מה תכלית הגויים בעולם? ולמה שירצו להתגייר?
שאלה:
מה תכלית הגויים בעולם? ולמה שגוי ירצה להתגייר? (אלמוג, נתניה)
תשובה:
אלמוג שלום,
תכלית המין האנושי נזכרה בתיאור בריאת העולם, ושם נאמר לאדם הראשון: "וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם: וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ וְכִבְשֻׁהָ וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבְכָל חַיָּה הָרֹמֶשֶׂת עַל הָאָרֶץ" (בראשית פרק א, כז-כח).
כלומר, ייעודו של העולם הוא לחיות בעולם כאדם, להיות אחראי על המציאות הארצית (החיות העופות והצומח), וכדי שהדבר יתקיים ניתנו לו מצוות והדרכות מוסריות, המתומצתות בשבע מצוות בני נח.
לשם מה צריך הקב"ה אנשים ועולם? זו שאלה מורכבת שהמקובלים עוסקים בה. אנו מתייחסים רק לתפקידו של האדם אחרי שנוצר, ואחרי שהוא קיים בעולם נברא. קיום העולם, כאמור, בצדק וביושר, אינו דורש מצד בני האדם קיום כל המצוות שעם ישראל הצטווה בהם. גוי שחי לפי עקרונות אלו, אף מובטח בגמול בעולם הבא, כדברי הרמב"ם:
"כל המקבל שבע מצות ונזהר לעשותן הרי זה מחסידי אומות העולם, ויש לו חלק לעולם הבא" (רמב"ם הלכות מלכים פרק ח), ואינו צריך להתגייר.
כך אנו גם מוצאים בהיסטוריה היהודית, שרבנים ייעצו לגויים שביקשו להתגייר, שישארו במצבם, ולא יתגיירו, כדי לבטא הוראה זו. גם היום ישנה תופעה גדלה והולכת של גויים בעולם, בעיקר בארצות הברית, המעוניינים לחיות כבני נח על פי התורה. הם פנו לרבנות הראשית בישראל, אשר מינתה רבנים לעזור להם בכך, ולנסח להם ספר הלכות והדרכות, כיצד לחיות לפי התורה. ראה, למשל, כאן.
אולם מי שמרגיש שהוא רוצה לבטא את עצמו כיהודי, המקיים יותר מצוות, להיות בספירה רוחנית גבוהה יותר, למרות הקושי שבשינוי – הוא יבוא ויתגייר. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא).
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.