שתף קטע נבחר

חדשות הספרות: הוכרזו זוכי פרס היצירה לסופרים

בין הזוכים: אמיר גוטפרוינד, מנחם פרי ודרור משעני. וגם - יוזמת שירה חדשה, כנס סובב תרבויות וספר חדש לאסתר פלד

אז מה היה לנו השבוע

היום (ב') פורסמו הזוכים בעבור פרס היצירה לסופרים עבריים על שם לוי אשכול לשנת תשע"ג, מטעם משרד התרבות. היוצרים הזוכים הם: יהונתן גפן, משה אוחיון, יהודה אטלס, גיל הר-אבן, דרור משעני, דן לאור, מנחם פרי, יחזקאל רחמים, צפורה דולן, עמיחי שלו, עפרה גלברט אבני, שולמית אפפל, יערה בן-דוד ואמיר גוטפרוינד. כל אחד מהסופרים יקבל מענק של 65 אלף שקלים.

 

  • הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

     

    מפעל הפיס משיק יוזמה חדשה: "כה אמרה השירה", פרויקט הכולל פינות של הקראת שירה ישראלית. הפרויקט יתקיים בעשרות מקומות ומטרתו לחשוף את השירה הישראלית ולהנגישה לקהל הרחב. במסגרת הפרויקט, יגיעו אנשי תיאטרון מובילים לאירועי תרבות, כנסים, פסטיבלים ופעילויות שונות ברחבי הארץ, ויקריאו שירים עבריים מאת דליה רביקוביץ, יונה וולך, חיים נחמן ביאליק, אמיר גלבוע ואחרים.

     

    אמש (א') חגג המאייר האנגלי המוערך קוונטין בלייק יום הולדת 80. בעשורים האחרונים מיצב בלייק את מעמדו כמאייר וכסופר בכיר, בעיקר בשל איוריו לספרים רבים מאת רואלד דאל, בהם "מטילדה", "מר שועל המהולל" ו"המכשפות". בלייק זכה בפרסים רבים, וב-2002 הוענק לו פרס אנדרסן היוקרתי על תרומתו המשמעותית לספרות ילדים. יום הולדתו נחגג בבריטניה במוקדים שונים, ועיתון הגרדיאן דיווח כי חשבון הטוויטר הוצף בברכות יום הולדת מילדים ומבוגרים כאחד.

     

    שני ספרים מאת הסופר והמתרגם אסף גברון זכו לאחרונה בפרסים במספר מדינות באירופה. ספרו "תנין פיגוע" זכה בפרס הספר המתורגם של המגזין הצרפתי "קורייר אינטרנשיונל", ובתואר "ספר העיר" של קלן בגרמניה. ספרו "הידרומניה" זכה בפרס ויצ"ו הולנד. שני הספרים הללו ראו אור בעברית בהוצאת כנרת זמורה ביתן.

     

    היסטוריון דני טוען כי גילה מעשייה חדשה ובלתי ידועה מאת הנס כריסטיאן אנדרסן. אסבן ברגה, סיפר כי מצא כתב יד באורך של שישה עמודים בעת חיפושים בארגזים השייכים למשפחות אמידות מעיר הולדתו של אנדרסן, הנמצאים בארכיון הלאומי. גילוי המעשייה, "Tallow Candle" שמה, עוררה עניין רב בדנמרק ומחוץ לה. גורם בכיר במוזיאון אנדרסן הצהיר כי מדובר בטקסט מוקדם של הסופר האהוב, שנכתב ככל הנראה כשבע שנים לפני הופעת הבכורה שלו ב-1830.

     

    במסגרת רשימות סיכום לשנת 2012, המגזין "טיים" בחר בספר "אשמת הכוכבים" מאת ג'ון גרין (בעברית ראה אור בתרגומה של רנה ורבין, בהוצאות הכורסא וידיעות ספרים) כספר השנה. "'אשמת הכוכבים' הוא סיפור אהבה", כך נכתב, "אחד מהסיפורים הכנים והמרגשים ביותר בספרות האמריקנית העכשווית. אבל הוא גם טרגדיה קיומית של אינטליגנציה אדירה, אומץ ועצב".

     

    אירועים קרובים

    היום (ב') ועד ה-19.12.2012 יתקיים הכינוס הבינלאומי, "מסביב לנקודה: הלשונות, הספרויות והתרבויות של היהודים", מטעם הפקולטה למדעי היהדות והמחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר אילן. בכינוס ישתתפו כ-120 חוקרים מ-16 מדינות אשר ידונו בספרות היהודית הנכתבת בעברית ובשפות נוספות. בערב הפתיחה ישאו דברים חתני פרס ישראל, אהרן אפלפלד ודן מירון. בשלושת ימי הכינוס יעסקו החוקרים בסוגיות בהיסטוריה, בפואטיקה, בתרבות ובלשונות של הספרות היהודית לדורותיה.

