שתף קטע נבחר

הילד חולה: מתי אפשר לשלוח לגן - ומתי לרופא

ילד משתעל יכול ללכת לגן? פריחה מחייבת להשאיר בבית? והאם כל דלקות העיניים מדבקות? לכבוד מחלות החורף שכבר כאן בגדול קבלו מדריך מיוחד שיסביר מתי אתם צריכים להודיע בעבודה שלא תגיעו (גם) היום. להדפיס ולשמור

החורף כאן בגדול והוא מביא איתו שלל מחלות: הצטננות, שיעול, דלקות עיניים ואוזניים ואפילו סתם חום. ישנם מקרים בהם ברור שהילד צריך להישאר בבית, אבל ישנם גם מקרים גבוליים, בהם אנחנו מתלבטים מה לעשות. יחד עם ד"ר צחי גרוסמן, מזכ"ל האיגוד לרפואת ילדים, הכנו עבורכם מדריך מיוחד לשלל מחלות החורף שיענה על השאלה הגדולה: מתי אפשר לשלוח אותו לגן? 

 

עוד על מחלות ילדים בערוץ הורים :

דלקות אוזניים: באמת לא צריך אנטיביוטיקה?

דבש באמת עוזר? כל הדרכים להקל על שיעול לילי

עסו זאת בעצמכם: עיסוי לתינוקות מצוננים

 

1. חום

הילד התעורר בבוקר עם 37.7 מעלות חום? הלילה היה לו 38.5 אבל בבוקר לא נותר לכך זכר? כאשר עוסקים בחום ישנם שני כללי ברזל שעוזרים להחליט האם הילד יכול ללכת לגן:

 

ההגדרה לחום היא טמפרטורת גוף של מעל 38 מעלות צלזיוס.

 

במקרה שהילד סבל מחום צריכות לעבור 24 שעות ללא חום בכלל (כלומר מתחת ל-38 מעלות).

חשוב להדגיש שזו צריכה להיות יממה שלמה, כיוון שלצערי ישנם הורים רבים שאחרי לילה עם חום קמים בבוקר ורואים שהילד בלי חום – ושולחים לגן  ילד בריא או ילד שהפסיק להדביק זה ילד שהעביר יממה שלמה בלי חום.

 

2. הצטננויות

הכוונה היא למחלות הכוללות נזלת ו/או שיעול. בשני המקרים כאשר אין חום אין כל בעיה לשלוח את הילד לגן. גם אם הגרון כואב, גם אם הילד לא מפסיק להשתעל, גם אם האף נוזל - לא מדובר במצב שמצריך להשאיר את הילד בבית. אמנם מדובר במצבים שמתבצעת בהם הדבקה, אבל היא קרתה עוד לפני שהסימפטומים התפרצו ולכן אין כבר "ערך" במניעת חזרתו של הילד לגן.

 

3. דלקת אוזניים

דלקת אוזניים אינה מדבקת ולכן אפשר ללכת לגן. כמובן שזה נכון כל עוד אין לילד חום.

 

4. דלקת עיניים

כאשר עוסקים בנושא דלקות עיניים חשוב להפריד בין שני מצבים:

 

הפרשה מוגלתית: הפרשה צהובה שהעין "מלוכלכת" בה. מדובר בהפרשה שהיא לרוב מדבקת ובמצב כזה הרופא מתחיל טיפול בתכשיר כלשהו. ניתן להחזיר את הילד לגן רק כאשר ההפרשה חולפת, כיוון שאז פוסקת ההדבקה.

 

דלקת עיניים לא מוגלתית: במקרה זה העין קצת אדמדמה ואין הפרשות. זה מצב שלרוב מלווה הצטננויות. במצב כזה אין הדבקה ולכן אין בעיה ללכת לגן.

 

חשוב לציין כי את ההבחנה לא תמיד יכול ההורה לעשות על דעת עצמו ולכן חשוב לפנות קודם לרופא על מנת שיקבע באיזו דלקת מדובר.

 

אפשר ללכת לגן רק אחרי שעברה יממה ללא חום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשר ללכת לגן רק אחרי שעברה יממה ללא חום(צילום: shutterstock)

 

5. פריחה

כאשר מדובר בפריחה בלבד, ללא חום, אין כל בעיה לשלוח את הילד לגן, פשוט כי היא לא מדבקת. מסיבה לא ברורה עבור הורים רבים פריחה נחשבת לסממן מדאיג יותר מחום, אבל מבחינת הרופאים היא מסמנת את השלב הסופי של המחלה ואת סיום פוטנציאל ההדבקה - ולכן אין שום בעיה שהילד ישהה בגן.

 

6. הקאות ושלשולים

גם כאן מדובר בכלל פשוט: ילד שהקיא פעמיים או יותר תוך 24 שעות הוא ילד שחולה

במחלה של מערכת העיכול - והוא לא יכול ללכת לגן עד שההקאות פוסקות למשך יממה, כלומר 24 שעות רצופות. הדבר נכון גם לגבי שלשולים. גם כאן מדובר על שתי יציאות שלשוליות, שמאשרות כי מדובר במחלה, ולכן הילד יכול לשוב לגן רק אחר שחולפות 24 שעות בלי שלשולים.

 

7. דלקת גרון

דלקת חיידקית של סטרפטוקוק היא לרוב דלקת גרון המלווה בחום ולכן הכלל של 24 שעות ללא חום תקף גם כאן. אך במקרה זה גם אם החום ירד צריך להמתין 24 שעות מתחילת הטיפול האנטיביוטי לפני שמחזירים את הילד לגן, כיוון שרק אז אנחנו בטוחים שהוא כבר לא מדבק.

 

8. דלקת פה

כל מגוון דלקות הפה (פה וטלפיים, פצעים בפה וכו') המלוות בריור מוגבר והרבה פעמים גם בחום גבוה. גם כאן הכלל של 24 שעות בלי חום תופס אך מצטרף אליו כלל נוסף: הפסקת הריור. הסיבה לכך היא שההדבקה נעשית דרך הרוק. חשוב להדגיש שגם אם עדיין רואים שרידים של אפטות אבל הילד בלי חום והריר פסק - מבחינתנו זה מצביע על כך שהוא כבר לא מדבק ולכן הוא יכול לחזור לגן.

 

9. אבעבועות רוח

במקרה זה הכלל הוא שהילד צריך להישאר בבית עד התייבשות כל הפצעים,

מה שבדרך כלל לוקח שישה עד שבעה ימים. העקרון הוא שהפצעים הם המדבקים ולכן ברגע שהם מתייבשים כבר אין בעיה שהוא ישהה עם ילדים אחרים.

 

10. כינים ותולעים

בשני המקרים אין הגבלה על חזרה לגן, אבל חשוב שהילד יתחיל טיפול. ההיגיון שעומד מאחורי ההמלצה לשלוח ילדים אלו לגן הוא שאנחנו בודקים האם השהות בבית תורמת למניעת ההדבקה. גם במקרה של כינים וגם במקרה של תולעים זה לא משנה מהותית את הנזק שכבר נגרם, כיוון שכבר שבוע קודם לכן ככל הנראה החלה הדגירה - ואיתה ההדבקה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצטננות. אין צורך להישאר בבית
צילום: shutterstock
מומלצים