שתף קטע נבחר

מזל טוב את אימא! רק אל תשכחי את זכויותיך

בקרוב תהיי אימא טרייה? כחלק מההכנות ללידה, כדאי לך גם לברר את זכויותייך מול הביטוח הלאומי ומול המעסיק ואיך לא לאבד את הביטוח הפנסיוני שלך. אגב, גם לבן הזוג יש זכויות. מדריך

מועד הלידה הולך וקרב, וההכנות בעיצומן - קניות, סידורים, תכנון להיעדרות מהעבודה ועוד. אולם יולדות רבות, אינן מודעות לכל הזכויות שלהן. לעיתים, נושאים חשובים, עם משמעות כספית לא קטנה, נזנחים ונשכחים – מציאות שעלולה לפגוע גם ביולדת וגם בבני המשפחה.

 

למרות החופשה, יש כמה זכויות הנוגעות לעתידנו שעלינו לשמור עליהן, גם בעת שאיננו עובדים. האם טרחת לברר מהן זכויותייך בחופשת הלידה וכיצד לשמור על הזכויות הפנסיוניות שלך? מדריך

 

מה גובה דמי הלידה המגיעים לי?

לצורך חישוב דמי הלידה עבור שכירה, יילקחו בחשבון שלוש המשכורות האחרונות שלה לחלק ל-90, ועבור עובדת עצמאית, תובא בחשבון הכנסתה המוצהרת, שעל בסיסה חושבו דמי הביטוח הלאומי ששילמה בשלושת החודשים האחרונים לפני יום הפסקת עבודתה.

 

על פי החוק, זכאית יולדת לדמי לידה מרביים עבור 14 שבועות (98 ימים) אם היא הפסיקה את עבודתה בזמן ההיריון, וששולמו בעדה דמי ביטוח לאומי לפני יום הלידה במשך עשרה חודשים מתוך 14 החודשים שלפני הלידה, או 15 חודשים מתוך 22 החודשים שלפני הלידה.

 

מחצית מדמי הלידה ישולמו, אם שולמו דמי ביטוח בעבור ששה חודשים מתוך 14 החודשים שלפני הלידה. אם תרצי להאריך את חופשת הלידה, תוכלי לעשות זאת על חשבונך (כלומר, לא תקבלי שכר בעבור התקופה הנוספת) בהתאם לתנאים הקבועים בחוק. שימי לב כי במקרים מסוימים, כמו למשל, אשפוז של התינוק או ריבוי עוברים, ניתן להאריך את חופשת הלידה.

 

דמי הלידה משולמים בתשלום אחד לחשבון הבנק כאשר הסכום המקסימאלי לתשלום גמלת דמי לידה ליום הינו 1,412.5 שקלים (נכון לינואר 2012). ניתן לחשב את דמי הלידה המגיעים לך במחשבון באתר ביטוח לאומי.

 

באשר ליולדת שכירה - גם לאחר קבלת דמי הלידה, ביכולתך לתבוע הפרשים מביטוח לאומי אם המעסיק שילם לך תשלומים נוספים (כגון דמי הבראה, ביגוד, בונוס) המתייחסים גם לתקופה לפיה חושבו דמי הלידה שקיבלת.

 

ענת כנפו-תבור, סמנכ"ל בכיר משאבי אנוש בפסגות בית השקעות מציינת כי כדי שניתן יהיה לקבל את ההפרשים, אם אכן מגיעים, יש לשלוח מכתב בקשה לתשלום אל מחלקת אמהות בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים, ולצרף את תלוש השכר שבו נרשם התשלום הנוסף. "ניתן לעשות זאת עד שנה מהיום ששולם התשלום הנוסף על ידי המעסיק", מוסיפה כנפו-תבור.

 

נוסף על כך, קובע החוק כי יולדת תקבל גם מענק לידה לצורך השתתפות בהוצאות הראשונות. המענק מועבר לחשבון הבנק של היולדת (אליו גם תועבר קצבת הילדים מידי חודש). סכום מענק הלידה עבור הילד הראשון במשפחה הינו 1,695 שקל; עבור הילד השני – 763 שקל; עבור הילד השלישי וכל ילד נוסף באותה משפחה – 509 שקל. ליולדת שילדה תאומים הסכום עומד על 8,475 שקל; ואילו מי שילדה שלישייה תקבל 12,713 שקל (הסכומים נכונים לינואר 2012).

