שתף קטע נבחר

5 מיתוסים על המבחן הפסיכומטרי. לגזור ולשמור

האם כדאי להיבחן בתיכון כי החומר עוד "טרי" בראש, כמה בחינות כדאי לעשות כדי לקבל את הציון הכי גבוה, האם במועד פברואר תקבלו את שאלון הבחינה הקל ביותר, ומה קרה למילים המוזרות שלמדנו בעל פה עד הרגע האחרון?

סביב הבחינה הפסיכומטרית (אחד משני הקריטריונים המרכזיים לקבלה לאוניברסיטאות ולחלק מהמכללות בארץ) נבנו במהלך השנים עשרות מיתוסים; החל מהעיתוי היעיל ביותר להיבחן (לפני או אחרי הצבא), דרך משך הזמן שבאמת נדרש "לשבת" וללמוד, ועד לשאלה האם הבחינה עצמה הופכת להיות קשה יותר ויותר עם השנים.

 

 

הבחינה הפסיכומטרית נערכת על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה, כשבכל שנה יש חמישה מועדי פסיכומטרי בחודשים אוקטובר, דצמבר, פברואר, אפריל ויולי. הבחינה כוללת שמונה פרקים וכל נבחן מקבל שלושה ציונים: חשיבה כמותית (החלק הריאלי), חשיבה מילולית (החלק ההומני) ואנגלית. השנה חל שינוי במבנה הבחינה ונוסף חלק נוסף בהבעה עברית, בנוסף לכלל שאלות ברירת המחדל (השאלון האמריקאי).

 

והנה עוד כמה נתונים מעניינים: לפי נתוני הלמ"ס והמרכז הארצי לבחינות והערכה, בשנת 2011 ניגשו לבחינה הפסיכומטרית 72,772 נבחנים, כשני שליש מהם נבחנו בשפה העברית. נתון זה מעניין במיוחד, שכן על פי ההערכות רק כ-80 אלף מתעניינים ברישום לשלל המוסדות האקדמיים. 60% מכלל הנבחנים מקבלים ציון 500 ומעלה (מתוך 800 האפשרי) ורק כ-3,900 מגיעים להישגים מרשימים של 700 ומעלה.

 

לכן על מנת לעשות סדר אחת ולתמיד בחרושת השמועות, הנה מספר מיתוסים שדבקו בבחינה הפסיכמוטרית לאורך השנים - והנתונים האמיתיים שעומדים מאחוריהם.

 

- הזמן המומלץ ביותר להיבחן הוא בתקופת התיכון כי החומר עוד "טרי" בראש

 

למעשה, לפי הנתונים של המרכז הארצי לבחינות והערכה, ממוצע הציונים של הניגשים לבחינה שגילם עד 18 שנים נמוך בצורה משמעותית יחסית לציון הממוצע של בני כלל הגילים. לדוגמה, בשנת 2011 הציון הממוצע של הניגשים עד גיל 18 היה 510, ואילו הציון הממוצע של בני כלל הגילים היה 534. סטטיסטית, טווח הגילים בהם ממוצע הציון הפסיכומטרי הוא הגבוה ביותר הוא בין 22 ל-25 שנים, אז ממוצע הציון הוא 573.

 

- שאלות הבחינה הקל ביותר ניתן דווקא במועד פברואר

 

"קל להבין כיצד נוצר המיתוס הזה", מסביר עידן חיים-כהן, המנהל הפדגוגי של מכון הפסיכומטרי smart!, "שכן ממוצע הציונים של בחינת מועד פברואר הוא הגבוה ביותר מבין כל ממוצעי הציונים של הבחינות במהלך השנה.

 

"עם זאת, אין זה נובע מכך שהבחינה במועד זה היא קלה במיוחד, למעשה, הבחינה של מועד פברואר נבדקה בפרקי פיילוט במהלך מועדים שונים בשנים הקודמות, ונמצא שרמת הקושי שלה זהה לרמת הקושי של הבחינות במועדים האחרים. יש להניח שהסיבה לכך שממוצע הציונים של מועד זה גבוה במיוחד נובע מסינון טבעי של נבחנים למועד זה, כלומר, מסיבה כלשהי, נבחנים בעלי יכולות לימודיות טובות מנתבים את עצמם להיבחן במועד זה.

 

- הבחינה הפכה להיות קשה או קלה יותר עם השנים

 

"לפי בדיקות שערך המרכז הארצי לבחינות והערכה", מוסיף חיים-כהן, "קיים מתאם גבוה בין הציונים שקיבלו נבחנים בנוסח הישן של הבחינה הפסיכומטרית (בלי החיבור-א"ב) ובין הציונים שקיבלו נבחנים בנוסח החדש של הבחינה הפסיכומטרית (עם החיבור-א"ב). משמע, סביר להניח שנבחן שקיבל ציון מסוים בבחינה בנוסחה הישן, יקבל ציון דומה בבחינה בנוסחה החדש. אני יכול לומר בוודאות ששינוי מבנה הבחינה לא משפיע על הציונים שמקבלים הנבחנים בה".

 

  • יש להמשיך ולשנן אוצר המילים בעברית בהיקפים רחבים כהכנה לקראת הבחינה

 

חיים-כהן: "החלק העוסק בבדיקה ישירה של אוצר מילים הוסר מהבחינה הפסיכומטרית, כך ששינון מילים וביטויים שאינם שגורים בשימוש יומיומי מתוך רשימה אינסופית הוא נחלת העבר. אולם, המרכז הארצי לבחינות הערכה עדיין משלב מילים וביטויים מיוחדים בפרק המילולי במסגרת שאלות האנלוגיות, אך מדובר על היקף מצומצם יחסית. לכן, לא צריך להגזים מהבחינה הזאת".

 

- ככל שעושים יותר בחינות, כך הציון הפסיכומטרי אותו תקבלו יהיה גבוה יותר

 

"מיתוס זה נכון באופן חלקי", מסכם חיים-כהן. "לפי נתוני המרכז הארצי לבחינות והערכה משנת 2011, ממוצע הציונים לניגשים בפעם הראשונה הוא 526, בפעם השנייה 546, בפעם השלישית 549, בפעם הרביעית 550, בפעם החמישית 553 ובפעם השישית ומעלה 573.

 

"ניתן לראות שיש שיפור מסוים לניגשים בפעם השנייה (תוספת של כ-20 נקודות-א"ב), אך משם ואילך, השיפורים הם מינוריים למדי. בסופו של דבר צריך ללמוד כמו שצריך ולא להקשיב למיתוסים ולשמועות". רשמנו לפנינו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים