שתף קטע נבחר

ההורים עובדים ועדיין עניים: "אין לנו תקווה"

הסיפורים שמאחורי המספרים היבשים של דו"ח העוני: אתי ויורם מועסקים במשרה מלאה אבל מרוויחים בחודש רק 8,000 שקל שאמורים להספיק למשכנתא, קניות, חשבונות וגידול ארבעה ילדים בגילאי העשרה. אתי: "אנחנו שורדים בעזרת תלושי מזון"

אתי ויורם, בעל ואישה בשנות ה-40 לחייהם והורים לארבעה ילדים בגילאי העשרה, לא היו צריכים את נתוני דו"ח העוני שהתפרסמו היום (ה') כדי לדעת שבישראל 2012 תעסוקה של שני בני הזוג לא מחלצת מחיים של מצוקה. הם גרים באזור המרכז ומרוויחים יחדיו כ-8,000 שקל בחודש, סכום שלא קרוב אפילו לכסות את ההוצאות השוטפות של המשפחה. "אנחנו לא זקוקים למספרים של הדו"ח", אומרת אתי. "המציאות מוכיחה לנו כל יום ומקרוב שהמשכורת שלנו פשוט לא מספיקה לקיום בכבוד".

 

  

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 

הדו"ח שפורסם היום מצביע על עלייה חדה בשיעור המצוקה בקרב המשפחות עם שני מפרנסים – כאלה ששנים רבות היו

חסינות מפני עוני. שיעורן גדל מ-2 אחוזים בתחילת העשור החולף ל-4.6 אחוז ב-2011.

 

אתי (מטפלת בקשישים) ויורם (מחסנאי) מועסקים במשרה מלאה והם לא הופתעו מהנתונים. "המשכורת נמוכות, ובזמן שהמחירים עולים - אנחנו תקועים עם משכורות מינימום. ככה גם נראים החיים שלנו", אומר יורם. "גם אחרי שאנחנו עובדים סביב השעון, אנחנו נשארים במצב של הישרדות וזה כואב".

 

8,000 השקלים שהשניים מרוויחים לא מספיקים להם אפילו למשכנתא וקניות. בעבר הלא רחוק אתי ויורם ראו את עצמם כחלק ממעמד הביניים, אבל בשנים האחרונות הם נאלצים לפנות שוב ושוב לארגוני סיוע כדי לקבל תלושי מזון.

 

"לא האמנתי שנגיע למצב הזה אי פעם, אבל האמת היא שללא העזרה הזו היינו במצב בלתי אפשרי", אומרת אתי. "המשכנתא גומרת אותנו ולמעשה כל חודש אנחנו מתחילים עם מינוס. אין לנו מה לתת לילדים מעבר לדברים הבסיסיים. לא טיפולי שיניים, לא שיעורים פרטיים, לא חוגים ולא אירועים".

 

הכרה במדינה פלסטינית - כתבות נוספות:

 

יורם: "סעיפי ההוצאות על מזון, תשלומי המים והחשמל הפכו יקרים יותר ויותר בשנים האחרונות, אבל לעומת זאת לא נרשמה שום עלייה במשכורת. המצב הזה מעוות. כבן אדם עובד אני מוצא את עצמי עסוק כל הזמן בחישובים, כשמעבר לפינה רואים כבר סכנות של ניתוקים ועיקולים". אתי מוסיפה בייאוש: "אנחנו מחכים לאיזה נס שיבוא אבל לא באמת מאמינים שזה יקרה. אנחנו מיואשים. אין תקווה ואין חלומות. כל החודש אנחנו במלחמה: איך משיגים את התשלומים של היום יום. אתה לוקח הלוואות ונשאר עם חובות".

 

"תזמון פרסום הדו"ח: ציני"

מסיבת העיתונאים בבית סוקולוב, שבה הוצג הבוקר דו"ח העוני, התקיימה בצל הפגנה סוערת של עובדי הקרן למפעלי שיקום, שמחו על הלנת שכרם מאז חודש אוקטובר. כמאה מעובדי הקרן, שפועלת תחת חסותו של משרד הרווחה ועוסקת בהשמת נכים במפעלים מוגנים,

ניסו להתפרץ לחדר בקריאות נגד שר הרווחה "כחלון - ביזיון" .

 

המפגינים, שנבלמו על ידי כוח משטרה קטן ועל ידי מאבטחיו של כחלון, חסמו מאוחר יותר למשך מספר דקות את רכב השרד של שר הרווחה בעת שזה ניסה לעזוב את המקום. עם או בלי קשר, כחלון עזב את מסיבת העיתונאים בטרם הסתיימה וסירב לענות לשאלות העיתונאים.

 

בתגובה לנתוני הדו"ח נמסר מאיגוד העובדים הסוציאליים: "מדובר בתעודת עניות לממשלה הכי לא חברתית שהייתה, שטרם למדה איך לטפל בעוני ונוהגת באוזלת יד לצמצומו. ללשכות הרווחה אין כלים לסייע ולעזור והן לא מהוות רשת ביטחון חברתית לבאים בשעריה".

 

"לילדי ישראל אין כיפת ברזל מינימלית"

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אמר בתגובה לדו"ח כי "העובדה שיותר משליש מילדי ישראל חיים מתחת לקו העוני זה שנים מהווה איום אסטרטגי על החברה הישראלית, לא פחות מאשר הטילים מעזה. הצרה היא שלילדים עניים בישראל אין אפילו 'כיפת ברזל' מינימלית".

 

גם בארגוני הסיוע הביעו זעם על הנתונים. "ממשלת ישראל הנוכחית, בדומה לממשלות ישראל בעבר, מתעלמת מעצם הבעיה", אמר ניסים ציוני, מנכ"ל פתחון-לב . לדברי מנכ"ל ארגון פעמונים אוריאל לדרברג, "זהו דגל שחור חברתי המתנוסס מולנו. על הממשלה לגלות אחריות בסיוע לרווחת האזרחים וברגולציה על כוחות השוק" . סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, מתח ביקורת על מועד פרסום הדו"ח. לדבריו: "מצער לראות שנעשה שימוש ציני בתזמון של פרסום הנתונים. הדו"ח פורסם ביום שבו יש התרחשויות פוליטיות רבות כל כך, ונראה שמישהו ביקש להסתיר את התוצאות העגומות".

 

גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל, הוסיף כי "ממשלת ישראל המתחלפת כשלה בטיפול בעניים בישראל, בדיוק כפי שכשלו כל הממשלות הקודמות. אין חדש תחת השמש, מלבד שהפערים הולכים וגדלים והעניים נאבקים במציאות בלתי אפשרית". יו"ר עמותת "חסדי נעמי" יוסף כהן הדגיש כי "בזמן שהמפלגות מוציאות עשרות מיליוני שקלים על תעמולות בחירות הצטרפו עוד 23 אלף ילדים למעגל העוני בישראל" . הרב יחיאל אקשטיין, נשיא הקרן לידידות, מסר כי "הנתונים משקפים בכל שנה מחדש את העובדה שלממשלות ישראל אין כל עניין בצמצום העוני". בארגונים הדגישו כי על המפלגות להכניס למצעיהם תכנית רב שנתית ורב מערכתית למיגור העוני .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
אין כסף לקיום בכבוד. ארכיון
צילום: רוני שיצר
מומלצים