שתף קטע נבחר

80 שנה לעליית היטלר: ניצולת שואה ברייכסטאג

אינגה דויטשקרון, ברלינאית בת 90, נשאה דברים בפרלמנט הגרמני בטקס זיכרון לקורבנות השואה, ביום שבו גרמניה מציינת את עליית היטלר לשלטון. "רוב הגרמנים הפנו את מבטם מהטלאי הצהוב שלי", נזכרה. מרקל: אזהרה נגד השאננות

גרמניה מציינת 80 שנים לעליית אדולף היטלר לשלטון בקריאה של הקנצלרית אנגלה מרקל לגרמנים להיאבק תמיד על עקרונותיהם ולא ללקות שוב באותה שאננות שאפשרה לרודן הנאצי לצבור כוח. גרמניה מציינת היום (יום ד') גם את יום השואה הבינלאומי, שמועדו המקורי היה ביום ראשון. בפרלמנט הגרמני בברלין נערך טקס זיכרון בהשתתפות מרקל שבו נשאה דברים ניצולת שואה בת 90, שהזכירה את האימה שהשליט היטלר ואת השמחה שהפגין כלפיו הרחוב הגרמני - לעומת אדישותו לגורל היהודים.  

 

דויטשקרון בבונדסטג בחברת מרקל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דויטשקרון בבונדסטג בחברת מרקל(צילום: EPA)

 

מחוץ לרייכסטאג - דגלי גרמניה והאיחוד האירופי בחצי התורן לציון היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחוץ לרייכסטאג - דגלי גרמניה והאיחוד האירופי בחצי התורן לציון היום(צילום: AFP)

 

"עליית הנאצים התאפשרה משום שהאליטה הגרמנית עבדה איתם, אך גם, יותר מכול, משום שהרוב בגרמניה היה מוכן לסבול זאת, לכל הפחות", אמרה מרקל בנאום בפתיחת תערוכה חדשה המתעדת את הבחירות שבהן נצח היטלר במוזיאון הפתוח "טופוגרפיה של טרור" בברלין. היא ציינה כי רק חודשים ספורים לאחר הבחירות הצטרפו אקדמאים וסטודנטים גרמנים בשמחה לשריפת ספרים המונית.

 

היטלר זכה בכשליש מקולות הבוחרים בבחירות 1932 והצליח לשכנע את הנשיא החולה פאול פון הינדנבורג למנות אותו לקנצלר ב-30 בינואר, 1933. "הדרך הזו הובילה לאושוויץ", אמר אנדראס נחמה, מנהל מוזיאון "הטופוגרפיה של הטרור". אתר הזיכרון נבנה סביב הריסות בניין שבו היה המשרד המרכזי של הגסטפו והס"ס וממנו נוהלה למעשה מדינת הטרור הנאצית מ-1933 עד 1945.

 

הבונדסטג מאזין לחזן בטקס הזיכרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבונדסטג מאזין לחזן בטקס הזיכרון(צילום: AFP)

 

צופה בטקס בבונדסטג (צילום: AP) (צילום: AP)
צופה בטקס בבונדסטג(צילום: AP)

 

אינגה דויטשקרון, סופרת ברלינאית יהודיה בת 90, הזכירה בנאומה בבונדסטג, הבית התחתון של הפרלמנט הגרמני, את השמחה שעוררה בגרמניה בחירתו של היטלר. היא נזכרה במתיחות בבית משפחתה בשבועות שלאחר מכן ובפחד שעוררו אנשי הס"א, בריוניו של היטלר, שהשליטו אימה ברחובות. "לעתים קרובות לא יכולתי להירדם בלילה והקשבתי לצעדים במדרגות", סיפרה דויטשקרון, "אם היו אלה מגפיים, הייתי מפחדת שאלה אנשי ס"א שבאו לעצור את אבי".

 

אביה של דויטשקרון הצליח להימלט לאנגליה זמן קצר לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. היא ואמה הוסתרו על ידי חברים בברלין. היא סיפרה על אדישותם של רוב הגרמנים לגורל היהודים. "רוב הגרמנים שפגשתי ברחוב הפנו את מבטם כשראו את הטלאי הצהוב שענדתי, או הסתכלו בי כאילו הייתי שקופה".

 

כשביקרה לאחר המלחמה בבירת מערב גרמניה בון גילתה לדבריה שהרוב "פשוט מחקו מזיכרונם את הפשעים ואת מכונת הרצח שהמדינה הגרמנית הקימה". היא הזכירה שהקנצלר המערב-גרמני הראשון לאחר המלחמה, קונרד אדנאואר, אמר שרוב הגרמנים התנגדו לפשעי הנאצים ושרבים עזרו ליהודים להימלט. "לו רק הייתה זו האמת", אמרה דויטשקרון.

 

דויטשקרון בבונדסטג. חברים הסתירו אותה ואת אמה בברלין במהלך המלחמה (צילום: AP) (צילום: AP)
דויטשקרון בבונדסטג. חברים הסתירו אותה ואת אמה בברלין במהלך המלחמה(צילום: AP)

 

מרקל בתערוכה החדשה באתר "הטופוגרפיה של הטרור" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרקל בתערוכה החדשה באתר "הטופוגרפיה של הטרור"(צילום: EPA)

 

אנשים אחראים ואמיצים

מרגע שהתמנה לקנצלר החל היטלר לגבש את משטרו הטוטליטרי. הוא ניצל את שריפת בניין הרייכסטג, מושב הפרלמנט הגרמני, כעילה לחזק את כוחו. הוא ביטל חירויות אזרחיות וחיסל את מתנגדי השלטון בדרכו להחיל מדינת משטרה. עד קיץ 1933 הוא כבר הכריז על המפלגה הנאצית כמפלגה החוקית היחידה. אחר כך הכריז על עצמו כ"פיהרר" – מנהיג.

 

היטלר ואנשי מפלגתו צועדים בשער ברנדנבורג ב-30 בינואר, 1933, לאחר מינויו לקנצלר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היטלר ואנשי מפלגתו צועדים בשער ברנדנבורג ב-30 בינואר, 1933, לאחר מינויו לקנצלר(צילום: AFP)

 

מרקל בתערוכה. "הדמוקרטיה לא יכולה להצליח לבדה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מרקל בתערוכה. "הדמוקרטיה לא יכולה להצליח לבדה"(צילום: AFP)

 

מבקרים בתערוכה המתעדת יהודים ומתנגדי שלטון בברלין שנרצחו (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מבקרים בתערוכה המתעדת יהודים ומתנגדי שלטון בברלין שנרצחו(צילום: Gettyimages)

 

מרקל אמרה היום כי העובדה שהיטלר הצליח למוטט את הדמוקרטיה הגרמנית תוך שישה

חודשים בלבד משמשת כתמרור אזהרה למה שעלול לקרות אם הציבור אדיש. "זכויות אדם לא מממשות את עצמן בעצמן, חירות אינה צומחת מעצמה, והדמוקרטיה לא יכולה להצליח לבדה".

 

"לא. חברה דינמית זקוקה לאנשים שמכבדים אלה את אלה ומביעים אכפתיות אלה כלפי אלה, אנשים שלוקחים אחריות על עצמם ועל אחרים, אנשים שמקבלים החלטות אמיצות ופתוחות ומוכנים לשאת ביקורת והתנגדות", הסבירה מרקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דויטשקרון בבונדסטג. "מחקו מזיכרונם את הפשעים ואת מכונת הרצח שגרמניה הקימה"
צילום: AP
מומלצים