שתף קטע נבחר

היועץ המשפטי הכריע: תוגבל פעילות חוות מזור

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, אישר את יוזמתו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, להגביל את פעילות חוות BFC (חוות מזור) להרבות קופים למחקר רפואי בישראל בלבד. בעקבות אישורו של וינשטיין ייאסר בתוך שנתיים ייבוא של קופים לחווה למטרות רבייה וייצוא לחו"ל. השר ארדן: "סחר בבע"ח לרווח כספי הוא דבר פסול". ארגוני בע"ח: "החווה - כתם שחור על החברה הישראלית". חוות מזור: "החלטה קיצונית ואומללה"

סוף לקיומה של חוות מזור? היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אישר לשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, להחמיר את המדיניות הקיימת בכל הנוגע לסחר בחיות בר ולהגביל את פעילות חוות BFC (חוות מזור) לייבא קופים, להרבותם ולייצאם לניסויים בחו"ל.

 

ארדן בירך על החלטת היועץ המשפטי לממשלה ואמר בהודעתו כי "הפסקת הסחר בקופים מחזקת משמעותית את ההגנה על בעלי החיים ושולחת מסר חד וברור – סחר בבעל חיים למטרות רווח כספי הוא דבר פסול".

 

בעקבות מחלוקת בין השר להגנת הסביבה למחלקת הייעוץ המשפטי במשרדו שטענה כי הגבלת פעילות החווה עלולה לפגוע בחופש העיסוק והקניין של הגופים העוסקים בסחר בבעלי חיים, פנה ארדן בשנה שעברה ליועץ המשפטי לממשלה.

 

הוא ביקש כי וינשטיין יבחן אפשרות להחמרת המדיניות להגבלת הסחר בייבוא וייצוא של חיות בר, בדגש על הגבלת פעילותה של חוות BFC (חוות מזור) המרבה ומייצאת קופים לניסויים בישראל ובחו"ל.

 

 (צילום: ד"ר משה בושמיץ, חוות מזור) (צילום: ד
(צילום: ד"ר משה בושמיץ, חוות מזור)

 

ארדן: אין חשש לפגיעה במחקר הרפואי בישראל

השר ארדן טען כי למרות שחוות מזור פועלת מזה שנים תחת היתרים חוקיים וישנו חשש לפגיעה בזכויות חופש העיסוק, אין חשש לפגיעה במוסדות המחקר ובמחקר הרפואי בשראל. "מוסדות המחקר יוכלו לקבל את הקופים ישירות, כפי שנעשה לגבי בעלי חיים אחרים ואף קופים ממינים אחרים, וכי הצריכה המקומית של קופים למחקר הינה בהיקפים נמוכים ביותר, כך שגם במובן זה לא צפויים קשיים בייבוא עצמי למוסדות המחקר".

 

ארדן טען בפני היועץ המשפטי לממשלה לאחר שקיים הליך שימוע בן מספר חודשים בקרב גופי המחקר בישראל, רשות הטבע והגנים, נציגי חוות מזור וכן ארגונים למען בעלי חיים, הוא סבור כי סגירת חוות מזור נובעת מנימוקים "מוסריים, ערכיים וחינוכיים, שעיקרם הפחתת הסבל והפגיעה בחיות הבר".

 

לטענת ארדן, סגירת החווה המשמשת כגורם תיווך עשויה להפחית את היקפי הפעילות וכמות הסחר בקופים, תוך הפחתת השימוש בחיות למטרות רווח כלכלי.

 

"אין זה ראוי שמדינת ישראל תהווה מרכז סחר של קופים המשמש בעיקר מדינות אחרות, וכי היקפי הביקוש המקומי לקופים מחוות מזור נמוכים, ואינם מצדיקים מבחינה מוסרית קיומה של חווה העוסקת בהיקפי סחר כה גדולים למדינות אחרות", כתב ארדן במכתבו בחודש שעבר ליועץ המשפטי וביקש להחמיר את מדיניות המשרד כך שייאסר בתקנות "ייבוא של חיות בר לגורמי תיווך העוסקים בגידול ובייצוא של חיות הבר למדינות אחרות".

