שתף קטע נבחר

אובמה הולך לקרב: בחר בצ'אק הייגל לשר ההגנה

נשיא ארה"ב החליט ללכת ראש בראש עם הסנאט: הערב הכריז כי מועמדו לראש הפנטגון הוא צ'אק הייגל, מי שמתח ביקורת נוקבת על ישראל והתנגד לסנקציות על איראן. בסנאט צפוי המינוי להיתקל בקשיים, כשאפילו סנאטורים דמוקרטים מתנגדים לו

למרות הכול - צ'אק הייגל. נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הכריז הערב (יום ב') במסיבת עיתונאים בבית הלבן כי מועמדו לתפקיד שר ההגנה החדש הוא צ'אק הייגל, אותו מועמד שנוי במחלוקת שבשבועות האחרונים קמה ביקורת רבה עליו בקונגרס בשל התבטאויות שהשמיע בעבר נגד ישראל, התנגדותו לסנקציות נוקשות יותר על איראן וההצהרות שלו נגד מינוי שגריר הומוסקסואל בלוקסמבורג בשנות ה-90'. אובמה גם הכריז כצפוי על מינוי ג'ון ברנן לראש ה-CIA החדש. ynet העביר שידור חי מההכרזה בוושינגטון.

 

אובמה, עם הייגל משמאל, מכריז על המינוי הערב ()
אובמה, עם הייגל משמאל, מכריז על המינוי הערב

 

עוד חדשות מהעולם :

 

במסיבת העיתונאים הערב אמר אובמה כי הייגל "יהיה שר ההגנה הראשון שהשתתף במלחמת וייטנאם כחייל. הוא אחד משרי ההגנה היחידים שנושאים צלקות מהקרב". במה שעשוי להשתמע כתשובה לביקורת על דברי הייגל בנוגע לישראל, הוסיף אובמה כי "הייגל מכיר בכך שארה"ב הכי חזקה כשהיא עומדת לצד בנות בריתה". אובמה קרא לסנאט לאשר את מינוי הייגל וברנן במהירות, ואמר כי הייגל מייצג מסורת דו-מפלגתית שצריך עוד ממנה בוושינגטון. הנשיא האמריקני כינה את הייגל "המנהיג שכוחותינו ראויים לו".

 

בהצהרה קצרה שמסר אחרי ההכרזה הודה הייגל לאובמה "על ההזדמנות הזו לשרת שוב את המדינה, במיוחד את הגברים והנשים במדים... האנשים האלה שנותנים כל כך הרבה למדינה מדי יום".

 

הייגל, בן 66, הוא סנאטור לשעבר מנברסקה וגיבור מלחמת וייטנאם. במשך 12 שנה הוא היה סנאטור רפובליקני, אולם בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2008 הוא הביע תמיכה דווקא באובמה הדמוקרטי על חשבון ג'ון מקיין, עמיתו ל"קליקה" של יוצאי מלחמת וייטנאם בסנאט. מאז שהתפרסם רצונו של אובמה למנות את הייגל לשר ההגנה לפני כמה שבועות, החלו סנאטורים להטיח בהייגל האשמות קשות, והבהירו כי המינוי - שחייב לקבל את אישור הסנאט - ייתקל בקשיים, בין השאר בשל מה שהצטייר בעיניהם כעוינות מסוימת מצדו כלפי ישראל.

 

הייגל מתלווה לאובמה. ההתנגדות למלחמה בעיראק חיברה ביניהם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הייגל מתלווה לאובמה. ההתנגדות למלחמה בעיראק חיברה ביניהם(צילום: רויטרס)
 

בזו אחר זו החלו לצוף התבטאויות שנויות במחלוקת של הייגל מהעבר. ב-2006 הוא כינה את התקפות ישראל בלבנון "הרס שיטתי של ידידי ארה"ב, המדינה והעם הלבנוניים". שלוש שנים אחר-כך חתם על הצהרה המפצירה באובמה לעודד ממשלת אחדות בין פתח לחמאס, וב-2007 הוא גם הצביע נגד הכנסת משמרות המהפכה האיראניות לרשימת הטרור. בהמשך סירב לומר שארה"ב חייבת להשתמש בכוח אם איראן תסרב לוותר על תוכנית הגרעין שלה, והיה בין התומכים בהמשך המשא ומתן עם איראן על תוכנית הגרעין.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

התבטאות אחרת של הייגל שהקימה עליו זעם הייתה זו שבה הביע התנגדות למינויו של ג'יימס הורמל, הומוסקסואל מוצהר, לשגריר ארה"ב בלוקסמבורג ב-1998, בתקופת ממשלו של ביל קלינטון. מאז הוא התנצל על דבריו, אולם הרושם שהותיר ממשיך לפגוע בו גם עתה. הייגל הפך במהלך השנים למתנגד החריף ביותר של המלחמה האמריקנית בעיראק, אף שהצביע בעד היציאה למלחמה הזו, ועל רקע התנגדותו זו נוצר הקשר בין הייגל לאובמה.

