שתף קטע נבחר

לראשונה: חיסון נגד זן קטלני של דלקת קרום המוח

בריטניה צפויה להיות הראשונה בעולם לאשר חיסון כנגד חיידק המנינגיטיס B, הזן הקטלני של דלקת קרום המוח. החיידק גורם למותם של 15% מהילדים הנדבקים בו ולפגיעה מוחית בכרבע מהם. עוד לא ידוע אם ומתי הוא יגיע לישראל

בריטניה צפויה לאשר בקרוב חיסון חדש, Bexsero, המונע דלקות קרום המוח קטלניות הנגרמות מחיידק המנינגיטיס B. החיסון צפוי למנוע את מותם של מאות ילדים בשנה ברחבי העולם.

 

עוד על החיידק האלים:

מדריך להורים: איך מזהים סממנים של החיידק האלים 

פריצת דרך: נמצא חיסון לדלקת קרום המוח בילדים

 

החיסון, שפותח על ידי חברת נוברטיס, תואר כפריצת הדרך הגדולה ביותר בתחום החיסונים ב-30 השנים האחרונות. הוא מונע הדבקה בחיידק מנינגיטיס B, הגורם למותם של עד 15% מהנדבקים, ולפגיעה מוחית קשה בכרבע מהם. ילדים מתחת לגיל חמש נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לזיהום בחיידק, השכיח גם בישראל.

 

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, חברת התרופות נוברטיס הכריזה על סיום שלבי הפיתוח של החיסון בשנת 2008. באחד הניסויים השתתפו 150 תינוקות שקיבלו ארבע מנות חיסון בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה וחיסון דחף נוסף בגיל שנה. תוצאות המחקר הקליני הראו כי שיעור יצירת הנוגדנים בגופם של הפעוטות נגד החיידק האלים הגיע עד ל-96%. יעילות זו פירושה שהיכולת של מערכת החיסון לחסל את החיידק גבוהה ביותר. תופעות הלוואי שנרשמו היו קלות וכללו חום בינוני ואודם באיזור ההזרקה, והן חלפו תוך יממה.

 

חיידק המנינגוקוק מצוי בלוע של ילדים בריאים, וכ-20% מהם נושאים אותו מבלי לחלות. אלא שלעתים הוא עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות עיקריות: מנינגוקוקסמיה - התפשטות החיידק לדם ואיתו לאיברים שונים, או מנינגיטיס - דלקת קרום המוח.  

 

החיידק תוקף בדרך כלל ילדים: מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם אצל מבוגרים. החיידק, שתוקף גם בישראל, הוא ככל הנראה זן אלים של המנינגוקוק המקורי. תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעתים כתמי פריחה אדומה-כחלחלה על פני העור. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לירידה במצב ההכרה ופרכוסים.

 

כאמור, המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח העלולה לגרום למוות ב-5% עד 15% מהנדבקים. גם אלה שנותרים בחיים לאחר פגיעת החיידק סובלים לעתים מנזק מוחי ועצבי בלתי הפיך. במקרי מנינגוקוקסמיה, בהם חדר החיידק לדם, עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ועד מוות בתוך שעות.

 

חמישה זנים עיקריים מוכרים בעולם לחיידק המנינגוקוק: A, C, W, Y, נגדם קיים חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ואוכלוסיות בסיכון. אולם נגד זן B, הזן השכיח בישראל הגורם למרבית מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא היה קיים חיסון עד עתה. הקושי העיקרי ביצירת החיסון נגד זן B הוא בכך שבמעטפת החיידק מצויים רכיבים המצויים באופן טבעי בגוף האדם. כך, מתקשה מערכת החיסון של האדם לזהות את החיידק כגורם זר ולפעול כנגדו. מסיבה זו עלו בתוהו כל הנסיונות בשנים האחרונות למצוא חיסון יעיל, עד עתה. 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסון נגד דלקת קרום המוח. פריצת דרך
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים