שתף קטע נבחר

מחקר ענק: ג'אנק פוד עלול לגרום לאסתמה בילדים

חוקרים שבדקו מעל חצי מיליון ילדים ב-50 ארצות מצאו כי מי שאכלו 3 מנות ומעלה של מזון מהיר בשבוע היו בסיכון גבוה ב-39% ללקות באסתמה. לעומתם, מי שאכלו 3 מנות פרי הפחיתו הסיכון ב-14%. ההשערה: השומן הרווי פוגע במערכת החיסון

שוב הילדים רוצים לאכול המבורגר? מלבד הסכנה להשמנה - יש עוד סיבה שצריכה לגרום לכם לסרב: מחקר ענק, שכלל מאות אלפי ילדים בעשרות ארצות ברחבי העולם, מצא כי מזון מהיר עלול לגרום לאסתמה בילדים ובני נוער. צריכת פירות, לעומת זאת, מפחיתה את הסיכון. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת Thorax.

 

לאכול נכון מהרגע הראשון:

בלי ג'אנק פוד: 14 כללים לגידול ילדים בריאים

בריאות מהביס הראשון: 16 מזונות-על לתינוקות

7 דרכים שיגרמו לתינוק שלכם לאהוב ירקות

בלי כפית: החשיבות של "מזון אצבעות" לתינוק

 

במחקר נבדקו יותר מ-500 אלף ילדים מלמעלה מ-50 ארצות. במהלך המחקר התברר כי ילדים בתחילת גיל ההתבגרות שאכלו שלוש פעמים בשבוע או יותר מנות של מזון מהיר היו בסיכון גבוה ב-39% לפתח אסתמה. ילדים בני שש ושבע שנים היו בסיכון גבוה ב-27% ללקות באסתמה. מנגד, אכילת שלוש או יותר מנות של פרי בשבוע הפחיתה את הסיכון לאסתמה חמורה, לדלקות עור ולדלקות עיניים ב-11% עד 14%.

 

החוקרים הסבירו שמזון מהיר מכיל רמות גבוהות של שומן רווי וחומצות שומן מסוג טרנס, הידועות כמשפיעות על מערכת החיסון, בעוד שפירות עשירים בנוגדי חימצון ורכיבים בריאים אחרים. פרופ' אינס אדר, מאוניברסיטת אוקלנד בניו זילנד, יחד עם פרופ' היוול ויליאמס מאוניברסיטת נוטינגרם בבריטניה, כינו את ממצאיהם "בעיה בריאותית רבת משמעות הנובעת מהעלייה בצריכת המזון המהיר בכל העולם".

 

אסתמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה. היא אינה נגרמת מחיידקים, אלא מתגובה לגירויים שונים. תגובה זו מתבטאת בהיצרות חסימתית של דרכי הנשימה, בבצקת, בהפרשות ריר מרובות ובהתכווצות החלק השרירי של דופן דרכי הנשימה. חסימות אלה גורמות להפרעה באוורור ובחימצון בדרגות חומרה שונות.

 

התקף אסתמה גורם לקוצר נשימה (דיספנאה) המתבטא בשיעול, בצפצופים בדרגות ובעוצמות שונות, בנשימה מהירה, בנחיריים מורחבים, בבולטות של הצלעות, ובמקרים קשים גם בהכחלה סביב הפה.

 

על פי ההערכות לוקים באסתמה 300 מיליון אנשים ברחבי העולם. מספר זה צפוי לעלות ל-400 מיליון בתוך 20 שנה. על פי הערכת המרכז הלאומי הישראלי לבקרת מחלות, בארץ לוקים כ-163 אלף איש באסתמה, מתוכם מתים כ-150 מדי שנה מהמחלה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פיצה? עדיף פירות
צילום: shutterstock
מומלצים