 

דיווחים: גם דמוקרטים רבים מתנגדים

לפיכך, הכרזתו של אובמה על בחירתו בהייגל לשר ההגנה היא סיכון מסוים, משום שהנשיא האמריקני יודע כי יש אפשרות סבירה שהסנאט יסכל את המינוי. רשת ABC דיווחה הערב כי לאובמה אין כרגע בסנאט די סנאטורים דמוקרטים שיתמכו במינוי ויקלו את אישורו, ו-NBC דיווחה שלפחות עשרה סנאטורים דמוקרטים מתנגדים למינוי הייגל.

 

גם ביומיים האחרונים המשיכו סנאטורים להתבטא נגד מינויו של הייגל. כמה סנאטורים, בהם היהודים צ'רלס שומר, בן קרדין וכנראה גם פרנק לאוטנברג, יצביעו נגד המינוי, ואליהם עשוי להצטרף היהודי ברני פרנק, שייתכן כי יחליף בקרוב בסנאט את הסנאטור ג'ון קרי, שיתמנה למזכיר המדינה.

 

הקונגרס האמריקני. קשיים צפויים בסנאט (צילום: AP) (צילום: AP)
הקונגרס האמריקני. קשיים צפויים בסנאט(צילום: AP)

 

לצד התנגדות גדולה מצד הימין למינוי הייגל וחששות של סנאטורים תומכי ישראל, פוליטיקאים ודיפלומטים אחרים פועלים לקדם את מינוי הייגל. בשבועות האחרונים חתמו על מכתב תמיכה בו כמה שגרירים אמריקנים לשעבר בישראל. דיוויד אקסלרוד, יהודי וידיד ישראל שהיה אדריכל הקמפיין של אובמה לנשיאות ואינו מכהן כעת בתפקיד רשמי בבית הלבן, כתב בטוויטר: "התומכים של ישראל, שאני אחד מהם, יעשו שגיאה עצומה אם יתייחסו להייגל כאל עוין. אין לזה שום הוכחה במציאות".

 

הבית הלבן: דברי הייגל לא הובנו

גורמים בבית הלבן אמרו כי עמדותיו של הייגל בנוגע לישראל ולאיראן לא הובנו כראוי, וכראיה לכך הם מציינים את הצבעותיו של הייגל בעד הסיוע הביטחוני לישראל, הנאמד במיליארדי דולרים, ובעד סנקציות על איראן כשהן מוטלות על-ידי מדינות רבות ולא על-ידי ארה"ב לבדה.

 

עם ההכרזה על מינוי הייגל אובמה השלים למעשה מבחינתו את הרכבת הכוורת של ממשלו החדש: הוא כבר הכריז על ג'ון קרי כמזכיר

המדינה הבא במקום הילרי קלינטון שביקשה לפרוש, ומינויו של קרי צפוי לעבור בקלות בסנאט. בנוסף צפוי אובמה לבחור ביועצו הבכיר לענייני המלחמה בטרור, ג'ון ברנן בן ה-57, לתפקיד ראש ה-CIA החדש. לברנן יש ותק של 25 שנות שירות בסוכנות הביון האמריקנית, והוא היה מעורב בתכנון המבצע שבו חוסל מנהיג אל-קאעידה, אוסמה בן-לאדן.

 

בפני הייגל יעמדו בתקופת כהונתו כשר ההגנה משימות מורכבות. משרדו ייאלץ להתמודד עם קיצוץ עמוק בתקציב, והוא יופקד על נסיגת כוחות צבא ארה"ב מאפגניסטן, שאמורה להסתיים בשנת 2014.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צ'אק הייגל. גם התבטאות שנויה במחלוקת נגד הומואים
צילום: AP
אובמה. בבית הלבן מתעקשים: "הייגל לא הובן"
צילום: MCT
מומלצים