שתף קטע נבחר

צילום: עטא עוויסאת, דנה קופל, ירון ברנר

ברק ואשכנזי: התמונה ששווה 1,000 מילים ארסיות

צילום ובו נראה אשכנזי מנומנם הצית מהומת אלוהים בין הלשכות. הכבוד על "עופרת יצוקה", ההודעה לעיתונות שהכפישה את דובר צה"ל, עיכוב איוש הבכירים והמינויים מאחורי הגב - הסיפור המלא של השבר בצמרת, לפי דו"ח המבקר

תמונה אחת. זה כל מה שצריך כדי להמחיש את עומק התיעוב והיחסים העכורים ששררו בין שר הביטחון אהוד ברק לבין הרמטכ"ל גבי אשכנזי ואנשיהם. מבקר המדינה כתב בדו"ח שהתפרסם היום (א') בנוגע למסמך הרפז גם על תקרית שבה פרסם משרד הביטחון בספטמבר 2009 תמונה לא מחמיאה של הרמטכ"ל דאז במהלך תרגיל בצפון. הפרסום הוביל לריב מכוער בין דובר צה"ל, תת-אלוף (מיל') אבי בניהו לבין יועץ התקשורת של שר הביטחון, ברק סרי.

 

אנשי אשכנזי אספו מידע על ברק, לא היה פוטש / עיקרי הדו"ח

 

סרי אישר לפרסם בעיתונות תמונה של צלם של משרד הביטחון, ובה נראים השר ברק ומפקד פיקוד הצפון, האלוף גדי אייזנקוט, משוחחים ביניהם ואילו הרמטכ"ל נשען על דלת ומביט בנקודה כלשהי בחדר. בפגישה עם נציגי משרד מבקר המדינה אמר בניהו כי הרמטכ"ל נראה בתמונה "מנמנם ולא מתעניין בשיחה", ובעקבות כך הוא נזף בסרי ואמר לו "שתמונה כזאת לא מפרסמים". לדבריו, בין השניים התחוללה "מהומת אלוהים".

 

אשכנזי, ברק ואייזנקוט בתמונה שגרמה לפיצוץ נוסף (צילום: משרד הביטחון) (צילום: משרד הביטחון)
אשכנזי, ברק ואייזנקוט בתמונה שגרמה לפיצוץ נוסף(צילום: משרד הביטחון)

 

 (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן) (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן)
(צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן)

 

בניהו אמר למבקר כי היה נהוג שיחידת דובר צה"ל מצלמת ומפרסמת את התמונות. "בתרגיל שיוני קורן (ראש מטהו של ברק) כבר היה ברקע, יום אחד אני רואה דבר חדש. שר הביטחון מגיע לתרגיל עם צלם שלו. זה לא היה אף פעם", הוא טען.

 "אני הייתי דובר שר הביטחון בתרגילים ובדברים כאלה. יש צלם של דובר צה"ל שמוציא תמונות. הוא החליט שהוא בא עם צלם שלו. למה? ככה. הוא גם בא וגם הוציא תמונה בלי לשאול אותי. צריך לתאם".

 

דובר צה"ל לשעבר אמר כי בשביל שלום בית הוא התקשר לביתו של השר ברק. "אמרתי לו: תשמע, יש תמונה והיא לא טובה ליחסים בינך לבין גבי אשכנזי. אני יודע שזה לא אתה, אני יודע... מישהו שם אצלך הוציא תמונה בלי לשים לב. אני, כדובר צה"ל, בחיים... כשאני מוציא תמונה, אני לא מוציא תמונה של גבי... לא אתן תמונה שלך עם עיניים סגורות, לא מרוכז, אתה חייב להנחות את האנשים שלך".

 

בהמשך הסביר בניהו מדוע פנה ישר לשר. "למה אני מדבר אליך? כי יש לך אנשים חדשים עכשיו. הוא אמר לי 'דבר עם שלום קיטל (אז יועצו) וסגור את זה'. בסוף הסתבר שזה לא קיטל".

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

סרי אמר למבקר שכשאישר את התמונה לפרסום הוא היה רק כמה ימים בתפקידו, עשה זאת טלפונית ואפילו לא ראה אותה. סרי טען כי לא שיער בנפשו שהדבר יחולל כזו מהומה. לדבריו, אפילו אשכנזי, כשהגיע ללשכת השר, דחף לידיו של סרי את העיתון שבו הופיעה התמונה ואמר לו "שתהיה גם לך שנה טובה וחג שמח".

 

משרד המבקר מצא באתר דובר צה"ל כי אחת התמונות שפורסמה בסיקור אותו תרגיל דומה לתמונה האמורה, שהיא נושא המריבה. בתמונה נראים השר ברק ומפקד פיקוד הצפון משוחחים ביניהם ולצדם הרמטכ"ל אשכנזי עם הראש אל הקרקע ועיניו עצומות.

 

אשכנזי, אייזנקוט וברק (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אשכנזי, אייזנקוט וברק(צילום: דובר צה"ל)

 

תגובתו של בניהו לפרסום באתר דו"צ הייתה: "אני לא מכיר. מה יצא? אני לא זוכר מה יצא... מעולם לא אישרתי תמונות לאתר צה"ל. אף פעם לא עסקתי באיזו תמונה... אתה יודע מה? אז לגנותם של פקודיי שאישרו את התמונה, זו תמונה לא טובה". בהתייחסותו לטיוטת הדו"ח אמר בניהו כי לא היה ראוי לפרסם את התמונה, וכך הוא היה נוהג גם אם היו "מוחלפים בתמונה הרמטכ"ל והשר".

 

שרשרת מכוערת

המבקר כתב כי ממקרה זה עולה כי גם מערכת היחסים בין יועץ התקשורת של השר ברק וראש המטה שלו לבין דובר צה"ל דאז הייתה גרועה ביותר, רוויית מתחים ורגשות שליליים, והגיעה עד כדי כך שהראשונים והאחרון לא דיברו ביניהם. ה"אפיזודה השולית", כהגדרתו, צברה חשיבות מופרזת ופרשנות מוגזמת, כשהיא למעשה בגדר "רוב מהומה על לא מאומה".

 

זו הייתה רק חוליה אחת בשרשרת מכוערת של סכסוך בצמרת. איך זה בדיוק התנהל? במשרד המבקר מחלקים זאת לשלוש תקופות:

 

בתקופה הראשונה, מסוף 2008 ועד ינואר 2010:

- לא מונה מחליף במשך שנה למתאם פעולות הממשלה בשטחים.

- נוצרה מחלוקת בעניין מינויו של האלוף יואב גלנט לתפקיד סגן הרמטכ"ל.

- התחלפו יועץ התקשורת של השר ברק וראש המטה שלו.

 

בתקופה השנייה, בין פברואר ליולי 2010:

- אשכנזי הפנה את הרפז לעוזר שלו, אל"מ ארז וינר, ובכך החל הקשר בין השניים.

- בפברואר נוצר משבר חריף בעקבות פרסום ידיעה בנוגע לשנת כהונה חמישית של הרמטכ"ל ותגובת השר ברק לידיעה ("מבית מדרשו של בניהו").

- חודשיים לאחר מכן הודיע ברק כי אשכנזי לא ימשיך לשנה חמישית ובאותו חודש מונה מבקר חדש למערכת הביטחון.

- בתחילת מאי הביא הרפז את המסמך המזויף ללשכת הרמטכ"ל.

- מאמצע שנת 2010 הפסיק ברק לאשר את מינויי הקצונה הבכירה בצה"ל.

 

בתקופה השלישית, מאוגוסט 2010 ועד לסיום תפקידו של אשכנזי בפברואר 2011:

-בתחילתה החל השר ברק לראיין מועמדים לתפקיד הרמטכ"ל ה-20.

- ב-6 באוגוסט פורסם מסמך הרפז בערוץ 2.

- בתחילת ספטמבר מינתה הממשלה את גלנט לרמטכ"ל.

- באוקטובר מונה האלוף יאיר נוה לסגן הרמטכ"ל, מבלי שאשכנזי ידע על כך.

- בינואר 2011 הודיעה לשכת ברק על מינוי דובר צה"ל, שוב מאחורי גבו של אשכנזי.

- בתחילת החודש שלאחר מכן ביטלה הממשלה את מינוי גלנט והשר ברק התבטא בתקשורת נגד אשכנזי. בזמן זה הגיעה מערכת היחסים בין ברק לאשכנזי לשבר של אי אמון.

 

מי פה מר ביטחון?

אשכנזי אמר למבקר כי מבצע עופרת יצוקה בחורף 2009 מהווה ציון דרך ביחס השר אליו. לדבריו, הועלו טענות על-ידי מקורבי שר הביטחון לפיהן אשכנזי נהנה מכל הקרדיט הציבורי על חשבון שר הביטחון, שרואה עצמו "מר ביטחון". וינר הפנה אצבע מאשימה כלפי ראש המטה של ברק וטען ש"יוני קורן הודה בפני כל דיכפין כי הפופולריות של הרמטכ"ל מפריעה לשר הביטחון למצב את עצמו כ'מר ביטחון' ולכן יש להילחם ברמטכ"ל".

