שתף קטע נבחר

הטיפול שמעניק תקווה לחולי אוסטיאוסרקומה

טיפול חדשני לסרטן מסוג אוסטיאוסרקומה הפוגע בעצמות הארוכות וברקמות מסביב, מפעיל את מערכת החיסון נגד הגרורות שנשארות בגוף ועלולות לגרום לתמותה. מחקרים על התרופה, הנקראת מפקט, הראו כי היא מעלה את שרידות החולים

טיפול חדש מעניק תקווה לסרטן מסוג אוסטיאוסרקומה.  ביוני האחרון התגלתה אצל אלחנן בן ה-10 אוסטיאוסרקומה – מחלת סרטן עצמות נדירה, אשר הופיעה ברגלו. מאז האבחנה הוא נותח בבית החולים איכילוב, שם הוסרה העצם החולה והוחלפה בתותבת (פרוטזה), ובהמשך גם טופל בכימותרפיה במשך שלושה חודשים.

  

עוד כתבות בערוץ מחלות יתומות

 

מדובר במחלת סרטן נדירה שפוגעת בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים בשכיחות של 0.8-3%. רוב החולים במחלה הם ילדים וצעירים עד גיל 30. המחלה מופיעה לרוב בעצמות הארוכות וברקמות בסביבתן, ומתגלה במרבית המקרים כמחלה מקומית שניתנת להסרה מלאה בניתוח. עם-זאת למחלה נטייה להישנות עם גרורות בריאות, כאשר גרורות בריאות מהוות את גורם התמותה העיקרי מהמחלה.

 

"מקווים שהחיים ישובו למסלולם"

לאחר הניתוח החל אלחנן טיפול חדשני בתרופה מפקט (Mepact). מדובר בתרופה בעלת מנגנון פעולה מהפכני, המשפעל, למעשה, את מערכת החיסון של החולה, נגד גרורות קטנטנות הנשארות בגוף לאחר הניתוח, במיוחד בריאות, וזאת על-מנת למנוע חזרת המחלה. חשוב לציין, כי גרורות בריאות מהוות את גורם התמותה העיקרי באוסטיאוסרקומה.

 

בצל המחלה, אלחנן לא יכול לנהל חיים רגילים כשאר בני גילו. מעבר לקושי החברתי, הוא נאלץ ללמוד בבית (במסגרת Home schooling) כדי להשלים ככל האפשר את הפערים בהיבט הלימודי, דכן הטיפולים והאשפוזים דורשים ביקורים תכופים בבית החולים.

 

גם לאחר שסיים אלחנן את רצף הטיפולים במחלתו היסודית, מצפה לו תקופת שיקום ארוכה, הכוללת טיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים, המחייבים שהות של כמעט יום שלם בבית החולים, מספר פעמים בשבוע. בנוסף, ממשיך אלחנן להגיע מדי שבוע לביקורת אצל הרופא המטפל ד"ר גבריאל הרצל, מנהל היחידה האונקולוגית לילדים במרכז הרפואי 'העמק'.

 

גם התמודדות המשפחה עם מחלתו איננה פשוטה – בשל הטיפולים האינטנסיביים והביקורים התדירים בבית החולים הוריו מתקשים לעבוד באופן רציף, וכך מתקשים לפרנס את כל חמשת ילדיהם ולנהל אורח חיים שגרתי.

 

תרופת המפקט בה טופל אלחנן הינה תואם סינטטי של מרכיב הקיים בדופן התא של חיידקים מסוימים, הגורם לשפעול מערכת החיסון של המטופל, המזהה ומשמידה תאים סרטניים המגיעים לריאות.

 

שלא כמו טיפול כימי, לתרופה אין כמעט תופעות-לוואי, והיא נסבלת היטב בקרב המטופלים. במחקרים קליניים שבוצעו, נמצא כי היא העלתה את שיעורי ההישרדות של החולים במעקב ארוך-טווח מ- 71% ל- 78%, משמע, היא מאריכה את תוחלת החיים של החולים.

 

הטיפול החדשני הוא התקווה של אלחנן ומשפחתו. אביו מספר: "הרופאים שמטפלים באלחנן הציגו בפנינו את המחקרים על התרופה ואת אחוזי ההצלחה, אנו מקווים שאכן טיפול מהפכני זה ימנע את חזרתה של המחלה וחיינו יחזרו למסלולם".

 

הטיפול כמעט ללא תופעות לוואי

בינתיים תוצאות הביקורות וההדמיות שנעשו לאחר סדרת הטיפולים במפקט היו תקינות, ואנו מקווים שכך ימשיך. אנו מאמינים שצריך להתמודד עם אורח החיים הנכפה עלינו בצורה הטובה ביותר ולשמור על אופטימיות ככל הניתן".

 

אלחנן הינו הילד הראשון שסיים את סדרת הטיפולים במפקט והשנים הבאות יעידו על הצלחתו. לדברי הרופא המטפל של אלחנן, ד"ר גבריאל הרצל, מנהל היחידה האונקולוגית לילדים במרכז הרפואי 'העמק': "המפקט מהווה נדבך טיפולי, מעבר לטיפולי הכימותרפיה, על-מנת למגר את המחלה ולהוריד את סיכויי ההישנות שלה.

 

"אחד היתרונות הבולטים של הטיפול הוא שעל אף האינטנסיביות של הטיפולים, הנמשכים על פני מספר רב של חודשים, אין לטיפול תופעות לוואי מיוחדות והוא נחשב לטיפול 'ידידותי'.

 

"לצערנו, הגידול הסרטני נוטה לא אחת לשלוח גרורות גם לריאות, ולכן אם נצליח בזכות הטיפול למנוע שלב זה אצל אלחנן ואצל יתר החולים – זה יהיה הישג גדול ומשמעותי בטיפול במחלה", אומר ד"ר הרצל, "אי לכך, חשוב להמשיך במעקב צמוד אחר מצב המחלה, גם לאחר סיום סדרת הטיפולים-דרך פגישות עם המטופלים ודרך הדמיות לצורך מעקב אחר מצב המחלה".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיפול גורם למערכת החיסון להתחיל לפעול נגד הגרורות שנשארו בגוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים