שתף קטע נבחר

אהרן ברק על מנחם אלון: "אבידה ללא תחליף"

נשיא בית המשפט העליון לשעבר הספיד את עמיתו ואמר כי "הוא היה אדם חם ולבבי, שהסתכל על כל אחד כשווה לו". אחד ממתמחיו: "אבד לי מורה וידיד"

"אהבתי אותו מאוד, זו אבידה גדולה שאין לה תחליף בעולם המשפט הישראלי", כך הגיב היום (ד') נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס אהרן ברק, למותו של מנחם אלון, המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדימוס. "הוא היה אדם חם, לבבי, אוהב אדם, עממי, שהסתכל על כל אחד כשווה לו. מעטים הם שעושים את שהאיש הזה עשה. הייתה בינינו אהבה גדולה, הייתי קורא לו 'רֶבּ' מנחם ואני חושב שהוא גם אהב אותי, וכינה אותי 'רֶבּ' אהרן". אחר הצהריים הובא אלון למנוחת עולמים בבית העלמין גבעת שאול בירושלים.

 

ברק היה תלמידו של אלון וישב לצדו בכס השיפוט ובתחנות נוספות. הוא ידע עמו לא מעט מחלוקות בתחום המשפט העברי והאקטיביזם השיפוטי, אך סיפר כי הכול היה מתוך הערכה גדולה. "ההיכרות בינינו הייתה רבת שנים. הוא היה מתרגל שלי לדיני משפחה באוניברסיטה, בהמשך נפגשתי בו במשרד המשפטים. הייתי מתמחה והוא כבר הופיע בבית המשפט, ועזרתי לו להכין כמה מהתיקים האלה. אחר כך שנינו היינו מורים באוניברסיטה העברית, ובהמשך נפגשנו שוב בבית המשפט העליון, לשם הוא התמנה כשנתיים לפניי", שִחזר.

 

הבן בני אלון בהלוויה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הבן בני אלון בהלוויה(צילום: גיל יוחנן)

הבן הרב מוטי אלון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הבן הרב מוטי אלון(צילום: גיל יוחנן)

 

נשיא העליון לשעבר התייחס למחלוקת בין השניים באשר לקשר הראוי בין המשפט העברי למשפט הישראלי, ואמר כי "הייתה בינינו הסכמה על הבסיס של התפיסות היסודיות ולצדה מחלוקת איך להפעיל את הבסיס הזה, איך לעשות את האיזונים. ללא ספק בעניינים האלה הייתי בר פלוגתא מאוד חריף שלו. אני לא נתתי לו לזוז והוא לא נתן לי לזוז, אך תמיד זה היה מתוך הערכה הדדית גדולה מאוד".

 

ד"ר אביעד הכהן, שהתמחה אצל השופט אלון בבית המשפט העליון וסייע לו בהקמת המרכז להוראת המשפט העברי, סיפר גם הוא על

אישיותו. "אבד לי מורה וידיד. במשך כחצי יובל שנים, זכיתי ליהנות מתורתו, מחוכמתו, מתבונתו ומהחום האנושי הרב שהקרין על כל סביבותיו". לדבריו, "גם כשנותר בדעת מיעוט, לא נרתע מלהיאבק על עמדותיו. השמירה על חירות האדם וכבודו, ההגנה על כבוד האדם ומעמד האישה, ההכרה ביכולתו המוגבלת של השופט והמשפט לפתור כל בעיה, היו לעמוד האש של יצירתו השיפוטית".

 

מאות השתתפו במסע ההלוויה, בהם שופטי בית המשפט העליון בעבר ובהווה, שר המשפטים יעקב נאמן, מפכ"ל המשטרה ורבים נוספים. ספדו לו שלושת ילדיו. הרב בני אלון אמר: "אבא, לקחת חלק בדרך של הקדוש ברוך הוא בהחזרת עם ישראל לארץ ישראל, לתורת ישראל ולמשפט ישראל". הרב מוטי אלון סיפר על "מיתת הנשיקה" אשר לה זכה אביו ועל שעותיו האחרונות: "אחרי שקראת תפילת מנחה מילה במילה, אחרי שקראת שמע על המיטה והמלאך הגואל עם הנכדה הקטנה שלך אלירז, שאלנו 'אבא, אתה רוצה לישון'?"

 

השר נאמן ספד: "מורנו ורבנו הרב העורך דין מנחם אלון, אין לנו נחמה היום אלא בכך שאתה מחיה המשפט העברי במדינת ישראל. פתחת מחלקות משפט עברי ברחבי העולם. מדהים איך אדם אחד הקים לתחייה את המשפט העברי, הבסיס לקיומנו בארץ האבות. זכיתי להיות תלמידו. אנחנו חייבים להמשיך בדרכו".

 

אלון, בן 89, פרופסור למשפטים באוניברסיטה העברית, כיהן כשופט בית המשפט העליון בשנים 1993-1977. ב-1983 הוא היה לשופט הראשון שבעת כהונתו התמודד לתפקיד נשיא המדינה, וארבע שנים לפני כן זכה בפרס ישראל למשפט עברי. הוא הותיר אחריו את רעייתו רות, חמישה ילדים - השר לשעבר בני אלון, הרב מוטי אלון, נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע יוסף אלון, ארי אלון וטלי אלון - וכן נכדים ונינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנחם אלון
צילום: זיו קורן, לע"מ
אהרן ברק
צילום: מירי צחי
מומלצים