 

מנגד, קורן הזכיר מקרה שבו סירבה לשכת הרמטכ"ל לשלוח קצין לתת סקירה ביטחונית. "שר הביטחון נותן החלטה והם פשוט מצפצפים עליה", הוא אמר. קורן הסביר כי זעם על וינר ואמר שיינזק, כיוון שזה שיקר כשהכחיש כי בקשה קודמת בנושא, של עוזר המזכיר הצבאי של שר הביטחון, נענתה בשלילה. עוד לטענת קורן, הדברים נאמרו נוכח הצטברותם של מקרים שבהם הערימה לשכת הרמטכ"ל דאז קשיים על לשכת השר ברק, לאחר "שסירבו למלא את הנחיות שר הביטחון ולקבל את מרותו".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

המבקר כתב כי מערכת היחסים העכורה שבין קורן לוינר הגבירה והעצימה את המתחים והחשדנות בין הלשכות, והיא הושפעה מהם והקשתה על שיפור היחסים בין ברק לאשכנזי. וינר וקורן לא שוחחו ביניהם מאז ינואר 2010, דבר שהוסיף למתיחות הקיימת. שניים נוספים שלא תקשרו היו הממונים על התקשורת, בניהו מצד אשכנזי וברק סרי מצד ברק. "חשדנות, אי אמון ואף איבה", הוגדרו היחסים.

 

בניהו טען שעם כניסתו של קורן לתפקיד הוא אמר לו "נגמרו הימים שלך, אתה לא קובע". קורן ציין כי "לעתים ניסו אשכנזי ומקורביו לבצע 'מהלכים טקטיים' במטרה לגרום לכך שברק ואנשי לשכתו יוצגו באופן שלילי בתקשורת. פעילות זו נגד השר ולשכתו התבצעה באופן יזום ומכוון על ידי אשכנזי ואנשיו, ובראשם דובר צה"ל לשעבר". קורן הוסיף כי מקריאת הדברים בטיוטה "לא ניתן לחמוק מן הרושם, כי מינויי לתפקיד רמ"ט שר הביטחון היה לצנינים בעיני הרמטכ"ל לשעבר ואנשי לשכתו עוד בטרם כניסתי לתפקיד".

 

בניהו: השפלתם אותי

המבקר גם נגע בעיכוב מינוי מתאם פעולות בשטחים וההתנגדות של אשכנזי למינוי גלנט לסגנו. ברק התייחס לנושא זה ואמר: "בכל שיחה אשכנזי העצים בהדרגה את נימוקיו נגד מינוי גלנט. בסוף הוא טען שאין לו אמון בגלנט, הוא לא יכול לעבוד איתו וכפיית המינוי שלו על אשכנזי תהווה השפלה שלו בפומבי. הבנתי שהוא אפילו מוכן להתפטר אם אכפה עליו את המינוי". בסופו של דבר מונה לתפקיד בני גנץ. אשכנזי אמר: "אני חושב שמותר לי, בהנחה שזה סגן שלישי, לתת עדיפות למי שאני חושב שהוא מחויב המציאות, והוא (ברק) לא פסל את זה".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

האירוע שהצית למעשה את העימות הפומבי בין השר ברק ואשכנזי ועוזריהם היה פרסום הידיעה לפיה קיימת הערכה שברק יעריך את משך כהונתו של אשכנזי בשנה חמישית בשל המצב הביטחוני הרגיש. כמה דקות לאחר מכן התקשר סרי לעיתונאים ואמר שלא היה ולא נברא ומדובר בידיעה שיוצרה על-ידי דובר צה"ל בניהו.

  

בניהו אמר כי מדובר בהאשמה "חסרת תקדים" ושהיא גרמה לו "השפלה רבה". קורן הודה בשיחה עם מבקר המדינה כי "היום יודעים שזה לא היה דובר צה"ל" וכי מאז פרסום הידיעה והתגובה עליה היה "עליהום תקשורתי" עליו ועל ברק.

 

מבקר המדינה העיר כי הודעת השר ברק החריפה את המתח שהיה קיים בין שני האישים. סערה זו הייתה נמנעת, לדברי המבקר, לו השר ברק היה נמנע מלכלול גם האשמה שגויה כלפי קצין בכיר בצה"ל. לדעת המבקר, היה על ברק, כדרג המדיני הממונה, להימנע מלתקוף פומבית קצין ולאחר מעשה היה עליו למצוא את הדרך לתקן את המעוות ולסיים את הפרשה.