 

 (צילום: אירמה צידון) (צילום: אירמה צידון)
(צילום: אירמה צידון)

 

וינשטיין: לאפשר רבייה של קופים למחקר בישראל

ביולי אשתקד פרסם היועמ"ש המלצות להחמרת המדיניות בה קבע כי אין מניעה לארדן לפעול לצמצום משמעותי של היקפי הסחר בחיות הבר בכפוף למגבלות. עם זאת, וינשטיין ציין כי אין הצדקה לקבוע איסור גורף על פעילות של גורמים הסוחרים בחיות בר לפרנסתם

 

בהחלטתו שנשלחה לשר ביום חמישי, כתב וינשטיין כי השר ארדן ערך שימוע "רציני ומקיף" לקראת ההכרעה בנושא. הוא אישר כי ייאסר ייבוא קופים לישראל למטרות רבייה וייצואם לחו"ל, המשך רבייה של הקופים בחווה יתאפשר לניסויים למחקר רפואי בישראל בלבד.

 

וינשטיין התנגד לדרישתו של ארדן להפסיק את רביית הקופים באופן גורף וטען כי הדבר עלול לפגוע בפעילות החווה אם תהיה מעוניינת להמשיך לספק קופים למחקרים בישראל וקבע כי יש "להגמיש ולאפשר לה להוסיף ולהרבות קופים".

 

וינשטיין קבע כי בשנתיים הקרובות אין להגביל היתרי ייצוא של קופים או חיות בר אחרות לניסויים בחו"ל למטרות מחקר רפואי גם ללא הוכחה כי מדובר במחקר המיועד להצלת חיי אדם, כל עוד משלוח החיות עומדים בתנאים הנדרשים על פי דין.

 

הוא קבע כי תקופת המעבר שתיארך כשנתיים "נותנת משקל מספק הן לאינטרסים של מוסדות המחקר בישראל והן לזכות היסוד של חוות מזור ושל גורמי הסחר הנוספים לחופש העיסוק". כמו כן, קבע וינשטיין כי בשיתוף עם כל הגופים הנוגעים בדבר, יש לעגן את המדיניות בתקנות רלוונטיות על פי החוק להגנת חיות הבר וכן לעדכן את הגופים הבינלאומיים האחראים על אמנה לסחר בינ"ל במיני חיות בר וצמחים המצויים בסכנת הכחדה, שנחתמה על ידי מדינת ישראל.

 

ארגוני בע"ח: מברכים ומבטיחים להמשיך במאבק

מעמותת "תנו לחיות לחיות", "מאחורי דלתות המעבדה" ו"האגודה נגד ניסויים בבעלי חיים" נמסר בתגובה לפניית ynet כי הם מברכים על ההחלטה.

 

לדבריהם ההחלטה "מורידה את המסך על אחת מצורות האכזריות הקשות ביותר כלפי בעלי חיים בישראל. חוות מזור מהווה כתם שחור על החברה הישראלית מאז תחילת שנות ה-90. במהלך תקופה זו, היא אחראית לחטיפתם מהטבע, כליאתם, ושליחתם לניסויים אכזריים של אלפי קופים. אנו נמשיך לפעול גם במהלך השנתיים שעד לכניסת ההחלטה לתוקף, על מנת למנוע את הסחר הכלכלי המסואב והאכזרי שמבצעת חוות מזור בקופים".

 

בעמותות הבהירו כי הם ידרשו לשלוח את הקופים שמקורם במאוריציוס ואינם מיועדים למטרות סחר, יועברו לשיקום באופן מיידי.

 

"החלטת השר להגנת הסביבה מעבירה מסר ברור וחד משמעי לכל מי שמתעלל בבעלי חיים לפרנסתו, על פיה הציבור בישראל אינו מוכן עוד לעבור בשתיקה על פרקטיקות אכזריות שקיימות רק מכיוון שקומץ של אנשים מתפרנסים מהן ומבצעים הרחק מהעין הציבורית, תוך התאכזרות שאיננה יודעת גבולות כלפי בעלי החיים. זהו יום שמח לכל מי שההגנה על החלש וחסר הישע הינה צו המצפון עבורו. אנו מקווים שגם פרקטיקות ניצול ודיכוי נוספות ביחס לבעלי החיים בחברה המערבית יסתיימו במהרה וילכו לתהום הנשיה בעקבות חוות מזור, ונמשיך לפעול לשם כך".

 

אנאבל זמיר, נציגת "מאבק הקופים בישראל" בירכה על אישור היועץ המשפטי לממשלה על גיבוי השר ארדן בהחמרת המדיניות, אך ציינה כי "לא נסתר שמאחורי הכותרת המשמחת מסתתרת אמת מטרידה. היועץ התנדב לאפשר לבעלי החווה לסחור בקופים למשך שנתיים מבלי להטיל את חובת ההוכחה שהקופים נשלחים לניסויים מצילי חיים.

 

בכך לא רק שלא תרם להקלה על סבלם אלא אף ביטל את מדיניות השר ארדן שחייב את החווה בסחר רק למטרות מצילות חיים. היועץ המשפטי לממשלה בעצם מאפשר לבעלי החווה ״להיפטר״ מהקופים הרבה לפני שההחמרה תיכנס לתוקף. אני ומובילי המאבק נפעל בכל דרך העומדת לרשותנו כדי למנוע את ההקלה שמאפשר היועץ המשפטי במסווה של החמרת מדיניות.

 

חוות מזור: "החלטה קיצונית שתפגע במחקר הרפואי" 

מחוות BFC (חוות מזור) נמסר בתגובה לפניית ynet כי "השר ארדן מונע על ידי קומץ זעיר של פעילים קיצוניים נגד ניסויים בבעלי חיים וקיבל החלטה פופוליסטית המהווה מחטף חפוז ערב בחירות. ההחלטה הקיצונית של ארדן מחזירה אותנו לעידן החושך והופכת את ישראל למדינה היחידה בעולם האוסרת על יצוא בע"ח למחקר רפואי. מה שטוב לארה"ב, מערב אירופה ולכל מדינה מתוקנת אינו טוב לארדן", כך נמסר ממשרדו של עו"ד רוברט פישמן, המייצג את בעלי החווה.

 

"ההחלטה האומללה תפגע קשות בקהילת המחקר בישראל ובמוסדות להשכלה גבוהה המתנגדים לה נחרצות וכך גם משרד הבריאות (לשכת המדען הראשי) וכן תפגע ביבוא לישראל של בע"ח למחקר ותשבש מחקרים חיוניים. ארדן פועל בניגוד לטובתם של מיליוני חולים במחלות קשות בישראל ובעולם אשר ניצלו ואיכות חייהם השתפרה עקב מחקרים שבוצעו על קופים מהחווה".

 

נציגי החווה הדגישו בתגובתם כי בעולם נעשה שימוש בקופים לפיתוח מכשירי הדמיית CT, פיתוח תרופות מצילות חיים ובהן טיפול במחלות טרשת נפוצה, פרקינסון, איידס, פיתוח שיטות סיוע להשתלת מח עצם ומיזעור נזקים בניתוחי מוח, וכן בפיתוח תרכיבים לטיפול בשפעת העופות.

 

"השר ארדן מונע משיקולים פסולים והוא פועל בניגוד לחוות דעת מקצועיות של משרדו ושל העוסקים בתחום, ובניגוד לעמדות אגודות המונות מאות אלפי חולים בישראל. ההחלטה סותרת עקרונות יסוד בשיטת המשפט בישראל ופוגעת בזכויות החווה בהתאם לחוק יסוד חופש העיסוק והזכות לקניין בהתאם לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. ההחלטה פורסמה בתקשורת אולם לא הועברה לחווה. היועמ"ש חיווה דעתו באופן חד צדדי, ללא בסיס עובדתי ראוי וסרב להיפגש עם נציגי החווה למרות שהתחייב לעשות כן".


פורסם לראשונה 05/01/2013 19:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר משה בושמיץ, חוות מזור
יוגבל ייבוא, רבייה וייצוא קופים לניסויים בחו"ל החל מ-2015
צילום: ד"ר משה בושמיץ, חוות מזור
צילום: אירמה צידון
פעילים נגד פעילות חוות מזור
צילום: אירמה צידון
מתנגד לסחר בבעלי חיים למטרות רווח. גלעד ארדן
צילום: בני דויטש
זכות חופש העיסוק מול הגנה על חיות הבר. יהודה וינשטיין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים