עומסים בבתי חולים רבים בארץ: "אל תגיעו למיון"
גל של שפעת ומחלות כרוניות גרם למצוקת מקום קשה בבתי החולים בתל-אביב, ירושלים, חיפה, נהריה, תל השומר ואשקלון. בביה"ח בני ציון קרובה התפוסה ל-200 אחוז, בברזילי 120 אחוז, וברמב"ם ממתינים ל-35 מיטות שיתפנו: "לא עומדים בצרכים של המדינה"
עומסים חריפים נרשמים בבתי חולים רבים בארץ. בבתי החולים הדסה עין כרם בירושלים, רמב"ם ובני ציון בחיפה, פוריה בטבריה וברזילי באשקלון מורגשים אחר-הצהריים (יום א') עומסים כבדים של חולים. גם באזור המרכז מורגשים עומסים בחדרי המיון, בעיקר בבתי החולים איכילוב, וולפסון בחולון ותל השומר. המחלקות הפנימיות של בתי חולים אלו מלאות עד אפס מקום. בבית החולים רבקה זיו בצפת ובית החולים בנהריה לא דווחו עומסים חריגים.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- סורוקה: מוחו של אריאל שרון הגיב לתמונות קרוביו
- בכירים בליכוד: נתניהו רוצה את בנט בממשלה
- אסון בברזיל: מאות הרוגים בשריפה במועדון
התפוסה במחלקות הפנימיות בבית החולים בני ציון בחיפה עומדת על 140 אחוז, דבר שמשפיע על מצוקת המקום גם במחלקות האחרות. מנהל חדר המיון, ד"ר מיכאל קפקא, אמר ל-ynet שבמיון עומדת התפוסה על קרוב ל-200 אחוז. לדבריו, מבין כ-50 חולים שנמצאים כעת במיון, 14 אמורים לעבור למחלקות הפנימיות - אך לא נמצאו עבורם מיטות פנויות. בבתי החולים השונים מעריכים שמדובר בגל עונתי שמגיע מדי חורף וקשור למקרי שפעת ומחלות כרוניות.
"למעשה הפכנו למחלקה פנימית נוספת", הוסיף ד"ר קפקא. "במקום לתת מענה לרפואה דחופה ולהפנות את החולים למחלקות האשפוז, אנחנו עוסקים בטיפול במחלות פנימיות. יש לנו כאן חולה שזקוק לדיאליזה, אישה שנמצאת על סף החייאה ועוד".
רוב הפונים למיון הם קשישים וילדים הסובלים ממגוון מחלות כרוניות ומחלות חורף, בעיקר דלקות ריאה. כשמדובר בילדים, אלו בעיקר מחלות שקשורות לווירוסים נשימתיים. בהנהלת בית החולים ביקשו מחולים שלא להגיע לחדר המיון עד שעות הערב אלא במקרים דחופים. ד"ר קפקא: "פנינו למשרד הבריאות וביקשנו להפנות חולים לבתי חולים אחרים בעיר. נענינו שייקחו בחשבון את המצב אצלנו אבל האמבולנסים ממשיכים להגיע".
במקביל, גם בית החולים רמב"ם בעיר מדווח על עומס, אם כי פחות קיצוני. במחלקות הפנימיות נרשמה היום תפוסה של 120 אחוז ובחדר המיון ממתינים 35 חולים למיטות אשפוז שיתפנו. ברמב"ם אמרו כי זמני ההמתנה בחדר המיון ממושכים וקראו לציבור להיעזר ככל שניתן במרפאות קופות החולים.
בבית החולים פוריה נרשמה אחר הצהריים תפוסה של 100 אחוז בחדר המיון, במחלקות הילדים, בשתי המחלקות הפנימיות, במחלקה קרדיולוגית ובטיפול נמרץ. דוברת בית החולים, מיה צבן: "אין חולים במסדרונות, אבל כל המיטות מלאות. בית החולים נערך לטפל בזה".
סגן מנהל בית החולים, ד"ר עופר תמיר, אמר: "יש עלייה בעומסים מאז תחילת החורף, ביומיים האחרונים הגענו למצב שפיזית כמעט שאין לנו מיטות. הבאנו אתמול בלילה שני מזרנים מבית החולים זיו בצפת כדי לשים אותם במיטה לשני ילדים. גם במיון נוצרים עומסים כי לא ניתן להעביר חולים למחלקות הפנימיות שמלאות כרגע. היום היינו במצב שאי אפשר היה להכניס סיכה לחדר המיון".
במיון של בית החולים איכילוב בתל אביב התקבלו היום 500 פניות, בהשוואה ל-400 פניות בממוצע בימים אחרים. גם המחלקות הפנימיות מלאות בתפוסה מלאה, וגורם בבית החולים הסביר: "בהתאם להסכם עם האחיות אסור להגיע לתפוסה של מעל 120 אחוז במחלקות הפנימיות. המשמעות לכך היא שנוצר עומס במיון.
"יש מחסור בתקנים לאחיות ובאחיות והצוות מתקשה מאוד להשתלט על כמות החולים. בגלל החורף ישנם חולים במצבים מורכבים וקשים יותר וזה מצריך טיפול ארוך יותר, דבר שמוסיף על העומס. בנוסף, בגלל עומס בבתי חולים אחרים, הפנו אלינו חולים ממקומות אחרים".
לא טופל עד שהתעלף
גם בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים קיים עומס רב, בעיקר במיון, במחלקה הפנימית ובמחלקת ילדים. גם כאן מסבירה הנהלת בית החולים שהדבר נובע מתחלואת חורף שפוגעת בעיקר בתינוקות ובקשישים. חלק ממיטות החולים מוקמו במסדרון ובכניסה למיון. תושבת קריית מלאכי, שהגיעה עם בעלה ב-11:00 בבוקר, לא סיימה את הטיפול גם אחרי 16:00: "ראתה אותנו אחות, שלחו אותנו לבדיקות ועכשיו אנחנו מחכים לרופא. אין לתאר מה שהולך כאן, המיון מפוצץ. הייתה מטופלת שנפלה ואף אחד לא התייחס אליה".
עומס כבד נרשם גם בבית החולים ברזילי באשקלון, וההנהלה קראה לציבור להשתמש בשירותי קופות החולים, למעט מקרים דחופים. במחלקות הפנימיות בבית החולים עומדת התפוסה הממוצעת על יותר מ-120 אחוז. כך למשל, במחלקת הילדים שבה 39 מיטות, מאושפזים 42 חולים. במחלקת כירורגיה, שבה 36 מיטות,
מאושפזים 50 חולים.
ליהי ברגמן, אחות אחראית בחדר המיון, אמרה: "יש לנו כאן 17 מיטות, אבל מתחילת היום טיפלנו כבר ב-300 מקרים. אנחנו מספיקים לטפל בכולם אבל זה לוקח זמן. בגלל העומסים במחלקות, אנחנו משאירים את החולים אצלנו, עובדים לידם, מזיזים אותם בשביל לעבור, ממש דורכים עליהם. זה כמעט בלתי אפשרי לדאוג לכולם בצורה כזאת".
מינה מאשקלון, שהגיעה לקבלת טיפול בחדר המיון, סיפרה שרבים מהמטופלים נאלצים להמתין שעות: "ראיתי אדם שנכנס לחדר המיון וביקשו ממנו להמתין בחוץ. רק כשהוא התעלף טיפלו בו".
מנהל בית החולים, ד"ר חזי לוי, אמר: "כל שנה חוזר עומס כזה, ולא רק בברזילי. זה מוכיח את האי-ספיקה מול הצרכים במדינה, בעיקר בעליית התחלואה בימי החורף. מלבד זאת, ישנה פניית יתר של חולים לחדרי המיון. לא כל מי שיש לו חום צריך להגיע לבית החולים. בשביל זה יש קופות חולים, עם מערכות רפואה דחופה שהן ללא ספק הרבה יותר בריאות בגלל העומס והחיידקים שעוברים מאחד לשני בבתי החולים".