שתף קטע נבחר

כישלון החילוץ: "רצו לסיים מהר ופעלו בלי לחשוב"

על רקע הפעולה הכושלת לשחרור בני הערובה באלג'יריה, סבורים מומחים ישראלים שהכוחות לא נערכו כראוי. מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר, דורון אביטל: "זה נראה כמו פיאסקו". מפקד הימ"מ לשעבר, אליק רון: "היו חייבים להשיג הפתעה"

"נראה שהפעולה הכושלת לשחרור בני הערובה באלג'יריה לא בוצעה על ידי כוחות קומנדו מובחרים". כך אומר אמש (ה') סא"ל (מיל') דורון אביטל, לשעבר מפקד סיירת מטכ"ל, בהתייחס לתוצאות הטרגיות של הניסיון לשחרר את האזרחים המערביים שנשבו על ידי ארגון הטרור האיסלאמי באפריקה. הפעולה של צבא אלג'יריה בשדה הגז במדינה, שבמהלכה נהרגו 30 בני אדם, מתוכם לפחות שבעה זרים, מזכירה עד כמה מורכבת ומסובכת עשויה להיות פעולת חילוץ שבויים.

 

 

שדה הגז במבט מלמעלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שדה הגז במבט מלמעלה(צילום: רויטרס)

 

מאות אנשי עסקים ישראלים נמצאים על בסיס קבוע במדינות במרכז אפריקה, בהן ניגריה, כאשר במרוקו שבצפון היבשת

נופשים מדי שנה מאות ישראלים. בשיחה עם ynet מסבירים מומחים ישראלים את הקשיים בהוצאה לפועל של מבצע חילוץ באזור מסוג זה.

 

"לישראל יש יכולת חד משמעית לפעול לחילוץ בני ערובה ישראלים באפריקה", אמר אביטל. "סיירת מטכ"ל פועלת בשגרה מחוץ לגבולות ישראל אז יש לה את הפלטפורמות להגיע למקומות רחוקים. במדינה מערבית אף אחד לא ייתן לנו לפעול, אבל אם מדובר במדינה שנמצאת במלחמת אזרחים, או כזאת שנמצאת בסכסוך גבולות, ויש לנו יכולת הגעה, זה בהחלט במרחב הפעולות שלנו".

 

הבוקר דיווחו כלי תקשורת בצרפת כי החמושים האיסלאמיסטים מארגון "ברגידות רעולי הפנים" החזיקו בתחילה ב-41 בני ערובה זרים. על פי הארגון, הפעולה בוצעה במחאה על התקיפה הצבאית של צבא צרפת במאלי. לאחר ניסיון החילוץ נמסר כי במקום נהרגו 30 בני ערובה, מתוכם לפחות שבעה זרים, ו-11 מחבלים.


מנהיג ארגון הטרור, מוכתאר בלמוכתאר (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיג ארגון הטרור, מוכתאר בלמוכתאר(צילום: AP)

שדה הגז שבו התחוללה הדרמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שדה הגז שבו התחוללה הדרמה(צילום: AFP)

 

לדברי אביטל, באירוע מסוג זה יש קודם כל לסגור את המתחם, לקיים קשר עם החוטפים ולוודא שהמצב יציב לפני הפעולה:

"רק אז צריך לאסוף מודיעין, לנייד כוחות, להגיע לנקודה בזמן שבה אתה יכול לעשות פעולה יותר מיומנת ומתוזמנת במקביל למו"מ. לפי מה שנראה, במקרה באלג'יריה ישר פעלו בלי לחשוב. זה נראה כמו פיאסקו. רצו לסיים את זה מהר וזה עלה במחיר כבד".

 

לגבי פעולה התקפית נגד חוליית חוטפים במדינה זרה, מוסלמית או אפריקאית, הזכיר אביטל כי קושי דומה היה קיים גם במדינה אירופית מתוקנת - גרמניה - באירוע חטיפת הספורטאים באולימפיאדת מינכן 72': "רצינו לפעול אבל לא הייתה היענות מצד הגרמנים. בקושי הצלחנו לשלוח לשם את ראש המוסד. במקרים כאלה מקובל שלא פורצים את הריבונות. לממשלות האוטונומיות צריכה להיות מחויבות לטובת העובדים הזרים.

 

"יחד עם זאת, ליחידות מערביות מקבילות לסיירת מטכ"ל יש יכולות לפעול במקומות רחוקים וזה חלק ממוד הפעולה שלהן. בפעולות אחרות במרחב הגיאו-פוליטי הוכח שכוחות מיוחדים של ארה"ב, בריטניה, גרמניה וצרפת יכולים להישלח מהר עם מעטפת של אוויר ומודיעין".

 

נראה שלא היה מודיעין

על פי התוצאות הקשות של הפעולה באלג'יריה, נראה שלכוחות המקומיים היה חסר מודיעין על המצב במתחם שדה הגז שבו שהו החטופים והטרוריסטים. לדברי ניצב בדימוס אליק רון, מפקד הימ"מ לשעבר,

שלקח חלק מרכזי בפעולות החילוץ ממלון סבוי ומאוטובוס האימהות בדימונה, המודיעין הוא תנאי אלמנטרי להצלחת פעולה.

 

אנטבה, לדוגמה, ידענו את תכניות המבנים, כי סולל בונה בנתה שם בעבר, והכוחות של אידי אמין התאמנו בישראל", אמר. "חייבים להשיג גם הפתעה, בין אם בהונאה או הולכת שולל. זה הבסיס. בתורות הקרב השונות, חילוץ בני ערובה זו הפעולה המורכבת ביותר, כי באמצע בין שני הכוחות יש בני ערובה, והסיכון שלך כמחלץ הוא כפול. אתה חייב להיות סלקטיבי ומדויק, וגם זה לא תמיד מספיק, ולראייה ניסיון החילוץ של נחשון וקסמן".

 

אביטל מתייחס לחשיבות ניהול המו"מ לאורך הפעולה, כחלק מהניסיון לשחרר את בני הערובה. "התחלה של מו"מ היא התחלה של מהלך טקטי, כדי להבין מי החוטפים ומה הם רוצים ואז לנהלו לטובת פעולה", הוא מסכם. "פה לא נראה שרצו בכלל להגיע למו"מ, שהיה מאפשר לאסוף מודיעין, לארגן את הכוחות ולפעול".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שדה הגז באלג'יריה. "את הפעולה ל ביצעו כוחות קומנדו"
צילום: רויטרס
צילום: מיכה קרשנר
סא"ל (מיל') דורון אביטל
צילום: מיכה קרשנר
ניצב בדימוס אליק רון
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים