שתף קטע נבחר

זה רשמי: ההתחממות הגלובלית - באשמתנו

פאנל מומחים בינל' לשינוי האקלים קובע: התחממות, עליית פני הים ואירועי מזג האוויר הקיצוניים, אינן תופעות טבעיות, אלא נגרמות כתוצאה מפעילות אנושית. על פי תרחישי החוקרים, הטמפרטורות בעולם יעלו במאה הנוכחית בין 2 ל-4.8 מעלות

עכשיו זה יותר ודאי מאי פעם: בני האדם אחראים להתחממות הגלובלית , לעליית פני הים ולאירועי מזג האוויר הקיצוניים ברחבי העולם. כך קובעת טיוטת דו"ח שגיבשו מומחי הארגון הבינלאומי למעקב אקלימי (IPPC).

 

עוד על התחממות הגלובלית - בכלכלה ירוקה

מסקנות הדו"ח הסופיות יפורסמו רק בסוף 2013, אבל כבר עתה הוא קובע, כי הטמפרטורה העולמית הממוצעת צפויה לעלות ב-2 מעלות לכל הפחות עד 2100, ואף עלולה להגיע לעלייה של 4.8 מעלות. עוד עולה מטיוטת הדו"ח, כי ריכוז חלקיקי הפחמן הדו חמצני באוויר, הוא הגבוה ביותר מזה 800 אלף שנים.

 

בנוסף נקבע, כי פני המים עומדים לעלות ב-29 עד 82 ס"מ עד סוף המאה – זאת לעומת 18 עד 59 ס"מ על פי התחזיות הקודמות של מומחי הפאנל. עליית מי הים מאיימת על ערים כמו ניו יורק, לונדון ובואנוס איירס, בנוסף למדינות כמו בנגלדש.

 

המומחים מציינים כי יש להם "ביטחון גבוה" בכך שהפעילות של בני האנוש היא זו שהובילה במחצית השניה של המאה ה-20 לשינויים הנרחבים בהתמוססות הקרחונים ובאוקיינוסים, ואף השפיעה על אירועי מזג האוויר הקיצוניים בעולם. "יש סבירות גבוהה מאוד לכך שהפעילות של בני האנוש הובילה ליותר ממחצית מהעלייה הנצפית בממוצע העולמי של הטמפרטורות על פני כדור הארץ מאז שנות ה-50".

 

קרחונים נמסים. האשמה - עלינו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרחונים נמסים. האשמה - עלינו(צילום: רויטרס)

 

בשורות רעות

ה-IPCC הוא גוף שהוקם בשנות ה-80 במסגרת תכנית הסביבה של האו"ם (UNEP) והארגון המטאורולוגי העולמי (WMO) לחקר ומעקב אחרי שינויים אקלימיים, גורמיהם והשפעתם על הכלכלה ורווחתה של האנושות. הייחוד שלו הוא היכולת לאסוף נתונים מכל המחקרים בנושא שינויי האקלים והעברת הממצאים אל קובעי המדיניות בעולם.

 

בדו"ח הקודם שפרסם הפאנל, ב-2007, נקבע כי הסבירות להשפעה של הפעילות האנושית על עליית הטמפרטורות עומדת על 90% לכל הפחות. כעת הם קובעים כי הוודאות להשפעה האנושית גבוהה יותר - במונחי ה-IPCC, "סבירות גבוהה" היא 95% וודאות. דרגה זו נמצאת דרגה אחת מתחת לנתון הגבוה ביותר בתחום - "כמעט ודאי", שמוערך ב-99% אחוז סבירות.

 

מדובר בבשורות רעות עבור ממשלות העולם, שהתחייבו בשנת 2010 לנסות לרסן ל-2 מעלות את העלייה בטמפרטורות בעולם – הסף המקסימאלי שנקבע על ידי מדענים ככזה שיכול למנוע מזג אוויר קיצוני, בצורות, שיטפונות והשלכות נוספות של שינויי אקלים.

 

עם זאת, בכנס שערך האו"ם בשבוע שעבר בדוחא, בירת קטאר, במטרה לרסן את הפליטות של גזי החממה – התברר שאין כל התקדמות בנושא. אם לא די בכך - קנדה, רוסיה ויפן, הודיעו כי הן נוטשות את אמנת קיוטו, שנועדה להגביל את פליטות גזי החממה. ארצות הברית מעולם לא אשררה את האמנה, שאף אינה כוללת גם מדינות מתפתחות כמו הודו וסין, שהפליטות שלהן גדלות בקצב מהיר יותר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים