שתף קטע נבחר

"סקוטלנד עצמאית תסולק מהאיחוד האירופי"

חוות דעת משפטית שהזמינה ממשלת בריטניה קבעה כי אם סקוטלנד תצביע בעד התנתקות מהממלכה המאוחדת במשאל העם בשנה הבאה, היא תוגדר "מדינה חדשה", תאבד את חברותה בארגונים בינלאומיים ותיאלץ להירשם אליהם מחדש

מכבש הלחצים נמשך נגד האפשרות שהממלכה תתפרק: ממשלת בריטניה הגבירה אתמול (יום א') את הקמפיין שהיא מנהלת נגד התנתקות סקוטלנד מהממלכה המאוחדת ופרסמה חוות דעת משפטית לפיה סקוטלנד תאבד את חברותה בארגונים בינלאומיים כמו האיחוד האירופי אם תבחר בעצמאות.

 

עוד חדשות בעולם :

ארה"ב: 3 נהרגו בהתרסקות מסוק בצילום ריאליטי

שנתיים לנפילת מובארק: "היה אוטופי, היום עצוב"

ארה"ב: חיילת מתה מסרטן, זוגתה לא תירש אותה

רואים שחור בעיניים. הכירו את גנבי הנפט הניגרים

 

המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP), שתומכת בהתנתקות מבריטניה, מובילה את משאל העם הטעון רגשית ופוליטית על עצמאות המדינה שייערך בשנה הבאה. בעוד בריטניה מאיימת על ניתוק סקוטלנד מהארגונים הבינלאומיים שבהם היא חברה, מפלגת SNP ממעיטה בערך השפעת ההצבעה "כן" לעצמאות על המעמד הבינלאומי של סקוטלנד.

 

לסקוטלנד יש את מה שדרוש כדי להיות מדינה עצמאית. קמרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לסקוטלנד יש את מה שדרוש כדי להיות מדינה עצמאית. קמרון(צילום: AFP)

 

עם זאת, חוות הדעת המשפטית שביקשה ממשלת בריטניה, שמשתרעת על פני 57 עמודים ונכתבה על ידי שני מומחים למשפט בינלאומי, קבעה כי ההשלכות של עצמאות סקוטלנד יהיו מרחיקות לכת.

 

על פי חוות הדעת המשפטית, אם תבחר סקוטלנד בהתנתקות מבריטניה היא תוגדר "מדינה חדשה" - דבר שיאלץ אותה להירשם מחדש לארגונים בינלאומיים כמו האיחוד האירופי, האו"ם וברית נאט"ו.

"אם סקוטלנד תהיה עצמאית, רק מי שתישאר בבריטניה תמשיך ליהנות אוטומטית מאותן זכויות, מחויבויות וסמכויות ולא תצטרך לנהל מחדש משא ומתן על אמנות קיימות או להירשם מחדש לארגונים בינלאומיים", נכתב בחוות הדעת.

 

ההחלטה הלא שגרתית לפרסם חוות דעת שכזאת משקפת את החשש הבריטי העמוק מכך שהסקוטים יצביעו למען עצמאות ויניעו אולי מהלך של פירוק הממלכה המאוחדת שבה חברות אנגליה, סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד.

 

ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון התערב בעצמו בסוגיה ואמר אתמול שלסקוטלנד יש את מה שדרוש כי להיות מדינה עצמאית, אולם טען כי היא נהנית מ"הטוב שבשני העולמות כחלק מבריטניה". "במילים פשוטות: בריטניה עובדת. בריטניה מצליחה היטב. למה לפצל אותה?", כתב קמרון במאמר שפורסם בעיתונים סקוטיים.


טקס לזכר הרוגי טבח גלנקו ב-1692 שבו נרצחו מאות סקוטים שסירבו להישבע אמונים למלכי בריטניה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
טקס לזכר הרוגי טבח גלנקו ב-1692 שבו נרצחו מאות סקוטים שסירבו להישבע אמונים למלכי בריטניה(צילום: Gettyimages)

  

העתיד הפוליטי והמורשת ההיסטורית של קמרון עומדים כאן על הפרק. הוא התחייב שיתמודד בבחירות הכלליות בבריטניה שייערכו ב-2015 ובמפלגה השמרנית שבראשה הוא עומד לא יסלחו לו אם יוביל את התנתקות סקוטלנד.

 

המפלגות הגדולות בבריטניה מנהלות קמפיין משותף נגד עצמאות סקוטלנד תוך ידיעה שמפלגת SNP הסקוטית בראשות אלכס סלמונד היא מכונה פוליטית חדורת מוטיביציה שלא תחסוך כל מאמץ לנצח בהצבעה על מדיניות הדגל שלה.

 

בקמפיין למען עצמאות סקוטלנד מדגישים כל הזמן את היריבות ההיסטורית והתפיסה שהפרלמנט הבריטי בלונדון לא מטפח את האינטרסים הלאומיים של סקוטלנד.

 

פרישת סקוטלנד מן הממלכה עשויה לגרום בעיות קשות למדינות שיישארו בממלכה. הבסיס של צי הצוללות הגרעיניות של בריטניה שוכן בסקוטלנד, הרווחים מייצור הנפט בים הצפוני באזור סקוטלנד הם בעלי חשיבות רבה לקופת הממלכה, ומומחים אומרים שבריטניה תתקשה לשמור על קולה במוקדי קבלת ההחלטות בארגונים בינלאומיים כמו מועצת הביטחון של האו"ם והאיחוד האירופי.

 

עריכת משאל העם בסקוטלנד היא הבטחת בחירות ישנה של ראש ממשלת סקוטלנד סלמונד. בעבר הוא הציג מסמך מפורט על מתווה העצמאות הסקוטית, והנושא הוא מרכזי במצע של מפלגת SNP. המפלגה מקווה לנצל שני אירועים שיתרחשו ב-2014, "משחקי חבר העמים הבריטי" בגלאזגו ומלאות 700 שנה לקרב באנוקברן, אז ניצחו הסקוטים צבא אנגלי ויצרו מומנטום להתבדלות.

  

מפלגת SNP טוענת כי סקוטלנד תשגשג כמדינה קטנה וסלמונד מעוניין שיהיו לה כוח ביטחוני ומדיניות חוץ משלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למה לא ליהנות משני העולמות? קמרון
צילום: רויטרס
תהיה לו מדינה משגשגת? ראש הממשלה הסקוטי סלמונד
צילום: AFP
מומלצים