 

אפשר להאריך את חופשת הלידה

בשנת 2010 תוקן חוק עבודת נשים והוארכה חופשת הלידה לעובדת שעבדה לפני צאתה לחופשת לידה לפחות 12 חודשים אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה. על פי התיקון לחוק, חופשת הלידה הנה 26 שבועות (במקום 14 שבועות כפי שהיה עד לתיקון), מהם שבעה שבועות או פחות מזה, כרצון העובדת, לפני יום הלידה המשוער, והשאר אחרי יום הלידה.

 

"חשוב להדגיש, כי הזכאות לדמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי נותרה בעינה, ומוגבלת לתקופה של 14 שבועות בלבד", אומרת כנפו-תבור. "עובדת אינה חייבת לנצל את 26 השבועות, ובלבד שחופשת הלידה לא תפחת מארבעה עשר שבועות".

 

יחד עם זאת, נקבע בחוק כי חופשת הלידה לעובדת שלא השלימה שנת עבודה בטרם יצאה לחופשת לידה, תמשיך להיות 14 שבועות בלבד, מהם שבעה שבועות או פחות, כרצון העובדות לפני היום הלידה המשוער, והשאר אחרי יום הלידה.

 

כל עובדת זכאית לשהות בחופשה ללא תשלום לאחר חופשת הלידה, כאשר החופשה ללא תשלום מוגבלת לרבע ממספר החודשים שבהם עבדה העובדת אצל המעביד, פחות מספר השבועות שבהם עלתה חופשת הלידה על 14.

 

בכל מקרה, החופשה ללא תשלום תסתיים בחלוף 12 חודשים מיום הלידה.

 

אמא שכירה – מה עם הפנסיה שלך?

כאמור, יולדת שכירה מקבלת דמי לידה ישירות מהביטוח הלאומי, אולם גם בתקופת 14 השבועות הראשונים של חופשת הלידה, על המעסיק להמשיך ולהפקיד לחיסכון הפנסיוני ולקרן ההשתלמות של היולדת את הכספים המגיעים לה, בהתאם לשכרה.

 

יחד עם זאת, מאחר שגם העובדת משתתפת בהפקדות החודשיות לפנסיה המנוכות מהמשכורת שלה, בתקופה זו, עלייה לשלם את התשלומים החלים עליה במסגרת הפקדות המעסיק לקרן. החוק קובע כי המעביד ינכה את הסכום ממשכורת העובדת טרם היציאה לחופשת לידה או לאחריה, או לחילופין באמצעות מקדמות. על ידי המשך ההפקדות – שומרת היולדת על זכויותיה הפנסיוניות.

 

יצוין, כי חלה על המעביד החובה להמשיך בהפקדות האמורות בתנאי שהעובדת עבדה אצלו שישה חודשים לפחות לפני תחילת הריונה. אולם מה קורה כאשר היא בוחרת להאריך את חופשת הלידה על חשבונה? במצב כזה, המעסיק לא מחויב בהמשך ההפקדות הפנסיוניות עבור התקופה הנוספת.

 

על אף שבכל קרן פנסיה או ביטוח מנהלים יש תקופה מסוימת בה ניתן להפסיק להפקיד הפקדות שוטפות אך עדיין לשמור על הביטוח הפנסיוני, ההמלצה היא לא להסתמך על הביטוח האוטומטי. רצוי להתקשר לחברה המנהלת את קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים, או לסוכן הפנסיוני, ולבדוק איתם מהי התקופה בה ניתן להפסיק להפקיד לפנסיה אך עדיין לשמור על הביטוח, ואם נדרש, להסדיר את נושא התשלום של הביטוח עד לחזרה לעבודה.

 

"חשוב לשמור על הרצף הביטוחי על מנת שהכיסוי הביטוחי למקרה של מוות או נכות יהיה בתוקף וגם כדי שלא יהיה צורך להוכיח מחדש את מצב הבריאות", אומרת שולי דיאז- מנהלת המערך הפנסיוני בפסגות. היא מוסיפה כי חשוב גם לוודא שבתקנון קרן הפנסיה ו/או בפוליסת הביטוח בוטלו חריגי ההריון, כלומר, קיים כיסוי ביטוחי למקרה מוות ונכות כתוצאה מהריון, סיבוכי הריון ובתקופת שמירת הריון .

