

עומר גלילי מקיבוץ נירים עלה על הטרקטור כבר ביום חמישי. "במשך רוב ימי המבצע לא הייתי פה. זו תקופה לחוצה של זריעת חיטה, איסוף בטטות, זריעת תפוחי אדמה. החקלאות אוהבת שגרה, צריך לזרוע בזמן, לעשות בזמן. אלה דברים שנפגעו. יש נזקים שעשה הצבא שהתיישב לנו על שדות, אני לא יכול להעריך את הנזק.

 

לדבריו, החקלאים שמחים לחזור לעבודה, אבל יש להם תחושה מעורבת לגבי המבצע. "יש תחושה שאנחנו יודעים מה אנחנו מתכננים בשדות, אבל אין לנו מושג מה מתכננים בהנהגה. נראה שבממשלה לא זורעים שום דבר ולא קוצרים שום דבר. אולי בעוד כמה חודשים יבואו שוב לראיין אותנו בדרום והמצב יחזור להיות כמו שהיה".

 

5,000 תרנגולות נהרגו בלול. "אין לנו ממה להתקיים חוץ מהמשקים האלה" (צילום: יונת אטלס) (צילום: יונת אטלס)
5,000 תרנגולות נהרגו בלול. "אין לנו ממה להתקיים חוץ מהמשקים האלה"(צילום: יונת אטלס)

 

ליאור מסביר שכשיש לחימה ויש צורך באנשי הדרום, כולם מחבקים ובאים לבקר. "אחרי זה אני תמיד מפחד. מהמצב של החקלאים בהווה ומהלקחים שהם לומדים לסיבוב הבא. חוסר האמון של החקלאים במערכת הולך וגובר, וגורם לדברים שלא צריך לראות תוך כדי לחימה". כוונתו של ליאור היא לחקלאים המסכנים את חייהם רק על מנת לטפל בשדות שלהם.

 

חלקות רבות הוכרזו כשטחים צבאיים, אך למרות הכול, מחשש לאובדן פרנסה, הגיעו החקלאים למטעים ולשדות כדי להשקות את היבולים ולטפל בהם. "למשפחות אין ממה להתקיים חוץ מהמשקים. אתה לא יכול להיות שכיר. כלומר, חקלאי שנשאר בבית ולא עשה טיפולים בסיסיים, את הכסף יראה בעוד שנה".

 

החקלאי גליל נחום ממושב מבטחים, המעיד על עצמו כמי שנולד חקלאי, דווקא סלחן יותר בכל הנוגע לפיצוי שמעניקה המדינה לו ולעמיתיו,

אולם לדבריו הפיצוי הזה אינו מספיק. הוא מסביר שבמשך שנים סבלו החקלאים באשכול מסבבי ההסלמה שפגעו ביבולים, אך לא קיבלו שקל. "המדינה מפצה, אבל קשה לומר שהיא מפצה את החקלאים כהלכה. במהלך שבוע הלחימה היינו בבית, רוב הזמן קרוב לממ"דים. הצלחנו לטפל בחקלאות רק באופן מזערי, מה שיכולנו מבחינת מים ודשן. לא ריססנו או קטפנו תוצרת".

 

נחום מסביר כי הן "עופרת יצוקה" והן "עמוד ענן" פרצו אחרי שבועות ארוכים של ירי על הדרום. "גם לפני המבצע נגרמו נזקים, אבל על הנזקים ההם לצערי לא מפצים אותנו. לפני כמה חודשים נפל לי קסאם בחממה. המדינה משלמת על הנזק מהמבצע, אבל הנזק המצטבר במהלך החודשים האחרונים - על זה אין פיצוי".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 23/11/2012 20:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשדה ליד בארי (ארכיון)
צילום: יונת אטלס
טרקטור שנפגע באחד הסבבים הקודמים
צילום: רועי עידן
מומלצים