שתף קטע נבחר

שוכבים על הגב, צופים במטאורים: "זה מרגש"

הם הדרימו עד פונדק כושי רימון כדי לצפות במטר המטאורים. אילן צ'נק בן ה-14: "זה יפה לראות את הצבעים כשהמטאור נופל, מהר וחד. הלילה זה השיא"

חובבי אסטרונומיה ברחבי הארץ הדרימו אמש (יום ה') עד פונדק כושי רימון כדי לצפות במטר המטאורים הלילה. "גם אתמול עשינו תצפיות יפות", סיפרה אז אנה לוין מתל אביב. "זה מטר חזק מאוד, וחלק מהתצפיות שלנו שלחנו אפילו לארגון בינלאומי". לוין הסבירה שרבים לא הגיעו בגלל הקור והעננות, "אבל לטעמי אנחנו במקום הכי טוב בעולם". שיא המטר - בשעה 1:30 בלילה לערך, כאשר קבוצת כוכבי תאומים תהיה מעל לראשם המתצפתים.

 

צילמתם את מטר המטאורים? שלחו לנו באימייל האדום או ב-SMS למספר 5335

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

לדבריה, "המטר הזה הוא הכי חזק ויציב השנה. זה מטר איטי. מהשעה 18:00 בערב ועד 6:00 בבוקר ניתן לראות את זה. בלילה הקודם היינו שמונה ועכשיו אנחנו קבוצה גדולה של 15". אילן צ'נק בן ה- 14 מראשון לציון הגיע אף הוא לצפות במטר עם הוריו. "הלילה זה השיא של המטר", הסביר צ'נק, שכבר הספיק לצלם את המטאורים. "זה יפה לראות את הצבעים כשהמטאור נופל, מהר וחד. זה מרגש. הלילה אני מקווה שיהיו הרבה, בין 120-130 לשעה. הגעתי עם המשפחה שלי כדי לספור מטאורים ולדווח עליהם לאיגוד המטאורים הבינלאומי".

 

משפחת צ'נק הגיעה לשלושה ימים, "אנחנו שוכבים על הגב, מסתכלים על השמיים ומחכים. השנה יש ג'מנידים (מטר מקבוצת הכוכבים ג'מיני, תאומים) ואנחנו מצפים לראות אותם". תמרה, אמו של אילן, הסבירה: "התחלנו לפני שנה לצפות במטאורים. הצטרפנו לאגודה הישראלית לאסטרונומיה. זה המטר השני של אילן. אנחנו לא רק מסתכלים על התופעה אלא גם סוקרים ועורכים מחקר, וזה תורם הרבה לקהילה".

 

צופים במטר המטאורים בדרום (צילום: בן נתנאל)  (צילום: בן נתנאל) (צילום: בן נתנאל)
צופים במטר המטאורים בדרום (צילום: בן נתנאל)

מראה קסום בשמיים (צילום: בן נתנאל) (צילום: בן נתנאל) (צילום: בן נתנאל)
מראה קסום בשמיים (צילום: בן נתנאל)

  

ד"ר יגאל פת-אל, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, הסביר בטור ב-ynet כי רוב מטרי המטאורים המחזוריים, המתרחשים מדי שנה, נגרמים בגלל חלקיקי אבק שהותירו שביטים תוך כדי מעברם ליד השמש. שביטים הם גופים העשויים קרח מים שבו כלואים גזים ואבק, וכאשר אלו קרבים לשמש פניהם מתחממות, הקרח מתנדף והאבק הכלוא בקרח נפלט החוצה וממשיך להקיף את השמש במסלול הדומה למסלול המקורי של השביט. מבחינה זו, מטר הג'מינידים יוצא דופן ומקורו אינו בשביט אלא בחלקיקי אבק שהותיר אחריו האסטרואיד פאת'ון המקיף את השמש אחת ל-1.4 שנים.

 

חלקיקי האבק שנפלטו מהאסטרואיד מקיפים את השמש במסלול הדומה לזה של האסטרואיד ומדי שנה, כשמסלולו של כדור הארץ חותך את מסלולם, חלק מהם נלכדים על ידי כבידת כדור הארץ. רוב המטאורים שאנו רואים כ"כוכבים נופלים" אינם אלא חלקיקי אבק שהמסה שלהם אינה עולה על גרם אחד. הם נכנסים לאטמוספירה במהירות עצומה ובשל כך נוצר חום רב. תוך כדי שריפת חלקיקי האבק והתלהטות מולקולות הגז נפלט אור הנראה כ"כוכב נופל". רוב חלקיקי האבק מתכלים בגובה של עשרות קילומטרים מעל פני הקרקע. המטאורים של מטר הג'מינידים, שנצפה הלילה, "איטיים" יחסית ומהירות כניסתם לאטמוספירה עומדת על כ-35 ק"מ לשנייה.

 

כלי תקשורת בטורקיה דיווחו שמטר המטאורים גרם לבהלה בעיר אורדו. ראש העיר, אורהן דוזגון, הרגיע: "אין סיבה לבהלה. מדי שנה נופלים אלפי מטאורים". הוא סיפר שהמטר נקלט במצלמות של העירייה.  


פורסם לראשונה 13/12/2012 23:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"גשם חזק"
צילום: בר סטפנסקי
"מטר איטי"
צילום: אבי קופרשלאג
35 ק"מ לשנייה. מהירות המטאור
צילום: שחר לאודון
מומלצים