שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

סוריה מזהירה: "ההגנה האווירית בכוננות מלאה"

גורמים סוריים העריכו כי התקיפה הישראלית לכאורה הייתה מבחן של יכולות הצבא שלהם, וניסו להרתיע את צה"ל מפעולה דומה. חרף הספקות במערב לגבי יעד התקיפה, הם התעקשו: "ישראל פגעה במכון מחקר, אך המעבדות ניצלו". הרמטכ"ל הסורי סייר בשטח והצהיר: "המערכה מול האויב הציוני לא תיפסק לעולם"

סוריה ממשיכה להתעקש שישראל "תקפה מכון מחקר" בשטחה, חרף האמירות של גורמי ביטחון במזרח התיכון ובמערב שהיעד היה משלוח טילי SA-17, ואף מעלה סברה חדשה - ההפצצה נועדה להעמיד במבחן את היכולת של ההגנה האווירית הסורית. כך טענו אמש (יום ה') מקורות סוריים ששוחחו עם העיתון "אל-קודס אל-ערבי". הם הדגישו כי בעקבות התקיפה נמצאים גדודים רבים של מערך ההגנה האווירית, ובייחוד אלו הפרוסים מאזור דמשק ועד גבול לבנון, בכוננות מלאה. במקביל, גם צה"ל ערוך - ובימים האחרונים הוצבה סוללת כיפת ברזל שלישית בצפון, באזור עמק יזרעאל.

 

"ישראל תקפה בסוריה" - הסיקור ב-ynet:

עדויות מסוריה: "ישנו במיטה ואז נשמע פיצוץ"

איראן: לתקיפה יהיו השלכות משמעותיות על ת"א

תקיפות בעבר: ישראל שותקת, אסד לא מגיב

"העולם שתק - וישראל האכזרית ניצלה ותקפה"

   

"ישראל יודעת שתקיפת בזק נגד מרכז המחקרים המדעיים השייך למוסד הצבאי, לא תפגע בו ולא תפסיק את פיתוח אמצעי הלחימה הסוריים", מסרו הגורמים הסוריים. "יש לה יעדים אחרים, שהחשוב שבהם הוא לנסות את יכולת ההגנה של דמשק ואת היכולת הרקטית שלה". עם זאת, הם התעקשו כי "הצבא הסורי לא יספק לה תשובה בעניין הזה בכזו קלות".

 

רמטכ"ל צבא סוריה, עלי עבדאללה איוב, מבקר חיילים במחנה בדמשק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רמטכ"ל צבא סוריה, עלי עבדאללה איוב, מבקר חיילים במחנה בדמשק(צילום: AFP)

 

הגורמים שהתראיינו לעיתון הערבי, היוצא לאור בלונדון, חיזקו עוד את הטענה הסורית כי יעד "התקיפה הישראלית" היה מתקן "שאמון על חיזוק ההגנה העצמית", כפי שהצהירו הרשויות שלשום. הם חזרו ואמרו כי מטוסי קרב ישראליים הפציצו מכון באזור דמשק, אך התעקשו כי לא הצליחו לפגוע במעבדות הצבאיות שנמצאות מתחת לפני האדמה.

 

לדברי הגורמים, החלקים שנפגעו היו מבנים אדמיניסטרטיביים ומבני שירות. הם העריכו גם שמטוסי הקרב לא חגו ישירות מעל היעד אלא הפציצו אותו מרחוק, מיד לאחר שחדרו למרחב האווירי הסורי. בעולם, כאמור, מעדיפים לאמץ את הסברה המקורית, לפיה יעד התקיפה היה שיירת משאיות שהובילה טילי SA-17 בלבנון. גם התגובה של הבית הלבן, שהזהיר מפני העברת נשק לחיזבאללה, היא יותר מאישור לגרסה זו.

 

בינתיים, גם במערב מתפרסמים פרטים חדשים על התקיפה. גורמי מודיעין ישראליים אמרו לחברת החדשות האמריקנית מקלאצ'י כי משלוח טילי הנ"מ המתקדמים שתקפה ישראל עדיין היה בבסיס צבאי מחוץ לדמשק, כשפגעו בו מטוסי חיל האוויר. אחד מהם אמר כי השיירה שנשאה את הטילים חנתה בתוך הבסיס הצבאי באזור ג'מראיה, בעוד שהגורם האחר אמר כי השיירה התחילה לנוע מהבסיס לכיוון הכביש המהיר.

 

שני הגורמים הסכימו לגבי מיקום הבסיס ולעובדה כי המרחק הקצר מלבנון הוא הסיבה שישראל לא יכלה לחכות עוד עם הפעולה הצבאית. לפי הדיווח, אחד מגורמי המודיעין סיפר כי לו היו מחכים שהטילים יגיעו עד כביש דמשק-ביירות, היה קשה יותר למטוסים הישראליים לפגוע בהם בלי חשש לפגוע באזרחים. "מה שחשוב הוא שהשיירה שנשאה את כלי הנשק הייתה מסוכנת מאוד לישראל, והיא הושמדה לפני שיכלה להגיע ליעדה בלבנון", אמר אחד הקצינים, שמשרת מבסיס בצפון הארץ.

 

"מי שחושב שיוכל לבחון אותנו - טועה"

נוכח הגברת הכוננות, ביקר אתמול הרמטכ"ל הסורי עלי עבדאללה איוב מספר יחידות שפרוסות בשטח ובחן את המוכנות שלהן. במפגשיו עם הלוחמים הוא הדגיש כי "אנחנו בסוריה דבקים בעמדותינו הלאומיות ולא נזנח אותן, לא משנה עד כמה האויבים ינסו לבצע פעולות פרובוקטיביות או תוקפניות". הוא הוסיף כי "אנחנו יודעים מה גודל האתגר שאנחנו עומדים בפניו, ובו בזמן אנחנו מכירים את ממדי היכולת שלנו ואת המוכנות

שלנו להשתמש בה בזמן המתאים".

