שתף קטע נבחר

מי אני בכלל? נערה בלי שם תובעת את איסלנד

כשבלאר נכנסת לבנק או באה לחדש דרכון, היא צריכה להסביר כל פעם מחדש מדוע שמה בתעודת הזהות הוא "ילדה": ועדת השמות של איסלנד, המרשה להורים לתת לילדיהם רק שם המופיע ברשימה של 1,853 שמות מאושרים, לא מוכנה להכיר בה. כל זה, דווקא במדינה שבה שם פרטי חשוב משם המשפחה

אתם יכולים לקרוא לה הנערה ללא שם.

 

נערה בת 15 מאיסלנד תובעת את מדינתה בדרישה לאפשר לה להשתמש כחוק בשם שנתנה לה אמה. מה הבעיה, אתם שואלים? השם, בלאר, שפירושו באיסלנדית "בריזה קלה", אינו נמצא ברשימת השמות לילדים המאושרת על-ידי הממשלה.

 

כמו במדינות רבות אחרות, כמו גרמניה ודנמרק, באיסלנד יש חוקים רשמיים הנוגעים לשמות שניתן להעניק לילד. במדינה שבה נהוג לכבד באדיקות את שלטון החוק, רוב האיסלנדים אינם מעלים שאלות נוקבות בנוגע לרשימת השמות, הכוללת 1,712 שמות אפשריים לבנים ו-1,853 שמות אפשריים לבנות. השמות המופיעים ברשימה הזו תואמים את כללי הדקדוק האיסלנדיים ואת כללי הגייה. גורמי ממשל טוענים כי קיומה של רשימה כזו מגן על ילדים מפני מבוכה. הורים אמורים לבחור לילדיהם שם מתוך הרשימה הזו, או לפנות לוועדה מיוחדת שלה יש סמכות לאשר שם שאינו מופיע בה או לפסול אותו.

 

במקרה של בלאר, אמה טוענת כי נודע לה שהשם אינו מופיע ברשימת השמות המותרים רק אחרי שהכומר שהטביל את בתה הודיע לה לאחר מכן כי אישר את שמה בטעות. "לא היה לי מושג שהשם הזה אינו מופיע ברשימה, הרשימה המפורסמת של שמות שמהם אתה יכול לבחור שם לילד שלך", אומרת ביורק אייסדוטיר.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

האם טוענת כי הכירה אישה בשם בלאר, ששמה אושר ב-1973. אולם במקרה של בתה, הוועדה פסלה את השם בלאר בטענה כי משתמשים בו בתווית מיידעת זכרית. אפילו העובדה שהשם שימש ככינויה של דמות של אישה ברומן פרי עטו של הסופר האיסלנדי זוכה פרס נובל הלדור לקסנס, לא שכנעה את הוועדה.

 

בלאר (משמאל) ואמהּ. הן יגיעו עם זה עד לבית המשפט העליון (צילום: AP) (צילום: AP)
בלאר (משמאל) ואמהּ. הן יגיעו עם זה עד לבית המשפט העליון(צילום: AP)

 

תהליך בחירת השמות לילדים באיסלנד הקטנטנה משמעותי אף יותר מאשר במדינות רבות אחרות: כל תושביה רשומים בספר הטלפונים ומסודרים לפי שמותיהם הפרטיים. שמות המשפחה מבוססים על שם שניתן להורה. אפילו נשיא איסלנד, אולפור רנגר גרימסון, מוכר פשוט כאולפור.

 

בלאר מופיעה כ"ילדה" בכל מסמכיה הרשמיים, מה שגרם לשנים של תסכול שבהן היא נאלצת להסביר את כל הסיפור שלה כשהיא מגיעה לבנק, לחדש את הדרכון שלה או לעבור תהליכים ביורוקרטיים אחרים. אמה מקווה שהתביעה תביא לשינוי בעניינה. מדובר בפעם הראשונה שמישהו מאזרחי איסלנד גורר החלטה של ועדת השמות לבית המשפט.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אף שהכללים התרככו בשנים האחרונות, כך שאושר אפילו השם "אלביס" השואב את השראתו משמו של "המלך", כוכב הרוקנרול, שמות כמו קארה, קרולינה, ססיל וכריסטה נפסלו מפני שהאות C אינה חלק מהאלפבית האיסלנדי, הכולל 32 אותיות.

 

"החוק ברור כל-כך במקרים רבים כל-כך, עד שאין ספק אם זה הולך להיות 'כן' או 'לא'", אומרת אגוסטה תורברגסדוטיר, ראש הוועדה המורכבת משלושה אנשים. הוועדה ממונה על-ידי הממשלה ומכהנת ארבע שנים. מקרים אחרים, לדבריה, הם סובייקטיביים יותר. "שם שאדם מסוים עשוי לתפוש כיפהפה, עלול להיתפש על-ידי אדם אחר כמכוער", הסבירה. היא ציינה למשל את השם "סטניה" כשם פסול כיוון שהוא דומה מדי למילה "שטן".

 

איסלנד. בלי C בשם, כי האות לא קיימת באלפבית האיסלנדי (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון) (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)
איסלנד. בלי C בשם, כי האות לא קיימת באלפבית האיסלנדי(צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)

 

הוועדה יכולה גם למנוע מאנשים לשנות את שמותיהם בשלב מאוחר יותר בחיים, ולפסול למשל שמות אמצעיים כמו "זפלין" או X. כשהאמן בירגיר אורן תורודסן ביקש לשנות רשמית את שמו ל-Curver, שם שבו התרגל להשתמש בצורה זו או אחרת מאז גיל 15, היה לו ברור שהוועדה תדחה את הבקשה. "הושפעתי על-ידי פרינס ששינה את שמו ל'האמן שנודע בעבר כפרינס' ומפאף דדי ששינה את שמו ל-P. Diddy ואז ל-Diddy. הגשתי בקשה לוועדה, אבל כמובן קיבלתי את ה'לא' שלו ציפיתי".

 

ביום הולדתו ה-30 הוא קנה מקום בעיתון ופרסם על פני עמוד שלם פרסומת שעליה נכתב: "מ-1 בפברואר 2006, אני משנה את שמי לשם Curver Thoroddsen. אני מבקש מהמדינה, מחבריי ומעמיתיי לכבד את החלטתי. אני יכול להבין סעיף בחוק שנועד להגן על ילדים מקבלת

שמות פוגעניים, אבל מוזר בעיניי שאדם אינו יכול לשנות את שמו לשם שהוא באמת רוצה".

 

האמא אידסדוטיר אומרת כי היא ערוכה ומוכנה להגיע עם התביעה של בתה עד לבית המשפט העליון, אם בית משפט בערכאה נמוכה יותר לא יהפוך את החלטת ועדת השמות ב-25 בינואר. "כל כך הרבה שמות מוזרים אושרו, מה שהופך את זה למתסכל עוד יותר מפני שבלאר הוא שם איסלנדי לחלוטין", היא אומרת. "נראה לי שזו זכות אדם בסיסית לבחור את השם שאתה רוצה לתת לילד שלך, במיוחד אם הוא אינו פוגע בילד שלך בשום אופן. והבת שלי אוהב את השם שלה".


פורסם לראשונה 03/01/2013 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלאר (משמאל) ואמה. הכול בגלל תווית מיידעת זכרית
צילום: AP
מומלצים