שתף קטע נבחר

מסתמן: התמודדות זועבי תיפסל - ותיבחן בבג"ץ

ועדת הבחירות המרכזית תדון היום בבקשות לפסול את חברת הכנסת ואת מפלגתה בל"ד, המפלגות החרדיות, עוצמה לישראל ורע"מ-תע"ל. כך או כך, בג"ץ יאמר את המילה האחרונה

הדיון הסוער סביב ההתמודדות של ח"כ חנין זועבי יגיע הבוקר (יום ד') לפתחה של ועדת הבחירות המרכזית, שצפויה לפסול אותה חרף התנגדות היועץ המשפטי לממשלה. הוועדה תדון גם בפסילת מפלגתה בל"ד, המפלגות החרדיות, עוצמה לישראל ורע"מ-תע"ל. העבודה כבר הודיעה כי תתנגד לכל פסילה משני קצוות הקשת הפוליטית, בזמן שהליכוד מובילים את הקמפיין נגד זועבי ובל"ד. גם אם הוועדה תצדד כצפוי בעמדת מפלגת השלטון, המילה האחרונה בעניין תהיה זו של בג"ץ – ולו היסטוריה של הפיכת החלטות מסוג זה.

 

עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

יום ארוך צפוי היום בוועדת הבחירות המרכזית, בראשות שופט העליון אליקים רובינשטיין, שתפתח בשעה 11:00 את הדיונים בבקשות הפסילה שהוגשו נגד רשימות שונות. רוב נציגי המפלגות צפויים להגיע לדיון בליווי עורכי דינם ולצאת נגד הטענות נגדם – למעט ח"כ זועבי ומפלגתה, שהודיעו אתמול כי לא ייכנסו לחדר הוועדה כמחאה על "המשחק המכור", לדבריהם.

 

זועבי בכנסת. "דרסה את החוק ברגל גסה" (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
זועבי בכנסת. "דרסה את החוק ברגל גסה"(צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)

 

בבקשה לפסילת בל"ד נטען כי היא תמכה במאבק מזוין נגד ישראל, מה שמקנה עילה לביטול השתתפותה בבחירות הקרובות. אנשי המפלגה עתידים לשלוח לדיון בוועדה את עורכי דינה, אולם הם עצמם יתייחסו להאשמות במסיבת עיתונאים שיכנסו במשכן הכנסת. "אין לנו כוונה לשתף פעולה עם ועדה פוליטית ולאפשר לחברי מפלגות הימין להפיק רווח פוליטי על גבי נבחרי הציבור הערבי לכנסת", הסבירו בבל"ד. יו"ר התנועה, ג'מאל זחאלקה, הוסיף כי "בל"ד דבקה בעמדותיה ולא תיכנע לאיומי הפסילה".

 

ח"כ זועבי, מצדה, כבר הגיבה לבקשה לפסול אותה, ובתצהיר שהגישה לוועדה הסבירה כיצד הגיעה להשתתף במשט לעזה על סיפון המרמרה. "ועדת המעקב העליונה לענייני הערבים בישראל קיבלה הצעה ממארגנים אירופאים", היא כתבה. "המטרה של ההשתתפות הייתה פוליטית ובעיקר נועדה להביע מחאה על המצור שהטילה ישראל על עזה. בל"ד בחרה בי להשתתף במשט מטעם ועדת המעקב, לצד יו"ר הוועדה ושני נציגים אחרים ממנה. עלינו על סיפון המרמרה בנמל אנטליה. אני שילמתי עבור נסיעתי. לא היה לי קשר כלשהו עם פעילי ה-IHH, לא הכרתי ואינני מכירה אף אחד מהם".

 

ובכל זאת, יוזמי ההצעה לפסילת בל"ד בטוחים כי העניין סגור וגמור. "זה צפוי לעבור ברוב גדול בוועדת הבחירות המרכזית", הצהיר יוזם הבקשה וסגן יו"ר ועדת הבחירות מטעם הליכוד, ח"כ אופיר אקוניס. "זה ברור כשלג, כולם רואים ויודעים שהגברת זועבי עברה על חוק יסוד בצורה ברורה. החוק קובע שמי שמשתתף או תומך במאבק מזוין נגד ישראל אסור לו לרוץ לכנסת, והיא דרסה אותו ברגל גסה".

 

ההחלטה על פסילת זועבי והמפלגות הערביות תלויה בסופו של דבר בששת נציגי מפלגת קדימה, בשני נציגי העצמאות ובשני נציגי התנועה. אקוניס העריך כי גם נציגי מפלגת קדימה יתמכו בבקשת הפסילה, מה שיעניק לה רוב מוחץ בוועדה. "זה הדבר הנכון לעשות", הוסיף. "יש חוק, היא הייתה על המרמרה והיא ידעה שהיא עוברת על החוק כאשר היא השתתפה במאבק מזוין נגד ישראל. על הדבר הזה היא צריכה לתת את הדין. אין לה מקום בכנסת הבאה".

 

מנהיגי ש"ס. היועמ"ש סבור שאין עילה לפסילה (צילום: יעקב כהן) (צילום: יעקב כהן)
מנהיגי ש"ס. היועמ"ש סבור שאין עילה לפסילה(צילום: יעקב כהן)

 

מפלגות נוספות שיעמדו היום בעין הסערה הן המפלגות החרדיות, ש"ס ויהדות התורה, שנגדן הוגשו בקשות פסילה בשל הדרת נשים מרשימותיהן. כמו כן, תיבחן פסילתה של מפלגת עוצמה לישראל. בתשובתם לבקשה, טענו אנשי המפלגה ח"כ מיכאל בן ארי, ברוך מרזל ואיתמר בן גביר, כי אין שום סיבה לפסול אותם והמהלך אף יפגע אנושות בחופש הביטוי. הם הבהירו עוד כי אינם פעילים בתנועת כ"ך של מאיר כהנא שהוצאה מן החוק בשנות ה-80, אם כי בן גביר הצהיר: "לצערי לא זכיתי להכיר את הרב כהנא שכן הצטרפתי לפעילות אחרי שהוא נרצח".

 

מפלגת העבודה הודיעה מראש כי שני נציגיה בוועדת הבחירות יצביעו נגד כל בקשות הפסילה, גם מימין וגם משמאל. "אנו רואים בחופש הביטוי והבעת הדעה את נשמת אפה של הדמוקרטיה הישראלית", אמר אתמול ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, אחד מנציגי העבודה בוועדה. "פסילה, מימין או משמאל, תהווה מדרון חלקלק ומסוכן, דווקא בתקופה שבה עלינו לעמוד איתן ולשמור על הדמוקרטיה וזאת על אף סלידתנו מהרבה מן הדברים שנאמרים על ידי המפלגות וחברי הכנסת המועמדים לפסילה".

 

גם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הביע התנגדות לפסילת מי מהרשימות השונות, ובעניין זועבי קבע כי "אף על פי שבעניינה יש הצטברות ראיות משמעותיות המתקרבות לגבול האסור, אין די ראיות שיביאו לפסילתה". יש לציין כי גם אם תחליט הוועדה לפסול לפחות אחת מהרשימות, סביר שהעניין יועבר להכרעת בג"ץ, וניסיון עבר מראה כי ברוב המקרים הקודמים, העדיף הרכב מורחב של שופטים להפוך את החלטות ועדת הבחירות המרכזית ובסופו של דבר אפשר למפלגות לרוץ לכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זועבי. לא תגיע לדיון
צילום: אוריה תדמור
מומלצים