 

ומה עם הבעל?

החוק קובע כי בעל, וכן בן זוג שעונה על הגדרת החוק כ"ידוע בציבור", יכול להחליף יולדת בחופשת הלידה במספר תנאים: עברו ששה שבועות מיום הלידה, שאשתו זכאית לחופשת לידה והסכימה בכתב לוותר על חלק מחופשת הלידה המגיעה לה, וכן שאשתו עבדה בתקופה שבה הוא שהה בחופשת הלידה. עוד נקבע כי עובד שאשתו זכאית לחופשת לידה בת 14 שבועות יהיה זכאי לחופשת לידה חלקית בת שמונה שבועות לכל היותר.

 

רק עובד שעבד לפחות שנה אצל אותו מעסיק ואשתו זכאית לחופשת לידה בת 26 שבועות, יהיה זכאי למלא את חופשת הלידה של אשתו עד 26 שבועות.

 

במצב בו העובד עבד אצל אותו מעביד פחות משנה עד יציאתו לחופשת לידה, ואשתו עבדה שנה לפחות אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה לפני יציאתה לחופשת לידה, העובד יהיה זכאי לחופשת לידה בת 14 שבועות בלבד, ולא בת 20 שבועות.

 

בכל מקרה, סך כל תקופת החופשה המגיעה לשני בני הזוג לא תעלה על חופשת הלידה שהייתה מגיעה לאם, לולא התחלפה עם בן הזוג.

 

בהיבט הפנסיוני, הזכויות של האישה חלות גם על הגבר, כלומר, על המעסיק שלו להמשיך להפקיד עבורו לחיסכון הפנסיוני ולקרן ההשתלמות (כאשר את חלק העובד על הבעל לשלם), ככל שעבד אצל אותו המעביד במשך ששה חודשים לפני תחילת הריונה של אשתו.

 

עצמאית בשטח

גם נשים עצמאיות המשלמות ביטוח לאומי זכאיות לדמי לידה על פי החוק. גם לעצמאיות דמי הלידה מחושבים על בסיס הכנסתן בשלושת החודשים שקדמו ללידה.

 

עובדת עצמאית מקבלת את תשלום דמי הלידה באופן אוטומטי, מבלי שעליה להגיש תביעה לביטוח הלאומי. בשלב הראשון, מקבלת היולדת את דמי הלידה על בסיס הכנסתה המוצהרת בשלושת החודשים שקדמו ללידה (על פיהם שילמה מקדמות), אך לאחר שהיא מגישה את הדו"ח השנתי, מבצעים חישוב נוסף של דמי הלידה המגיעים לה בהתאם להכנסה שהייתה בפועל.

 

במקרה כזה, אם ההכנסה הסופית הייתה נמוכה יותר – הרי שהיא תצטרך להחזיר לביטוח לאומי חלק מדמי הלידה שקיבלה, אך אם ההכנסה הייתה גבוהה יותר – הרי שביטוח לאומי יצטרך לשלם לה הפרשים.

 

מומלץ להתייעץ עם רואה החשבון או עורך דין בנושא זה, שכן יש לכך השלכות על היקף דמי הלידה, בעיקר כאשר במקרים רבים, ההכנסה של עצמאית לאחר הלידה נפגעת.

 

באשר להפקדות לקרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים, על היולדת העצמאית ליצור קשר עם החברה המנהלת את החיסכון הפנסיוני שלה או עם הסוכן הפנסיוני, ולוודא מה המשמעות של הפסקת הפקדות במהלך חופשת הלידה ובמשך כמה חודשים היא יכולה להמשיך להיות מבוטחת גם אם לא תעביר הפקדות לפנסיה שלה או תשלם את עלויות הביטוח ללא מרכיב החיסכון.

 

בחלק מהמקרים, יהיה עלייה להסדיר את הנושא עם החברה המנהלת את הפנסיה וזאת על מנת לא לפגוע בביטוח הפנסיוני.

 

משרד עו"ד נחום פינברג סייע בהכנת הכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש ביטוח פנסיוני?
צילום: index open
צילום: גיא חמוי
שולי דיאז
צילום: גיא חמוי
צילום: גיא חמוי
ענת כנפו-תבור
צילום: גיא חמוי
מומלצים