     

    ביום ה', 27.12.2012, יתקיים ערב מחווה למשורר רפאל ספורטה במלאת 100 שנה להולדתו, ועם צאת ספר כתביו "ארמון החול". באירוע ישתתפו פוצ'ו, יהודה אטלס, דן אלמגור, גליה עוז, ותנחה אותו: פרופסור מירי ברוך. עוד באירוע: קטעים מתוך מופע, בהמחזה, שירה ונגינה ורמה כץ תספר זיכרונות מבית ספורטה. בשעה 18:00. מרכז תרבות בית אריאלה, שדרות שאול המלך 25, תל אביב. מחיר כרטיס: 20 ש"ח.

     

    ביום ה', 27.12.2012 תתקיים השקת הספר "המיליון ששינה את המזרח התיכון: העלייה הסובייטית לישראל" שכתבו לילי גלילי ורומן ברונפמן (הוצאת מטר). באירוע יציגו המחברים את הספר וישוחחו על אודותיו והסוגיות שהוא מעלה. כמו כן, ישתתף אפרים הלוי, לשעבר ראש המוסד. בשעה 17:00 במכללה האקדמית תל-אביב יפו, רחוב חבר הלאומים 10, יפו.

     

    חם מהתנור

    לאחרונה ראה אור ספרה החדש של אסתר פלד, "לאורה הצח של המציאות" (בבל). פלד, המוכרת מספרה "להרבות טוב בעולם" (בהוצאת רסלינג) מספרת כי "הספר הזה הוא כל מיני דברים: הוא ספר הפרוזה הראשון שלי, כלומר, הפעם הראשונה שבה אני מעזה להתייצב ולומר 'הנני', בלי להסתתר מאחורי דבר. עם זאת, הוא ספוג כמובן בחומרים שמהווים חלק מעולמי: החשיבה הפסיכואנליטית, החשיבה הבודהיסטית, וכל מה שאני לומדת בתוך הקליניקה. הוא מהווה עבורי שחרור מצד אחד וסיכון מצד אחר," היא מוסיפה, "כי הוא מבטא עמדות פחות חד משמעיות מאשר ספרי העיון שכתבתי".

     

    המלצת השבוע

    ספרה החדש של רות מגד, "אבודה בהודו" ("חרובית") רואה אור לפני שבועות אחדים.

    הרומן מגולל את סיפורן של תשע נשים הנוסעות כל אחת מסיבה שלה להתנסות ביופייה של הודו, ואולי לברוח ממשהו, בעוד המסע בהווה נקשר לאירועים ומצבים מעברן. מגד בחרה להמליץ על הספר "גבעת הטיגריס" מאת סריטה מנדנה (הוצאת ידיעות ספרים). "בבואי לקרוא רומן עב כרס ציפיתי לחוויית הקריאה של רומן רחב יריעה, שמעביר את הקורא לזמן אחר.

     

    'גבעת הטיגריס' עונה על כך. עלילתו במחוז קורג' בהודו בסוף 1800 וראשית 1900 - רומן בכורה אפי קריא, קולח, מעניין, צבעוני וכתוב היטב. ראויים להערכה תיאורי הטבע, והדיוק הנאמן של תרבות הודו דרך קורותיה של משפחה. ברומן דמויות שקל לאהוב ולרחם עליהן, או לשנוא באותה מידה".

     

    "'צללתי' למטעי הקפה", מוסיפה מגד, "'נרטבתי' מטיפות המונסון שצלפו בשיחי הפלפל, ראיתי את הנערות חסרות התקווה מטילות עצמן לנהר השוצף. ראיתי את גיבורת הספר דווי, המאוהבת נואשות בצייד הטיגריס עומדת להטביע עצמה אחרי שנאנסה בידי אחיה המאומץ שאהב אותה אהבת נפש ושילם על מעשהו מחיר יקר. התרגשתי לקרוא שגם כאן מוזכר הטיגריס כיצור אלמותי, ממש כמו בספרי 'אבודה בהודו'. יש מי שמכנה את הספר 'חלף עם הרוח' לאוהבי הז'אנר".


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    יהונתן גפן. זוכה פרס היצירה לסופרים עבריים
    אסף גברון. זוכה פרס ויצ"ו הולנד
    צילום: מוטי קיקיון
    לאתר ההטבות
    מומלצים