 

האמינו באמונה שלמה בקונספירציה

היחסים הוחרפו עוד יותר עם הודעת ברק שכהונת אשכנזי לא תוארך. המבקר קבע כי אמנם שר הביטחון לא חרג מסמכותו, אך ספק אם היה צורך בהודעה שכזאת כעשרה חודשים קודם לסיום כהונת אשכנזי. על הדברים הקשים שאמר ברק על אשכנזי עם ביטול מינוי גלנט לרמטכ"ל ("עניינים אתיים, נורמטיביים ומקצועיים"), כתב המבקר כי מצופה מהשר לברר את העניין.

 

ברק ואשכנזי. שאלת השנה הנוספת חוללה מהומה (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ברק ואשכנזי. שאלת השנה הנוספת חוללה מהומה(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

המבקר הוסיף כי גם לתהליך בחירת הרמטכ"ל ה-20, חצי שנה לפני סיום כהונתו של אשכנזי, הייתה השפעה מכרעת על החרפת היחסים. בתקופה הזו הקפיא ברק מינוי של קצינים בדרגת אלוף-משנה ותת-אלוף, שקיבלו תפקידים אחרים בשנת 2011. המבקר כתב כי ברק נקט בצעד חריג ולא שגרתי בכך שבאופן גורף לא אישר את המינויים.

 

לסיכום הפרק כתב המבקר כי "הטענות ההדדיות בדבר קיומה של תוכנית פעולה נטענו על ידי שני הצדדים, בעיקר על בסיס מידע חלקי, שמועות והערכות, אך ללא בסיס עובדתי מוצק. שני הצדדים מאמינים באמונה שלמה בקיומה של תוכנית כוללת שכזו, עד כדי סכנה של עיוות מציאות והעצמת אירועים, לרבות שוליים, מעבר לממדים האמיתיים שלהם".

 

המקור וההקלטה

עוד בדו"ח מביא המבקר אירוע חדש, שלא הופיע בטיוטה הראשונה, ולפיו ניסה דובר מפלגת העבודה לשעבר, דני בורוביץ', לאסוף מידע נגד בניהו. בורוביץ' אמר בפגישותיו עם נציגי המבקר: "סרי וקורן ידעו שהייתי עם המקור וגם עדכנתי את יוני טלפונית ואחר כך בעל פה על הפגישה עם המקור". למחרת הוא נפגש בכנסת עם סרי, הראה לו את תמצית ההקלטה ובתגובה הביע יועץ התקשורת של ברק שביעות רצון, ואמר כי "אנחנו נפגע בתא"ל בניהו באמצעות המידע". לדבריו, הציע לו היועץ להיפגש עם עיתונאי מסוים.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

המבקר כתב כי בין גרסאותיהם של בורוביץ' מצד אחד וסרי וקורן מצד שני קיימות סתירות מהותיות בכל הנוגע לייזום הקלטתו של בורוביץ את המקור. עם זאת, עלה כי הדובר לשעבר של העבודה פנה מיוזמתו לקורן עם מידע מכפיש בנוגע לבניהו ולאחר מכן הציג מידע לקורן ולסרי במספר הזדמנויות. למרות הרגישות,

 סרי וקורן לא העבירו את המידע לגורמי הבירור המתאימים, בין אם המשפטיים או הפיקודיים, לשם טיפול בעניין וסרי אף תיווך תחת זאת בין בורוביץ לעיתונאי.

 

המבקר העיר כי התנהגותם בעניין זה של סרי וקורן כעובדי ציבור בדרג גבוה בלשכת שר הביטחון הייתה בלתי ראויה וכי לא היה מקום לתת יד לאיסוף מידע על קצין בכיר בצה"ל. היה על השניים ליזום העברת מידע לגורמי הבירור המתאימים. ברק עצמו לא היה מעורב באירוע זה. המבקר הוסיף כי אין ביסוס כלשהו לטענות שהושמעו נגד בניהו ושכל המידע שמסר בורוביץ' למבקר הועבר ליועץ המשפטי לממשלה. ופרקליטות המדינה העבירה את הנושא לבחינת המשטרה. ההחלטה בעניין פתיחת חקירה פלילית טרם התקבלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי וברק בסיור בצפון
צילום: משרד הביטחון
בניהו. "תמונה כזו לא מפרסמים"
צילום: ירון ברנר
סרי. "שנה טובה וחג שמח"
צילום: יובל חן "ידיעות אחרונות"
מומלצים