שתף קטע נבחר

 

לאכול סופגניות בלי להשמין: 8 כללים חגיגיים

כדי לא למנוע מעצמנו את הנאות החג, אפשר ללמוד איך לאכול סופגניות ולביבות ועדיין לא להפסיק לשמור על המשקל ועל תזונה מאוזנת. תזונאי מפרט את הכללים הכי חשובים לחג

בימי החנוכה נוהגים לאכול סופגניות, לביבות ומאפים אחרים. כל זאת כדי להזכיר את נס פך השמן. למרבה הצער, המשותף לכל המאפים של חנוכה הוא שכולם מטוגנים בשמן ובפרט הסופגנייה, שבה יש שומן רב במיוחד משום שהיא מטוגנת בשמן עמוק וכשמה כן היא - סופגת אותו בשמחה. בנוסף לשומן, גם הבצק המורכב מקמח וסוכר והמילוי מעניקים לה ערך קלורי גבוה מאוד, קלוריות ריקות ללא ערכים תזונתיים.

 

עוד כתבות על תזונה בריאה

 

בסופגנייה שקונים במרכולים למשל יש כ-400 קלוריות וכמות רבה של שמן, שלמרות שמקורו בצומח הוא אינו בריא משום שעבר טיגון בחום גבוה המפחית מערכו התזונתי. כדי לסבר את האוזן, כל נגיסה היא כ-70 קלריות - שווה לפרוסת לחם והסופגניה כולה היא שוות ערך ל-6 פרוסות לחם קל, כפית ריבה וכף שמן זית.

 

לביבות יכולות להיות גם טעימות וגם בריאות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
לביבות יכולות להיות גם טעימות וגם בריאות(צילום: ירון ברנר)

 

8 הכללים לשמירה על תזונה מאוזנת גם בחג

 

1. שקללו אותה בתפריט היומי: חשוב להבין שסופגניה היא אמנם מאכל חג יוצא דופן. אבל אפשר ורצוי לשקלל אותה בתפריט היומי ולהפחית במקומות אחרים – קינוח למשל או אלכוהול – על מנת שלא להשמן. שווה לחשוב איך משנים את התזונה כדי לאזן במידת הצורך.

 

2. העדיפו אפויה: ניתן לחסוך קלוריות רבות אם אופים את הבצק במקום לטגן.

 

3. מכינים בבית? השתמשו בשמן טרי: אם כבר טיגון, אז יש להשתמש בשמן טרי ולהקפיד להכניס את הסופגניות לסיר כשהשמן מאד חם/רותח כך הטיגון יהיה מהיר יותר וייספג פחות שמן.

 

4. ותרו על הציפוי: ציפוי שוקולד או זיגוג מוסיף עוד 100-200 קלוריות לסופגניה – עדיף לדבוק אם כך בסופגניה הקלאסית.

 

5. ריבה הכי שווה: העדיפו להישאר עם הריבה ולוותר על המילוי היצירתי עם שוקולד, ריבת חלב שיש בהם קלוריות רבות.

 

6. הגודל כן קובע: העדיפו סופגניה קטנה או מראש הגישו לעצמכם חצי סופגניה.

 

7. ספגו את שאריות השמן: אם מכינים סופגניות בבית כדאי לספוג את עודפי השומן באמצעות מגבת נייר סופגת.

 

8. לכו במשך שעה: שעת הליכה שורפת אנרגיה בערך קלורי של כסופגנייה שלמה. אז תאכלו, תיהנו ואחר כך "תשרפו".

 

הסופגניה הבריאה - אין קשר לקלוריות

העברנו ליאיר להב את הסופגניה הזוכה של ynet - סופגניית כוסמין של לחמנינה, שדווקא מגלמת בתוכה ערכים תזונתיים. "הכוסמין לא משנה מבחינה קלורית", הוא אומר. קמח מלא - בריא יותר אבל לא משנה מבחינת הקלוריות. השקלול של הקמח, הריבה והחמאה אומר שהיא 200 קלוריות בערך. גבוה אך סביר יותר.

 

כך או אחרת, ההתעסקות אם הסופגנייה בריאה או לא בריאה, אינה רלוונטית כלל וכלל, כיוון שאנו צורכים אותה בחג אחד פעם בשנה.כך שהדיון צריך להיות על סך הקלורי במהלך החג ולא אם היא בריאה או לא.

 

 הכותב הוא תזונאי ומנכ"ל המרכז הבינתחומי לתזונה ופעילות גופנית

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ינאי יחיאל
סופגניות לחמנינה. הסופגניה הבריאה ביותר
צילום: ינאי יחיאל
ד"ר רק שאלה
מומלצים