 

הרמטכ"ל הבהיר עוד כי "כל מי שמשלה את עצמו וחושב שהוא יכול לבחון את הכוחות המזוינים שלנו, טועה. המערכה עם האויב הציוני נמשכת ולא תפסיק לעולם". הוא הזכיר גם את המורדים, בהתייחסו ל"קשר ההדוק שבין היישות הציונית לבין כלי השרת שלה, שכולל כנופיות הרג ופשע שמשליטות טרור שיטתי נגד המולדת שלנו והעם שלנו". בסיום הסיור אמר איוב כי "הניצחון מגיע, ואין ספק לגבי כך, בזכות עמידתו האיתנה של עמנו הנשגב והנחישות של צבאנו האמיץ".

 

במקביל, ערכה הממשלה הסורית אמש ישיבה שלא מן המניין, שהתמקדה בהשלכות של "התקיפה הישראלית". בישיבה דווח שר ההגנה הסורי פהד אל-פריג על פרטי התקרית לשרים ולראש הממשלה ואיל אל-חלקי. בדבריו, הוא קישר בין "התקיפה הישראלית" לבין התקפות המורדים, והכחיש שוב כי ההפצצה כוונה נגד ציוד ונשק שהיו אמורים להיות מועברים למקום אחר.

 

לסוריה ולרוסיה יש אינטרס לשקר

פרשננו לענייני צבא וביטחון, רון בן ישי, מציין שהמסר האחרון מהסורים וגם ההודעה הרשמית אתמול נועדו כנראה לטשטש את העובדה שהסורים העבירו לחיזבאללה את טילי קרקע-אוויר החדישים שאותם, לפי מקורות זרים, קיבלו באחרונה ממוסקבה. המתקן שהותקף לכאורה נמצא במרחק 15 קילומטרים מגבול לבנון, וסביר להניח שהשיירה הותקפה לידו. אתמול הצהירו המורדים כי ממשל אסד משקר ושהם אלו שתקפו את מכון המחקר - וייתכן שכך היה.

 

רכב צה"ל מסייר בצפון, אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רכב צה"ל מסייר בצפון, אתמול(צילום: רויטרס)

 

ג'יפ האו"ם מתחת לדגל חיזבאללה, סמוך לגבול (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
ג'יפ האו"ם מתחת לדגל חיזבאללה, סמוך לגבול(צילום: אביהו שפירא)

 

לסורים ולרוסים יש אינטרס משותף להסוות את תקיפת השיירה משום שהרוסים התחייבו באחרונה בפני ישראל שנשק רוסי מתקדם שנמכר לסוריה לא יגיע לידי חיזבאללה - ובעיקר נשק נגד מטוסים. לאסד חשיפת האמת תסב מבוכה גדולה משום שאם הוא העביר את הנשק לחיזבאללה, הוא הפר בכך הסכם

חתום בינו לבין הרוסים, ואילו מוסקבה חוששת שהתקיפה הזו תשמש תקדים לתקיפות נוספות בעתיד שיבצעו כוחות נאט"ו. השאלה שנותר פתוחה היא האם התקיפה תרתיע את סוריה וחיזבאללה מהעברת הנשק, או ששני הצדדים ינסו שוב - ואז ישראל תעמוד בפני דילמה אם לתקוף פעם נוספת.

 

בינתיים בירושלים, נוכח הדיווחים הזרים על תקיפה בסוריה, הנחו את נציגויות ישראל ברחבי העולם להגביר את הערנות, וזאת בהתאם לנוהל המקובל במקרים מסוג זה. עם זאת, בשלב זה לא הוחלט על תגבור האבטחה בנציגויות וגם המטה ללוחמה בטרור לא הוציא דגשי אזהרה מיוחדים לישראלים בחו"ל. בלי קשר לדיווחים, בשבועות הקרובים יפרסם המטה הנחיות לציבור לקראת עונת התיירות שתחל בחג הפסח בחודש מרס.

 

התקיפה הישראלית לכאורה ממשיכה להסעיר גם את התקשורת הערבית, ואמש פרסם אחד מהם - העיתון העיראקי א-זמאן - דיווח שאין לו אישור מכל מקור אחר. לפי אותו דיווח, גורמים דיפלומטיים מערביים הקשורים לנושא הסורי טענו כי "התקיפה הישראלית של מרכז המחקר התבצעה 48 שעות לפני הפרסום עליה".

 

על פי הדיווח, הגרסה של תקיפת שיירת הנשק הופצה על מנת להסיט את תשומת הלב מהמטרה העיקרית של אותה פעולה. על פי העיתון, היוצא לאור בלונדון, התקיפה הישראלית בוצעה על ידי שתי קבוצות של מטוסי F-16, ששיגרו 8 טילים מונחים, מתוכם לפחות טיל אחד נגד ביצורי בטון. לפי אותו דיווח, 3,000 מאנשי משמרות המהפכה האיראניים מוצבים במתקן בג'מראיה - ואלו ספגו אבידות קשות כתוצאה מההפצצה.


פורסם לראשונה 31/01/2013 23:20

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס F-16 של חיל האוויר
צילום: gettyimages
הרמטכ"ל הסורי בסיור אתמול
צילום: AFP
רכב האו"ם בגבול לבנון. תוגברה נוכחות
צילום: אביהו שפירא
טילי SA-17, מתוצרת רוסיה
מומלצים