שתף קטע נבחר

אבו מאזן: בניית התנחלויות ב-E1 היא קו אדום

הנשיא הפלסטיני אמר שאסור לאפשר לישראל לממש את כוונותיה להרחיב את ההתנחלויות, בדגש על הבנייה בשטח שבין מעלה אדומים לירושלים. מוקדם יותר קידם המנהל האזרחי את התוכנית שתמנע רצף טריטוריאלי במדינה הפלסטינית העתידית

הפלסטינים מחריפים את הטון בנוגע לכוונות ישראל: הנשיא הפלסטיני אבו מאזן אמר היום (ד') שהוא נחוש למנוע את הרחבת ההתנחלויות ליד ירושלים בכל הכלים המשפטיים והדיפלומטיים. "תוכנית ההתנחלויות שעליה הודיעה ישראל, במיוחד E1, היא קו אדום", אמר אבו מאזן לכתבים ברמאללה, והוסיף: "אסור לזה לקרות". בצהריים אישר המנהל האזרחי להפקיד את תוכנית הבנייה בשכונת מישור אדומים, שבמסגרתה מתוכננות להיבנות 3,000 יחידות דיור.

 

 

במקביל, זימן האיחוד האירופי את שגריר ישראל במוסדות הארגון, דוד וולצר, כדי להביע בפניו את דאגותיו בנוגע לכוונת ישראל להרחיב את הבנייה מעבר לקו הירוק. מדוברות האיחוד נמסר שתגובת הארגון למהלך הישראלי תושפע "מהמידה שבה הוא יאיים על האפשרות להקים מדינה פלסטינית עם ירושלים כבירתה המשותפת".

 


קו אדום מבחינת הפלסטינים. שטח E1 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קו אדום מבחינת הפלסטינים. שטח E1(צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר תקף עוזרו של הנשיא הפלסטיני, סאיב עריקאת, את הכוונה הישראלית לקדם את הבנייה בין ירושלים למעלה אדומים. "אם ארצות הברית יכולה לעצור את הישראלים ללא התערבות מועצת הביטחון, עליהם לעשות זאת", אמר עריקאת, "הם לא יכולים לעצור אותנו ולהשתמש בזכות הווטו נגד אנשים שמנסים להציל את תהליך השלום". הוא הזהיר שאם ישראל תרחיב את הבנייה ב-E1 זה "יחריב את פתרון שתי המדינות וישים קץ לתהליך השלום ולכל אפשרות של משא ומתן בעתיד".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יצא הבוקר לביקור מדיני באירופה. הוא נועד בפראג עם ראש ממשלת צ'כיה, פטר נצ'אס, ואמר כי "ישראל נותרה מחויבת למשא ומתן עם שכנינו הפלסטינים". לדבריו: "הפתרון הוא שתי מדינות לשני עמים - מדינה פלסטינית מפורזת שתכיר במדינת היהודים האחת והיחידה, ישראל". הוא הודה לראש ממשלת צ'כיה על התנגדותה בהצבעה באו"ם לשדרוג מעמד הפלסטינים למדינה משקיפה, "תודה על החברות שלכם. תודה על אומץ לבכם. בהצבעתכם נגד ההחלטה החד-צדדית".

 

נתניהו הודה לנאצ'ס על התנגדות צ'כיה באו"ם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו הודה לנאצ'ס על התנגדות צ'כיה באו"ם(צילום: רויטרס)

 

נתניהו לא התייחס באופן ישיר להחלטה לבנות ב-E1, אך ציין כי "ההחלטה של האו"ם התעלמה לחלוטין מצורכי הביטחון של ישראל. היא לא דרשה מהפלסטינים להכיר במדינה יהודית. היא אפילו לא קראה לפלסטינים לסיים את הסכסוך עם ישראל. לכן היא לא הייתה מקובלת על ישראל, וזו הסיבה שהיא לא הייתה מקובלת על כל החברים האחראיים של הקהילה הבינלאומית. הסכסוך שלנו עם הפלסטינים ייפתר רק באמצעות משא ומתן ישיר העונה על הצרכים הן של הישראלים והן של הפלסטינים. זה לא ייפתר בהחלטות חד צדדיות של האו"ם, המתעלמות מהצרכים החיוניים של ישראל, ומערערות את היסוד הבסיסי לשלום".

 

משם יצא ראש הממשלה נתניהו לברלין להיוועד עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. שעות לפני הפגישה פרסם עיתון גרמני ראיון עם נתניהו, שבו הביע אכזבה מהימנעות גרמניה בהצבעה באו"ם. בראיון לעיתון הגרמני "די-וולט" הוסף ראש הממשלה כי מרקל העריכה שהחלטתה תקדם את השלום, "אולם בפועל, היא תעשה בדיוק ההפך. ההחלטה תעודד את הפלסטינים להקשיח עמדותיהם ולהימנע ממשא ומתן, אשמח לשוחח עמה בנושא". 

 

ממשלת ישראל הודיעה ביום שישי על בניית 3,000 יחידות דיור מעבר לקו הירוק וקידום הליכי תכנון בשטח שבין ירושלים למעלה אדומים (E1) - דבר שצפוי למנוע רצף טריטוריאלי במדינה הפלסטינית העתידית.

הצעד הישראלי, שנולד בתגובה לשדרוג המעמד של הפלסטינים באו"ם, עורר זעם ברחבי העולם וגרר גינויים נרחבים.

 

שגרירי ישראל בבריטניה, צרפת ושבדיה זומנו מוקדם יותר לשיחות במשרדי החוץ בבירות אירופה במחאה על החלטת ממשלת ישראל לבנות בהתנחלויות. שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, אמרה שהרחבת ההתנחלויות היא "צעד אסטרטגי הפוגע בציפיות למדינה פלסטינית בת-קיימא בעלת רצף טריטוריאלי עם ירושלים כבירה משותפת לה ולישראל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים